Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cotidianul Jyllands Posten prezinta scuze musulmanilor pentru caricaturi

Cotidianul danez Jyllands Posten a prezentat scuze musulmanilor pentru publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, intr-o scrisoare transmisa presei algeriene, joi, prin intermediul ambasadei Danemarcei la Alger, relateaza AFP.
"Ne cerem scuze pentru neintelegerea provocata de publicarea caricaturilor care l-au prezentat pe profetul Mahomed si au alimentat sentimente ostile fata de Danemarca", potrivit scrisorii redectate in limba araba si tradusa de cotidianul La Tribune.
"Nu am realizat extrema sensibilitate a musulmanilor din Danemarca si a celorlalti din intreaga lume fata de aceasta problema", potrivit textului semnat de redactorul-sef, Carsten Juste.
"Aceste caricaturi au adus atingere milioanelor de musulmani din intreaga lume. De aceea, prezentam acum scuze si ne exprimam profundele regrete fata de ceea ce s-a intimplat, care nu a reprezentat nicidecum intentia cotidianului", se subliniaza in scrisoare.
"Aceste caricaturi nu au urmarit sa aduca atingere profetului si nici sa-i diminueze valoarea, ci erau propuse ca preambul la un dialog pe tema libertatii de expresie, lucru cu care ne mindrim in tara noastra", apreciaza cotidianul.
"In ceea ce priveste cele 12 caricaturi, unele se explica printr-o intelegere gresita provocata de diferentele culturale, dar noi nu preferam o cultura in detrimentul altora", potrivit cotidianului.
Afirmind ca "aceste caricaturi au fost prezentate ca o campanie feroce impotriva musulmanilor", publicatia subliniaza ca respinge si condamna aceasta abordare. "Noi credem in libertatea tuturor religiilor si consfintim libertatea persoanelor in exercitarea cultelor lor religioase", potrivit cotidianului.
"Regretam ca am fost gresit interpretati si subliniem ca obiectivul nu a fost niciodata de a aduce atingere cuiva", conchide Juste, exprimindu-si "totala dezaprobare fata de orice act care vizeaza sa aduca atingere oricarei religii, nationalitati si popor".
Publicatia daneza a prezentat deja scuze la 30 ianuarie, intr-o scrisoare adresata agentiei iordaniene Petra, iar premierul danez a salutat aceasta initiativa.
In Algeria, aproape 3.000 de persoane, care au raspuns chemarii unui partid islamist, si-au exprima furia, luni, fata de aceste caricaturi si au cerut boicotarea "tuturor celor care aduc atingere" profetului.
Ministerul de Externe de la Alger a denuntat "atingerea inadmisibila adusa sfintei figuri a Profetului islamului".
Mai multi responsabili si ziaristi de la postul algerian de televiziune au fost demisi, marti, pentru ca au prezentat aceste caricaturi in timpul unui jurnal.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii