Mergi la conţinutul principal

Covidul a băgat boala în alegeri

• încă de dimineaţă, destul de timid la început, apoi ceva mai hotărât pe parcursul zilei, brăilenii au mers cu chiu cu vai la urne pentru a-şi exprima votul privitor la cei care vor “ţine frâiele” administraţiei publice locale şi judeţene în următorii patru ani • la 19:00, ora închiderii ediţiei print a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, judeţul nostru se situa pe locul 36, cu doar 37,55% prezenţă la urne în topul naţional, sub media naţională de 41,37% • cei mai sârguincioşi au fost brăilenii din segmentul de vârstă 45-64 şi cei din zona 65^ • indiferent de tabără, performerii scenei politice brăilene au avut un mesaj la unison pe parcursul întregii zile: «Ieşiţi la vot!»

 

Pandemia de coronavirus şi-a pus serios amprenta pe Alegerile Locale 2020: Judeţul Brăila a înregistrat o prezenţă destul de mică la vot. La 19:00, ora închiderii ediţiei print a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, judeţul nostru ocupa locul 36 (cu 37,55% prezenţa la vot), sub media pe ţară, la ora respectivă de 40,46%. Practic, votaseră 107.071 din cei 285.184 de alegători aşteptaţi la urne în judeţul nostru. De altfel, pe parcursul întregii zile, Brăila şi-a menţinut o poziţie la coada clasamentului prezenţei la urne. 

În orice caz, la ora 19:00, în mediul urban votaseră 55.492 de persoane, în timp ce în rural 51.549 de alegători. Cei mai mulţi dintre aceştia în segmentul de vârstă 45-54 de ani, dar şi cei cu 65^, urmaţi de cei între 35 şi 44 de ani. Din păcate, tinerii între 18 şi 34 de ani nu s-au prea înghesuit la urne în judeţul nostru. Mai trebuie menţionat şi că 54.574 dintre alegători au fost femei iar 52.618 bărbaţi.

Pe primele locuri ca prezenţă la vot la ora de referinţă indicată, se situau judeţele Giurgiu, Olt şi Teleorman, cu peste 52%. În judeţul nostru, la ora 19:00 votaseră 104.171 de alegători pe liste permanente şi complementare, 1.968 pe liste suplimentare şi 902 cu urna mobilă.

Secţiile de votare urma să se închidă la ora 21:00.

 

Vot constant, ieri, în Municipiul Brăila

 

Dimineaţa, la ora 7:00, la deschiderea secţiilor de votare, în Municipiul Brăila prezenţa alegătorilor la urne a fost una destul de scăzută. După ora 10:00 însă, s-a simţit o diferenţă, astfel că încet-încet, pe parcursul zilei, brăilenii au ales probabil să nu se mai gândească atât de mult la măsurile de prevenţie suplimentare, impuse în contextul pandemiei de coronavirus şi au venit la vot din ce în ce mai mulţi. Cert este că procedura exprimării opţiunii nu a fost una atât de greoaie sau de diferită faţă de alegerile din anii trecuţi, exceptând, desigur, purtatul măştilor şi faptul că alegătorul a fost nevoit să întreprindă anumite acţiuni simple, care înainte ar fi revenit secţiilor de votare. Una peste alta, dacă dimineaţă segmentul de vârstă al celor care au venit la urne era undeva în zona 45 - 65^ de ani, pe parcursul zilei au venit la urne şi tineri, mulţi dintre aceştia în cuplu. Oamenii s-au conformat noilor reguli şi la multe dintre secţii s-a aşteptat afară, respectându-se măsura distanţării, până ce li s-a permis să intre şi să îşi exprime votul.

 

Cum s-au desfăşurat alegerile în mediul rural

 

Ieri, atmosfera alegerilor în mediul rural părea să fie între două extreme. În timp ce în unele comune lumea stătea la coadă pentru a vota, în altele bătea vântul în secţiile de votare. Asta este concluzia redactorilor “Obiectiv” după ce au luat pulsul mai multor secţii de votare din judeţ. Prima pe listă a fost comuna Vădeni. La secţia de votare de la şcoala gimnazială din comună, la ora 13:00, 136 din cei 393 de alegători cu drept de vot îşi exprimaseră opţiunea. Puţini oameni se aflau la ora aceea la urne, însă preşedintele secţiei de votare ne-a declarat că procentul este mai mare în comparaţie cu alegerile locale trecute, chiar şi faţă de prezidenţiale, când după închiderea urnelor doar 30% îşi exprimaseră opţiunea. Şi la secţia de votare de la Şcoala Gimnazială Baldovineşti, la ora 13:30, mobilizarea la urne era mai mare faţă de localele de acum patru ani. Şi aici numărai pe degete oamenii care aşteptau să voteze, iar din discuţia avută cu reprezentantul secţiei se pare că bătrânii nu s-au mai înghesuit la urne ca în alte dăţi, cel mai probabil de teama Covid-19. Nu a fost însă şi cazul lui Liviu Adrian Ionică, care, în urmă cu 15 ani, a ales să se mute din Brăila în Baldovineşti pentru a fi fericit alături de aleasa inimii lui. Acesta ne-a declarat că nu îi este teamă de noul coronavirus şi că nu a ratat niciodată un scrutin. Ba chiar ne-a arătat, mândru, buletinul pe care a adunat multe autocolante cu menţiunea “VOTAT!”. “Părerea mea e că acest virus este o răceală puţin mai puternică. Părerea mea. Dar probabil asta e şi scuza pentru unii care nu vor să vină la vot. Eu nu cred că ar trebui să fie asta o scuză. Eu nu am nicio frică. Când o fi să se termine aţa din papiotă... aia e”, ne-a spus acesta. 

Atmosfera era cu totul alta la Cazasu, acolo unde, la ora 13:45, cei care aşteptau să intre în cabinele de vot, în mare parte tineri, formau o coadă până la poarta şcolii gimnaziale. Printre ei se afla şi Mădălin, în vârstă de 19 ani, care a votat pentru prima oară la locale. Acesta a venit la urne însoţit de familia sa. “Am venit să îmi fac datoria de cetăţean şi să votez. E important să ieşim la vot în număr cât mai mare. Mi se pare o concepţie greşită să nu venim la vot de frica Covid. Atât timp cât se respectă regulile de siguranţă este ok să venim să votăm. Şi este foarte important ca tinerii să iasă în număr cât mai mare la vot. Cu cât ne exprimăm mai mulţi opţiunea, cu atât suntem mai greu de manipulat”, este de părere tânărul. 

Preşedintele secţiei de votare de la Şcoala Gimnazială Cazasu ne-a precizat că până la ora 13:45, 335 de alegători din cei 1.713 înscrişi pe liste veniseră la vot, atât tineri, cât şi vârstnici. Până la închiderea urnelor aceştia preconizau că numărul votanţilor va creşte considerabil.

Redactorii “Obiectiv” au mers apoi şi în comuna Tudor Vladimirescu, la secţia de votare de la şcoala din localitate, acolo unde cam bătea vântul la ora 14:00. Reprezentanţii secţiei ne-au declarat că doar 200 de cetăţeni din cei 800 cu drept de vot îşi aleseseră candidaţii preferaţi, cei mai mulţi venind la vot în prima parte a zilei. Un al doilea val de votanţi era aşteptat să vină după ora 16:00.

 

Politicienii Brăilei, la urne încă de la prima oră

 

Liderii partidelor, candidaţii, dar şi actori importanţi ai scenei politice brăilene s-au prezentat la urne încă de la începutul zilei, pentru a da un exemplu şi a-i impulsiona pe alegători să iasă în număr cât mai mare la urne. De altfel, indiferent de culoarea politică, acesta a şi fost mesajul la unison al politicienilor pentru brăileni. Pe scurt: “Mergeţi la vot”! Motivele invocate? Desigur au diferit de la un politician la altul. Cert este că la ora 8:00, europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose îşi exprima votul, în cadrul secţiei de la şcoala Gimnazială “Ion Creangă” din municipiu.

“Am votat pentru cea mai bună echipă. Pentru o echipă pe care o cunosc, în care am încredere şi care a demonstrat că ştie şi ce să facă, şi cum să facă, pentru o dezvoltare durabilă a judeţului şi a municipiului”, a declarat Tudose.

Şi senatorul Ion Rotaru, preşedintele PSD Brăila, dar şi fostul primar Aurel Simionescu, preşedintele executiv al social-democraţilor, au mers la urne de dimineaţă, fiind acompaniaţi de soţiile lor. Cei doi şi-au exprimat speranţa că viitoarele consilii locale şi cel judeţean vor fi formate din majorităţi care să asigure punerea în practică a unor proiecte pentru dezvoltarea urbei, dar şi continuarea demersurilor deja începute.

Interesant este că Simionescu chiar a făcut un apel conciliant legat de faptul că şi cei din opoziţie trebuie ascultaţi, atât timp cât propun lucruri bune pentru comunitate.

La vot au participat şi liderul organizaţiei judeţene a PNL Brăila Alexandru Dănăilă şi preşedintele municipalei liberalilor, Adrian Tabarac. Cei doi au mers la urne neînsoţiţi, Tabarac la ora 10:30, însă Dănăilă ceva mai târziu, pe la prânz, după o vizită prin judeţ. Cei doi au făcut apel la brăileni să meargă la vot, să nu se sperie de noile măsuri privind combaterea răspândirii noului coronavirus şi mai important, să îşi amintească proiectele propuse în campania electorală şi să acţioneze în consecinţă.

La ora 11:00 şi Daniela Rădulescu, cea care deschide lista PMP la Consiliul Local a mers la vot, alături de soţul său, de cei doi copii, dar şi de mama sa.

“Astăzi este ziua în care cetăţenii îşi pot exprima nemulţumirile referitoare la clasa politică din ultimii patru ani. Veniţi la vot! Haideţi împreună, să facem Brăila un oraş frumos pentru noi toţi, pentru copiii noştri”, a transmis Rădulescu, după vot.

Şi Dan Căpăţînă, candidatul independent pentru un fotoliu de consilier municipal a votat în prima parte a zilei şi i-a îndemnat şi pe brăileni să îi urmeze exemplul.

“Am votat, astăzi, pentru viitorul Brăilei în următorii 4 ani. Am votat şi pentru renaşterea sportului brăilean. Vă îndemn şi pe voi, cei care nu aţi votat până la această oră, să mergeţi la urne şi să alegeţi pentru viitorul Brăilei”, a fost mesajul acestuia.

Vot cu urna mobilă, chiar şi pentru pacienţi COVID-19

 

Şi pacienţii din spitalele brăilene au votat la alegerile locale. Urne mobile au ajuns în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, cu respectarea măsurilor de protecţie, inclusiv la pacienţi infectaţi cu virusul SARS COV 2.

Potrivit informaţiilor transmise, ieri, de purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, dr. Alina Neacşu, până în jurul orei 15:00, ceruseră urna mobilă 84 de pacienţi în total, din care 58 non-COVID. Totul s-a desfăşurat fără probleme.

Mai întâi, urnele au mers la pacienţii internaţi cu alte afecţiuni, apoi s-au deplasat la cei infectaţi cu virusul SARS COV 2, în pavilionul C al Spitalului Judeţean de Urgenţă, pavilion E şi B.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro