Mergi la conţinutul principal

Cotaţia caselor se menţine liniară

• metrul pătrat de casă din cărămidă (clădire nouă) amplasată în zona 1 a oraşului rămâne şi în acest an la 2.400 lei/mp în timp ce, pentru clădirile noi din zona 0 a municipiului valoarea etalon de circulaţie a imobilelor este de 2.700 lei/mp, similară cu cea de anul trecut • se menţine, de asemenea, şi valoarea de circulaţie a spaţiilor comerciale situate la parter de blocuri • în ediţiile următoare vom prezenta expertizele pentru terenurile din municipiu şi judeţ

 

Continuăm seria materialelor privind preţurile de listă ale proprietăţilor pe raza municipiului şi judeţului cu prezentarea tabelelor privind cotaţiile aferente imobilelor cu destinaţia locuinţă dar şi cabinetelor, birourilor şi spaţiilor comerciale. Asta în condiţiile în care, potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici îşi actualizează în fiecare an expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la Cadastru şi structurilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

“Referitor la segmentul –locuinţe unifamiliale (case) , achiziţia lor presupunând un efort financiar mai mare, s-a constatat  tendinţa de creştere a numărului de tranzacţii, dar şi a preţurilor faţă de anul precedent, dar mai puţin decât la apartamente. De remarcat că această creştere a fost facilitată şi de programul Prima Casă care a funcţionat pe parcursul întregului an. (...) Pe segmentul de proprietăţi rezidenţiale, factorii care au stat la baza estimării preţurilor orientative pentru anul 2020 au fost: creşterea indicelui ROBOR, rata inflaţiei, preţul materialelor de construcţii şi, în special a materialelor de finisare, creşterea salariului minim (a costurilor cu forţa de muncă), creşterea cursului valutar, limitarea gradului de îndatorare. Factorii menţionaţi, coroborat cu tendinţa de menţinere a cererii de locuinţe şi în special a apartametelor cu 2 şi 3 camere, au condus la previzionarea majorării valorilor orientative a preţurilor acestora cu un procent de maxim 10%  faţă de preţurile din anul 2019. Pe segmentul de proprietţăi nerezidenţiale (spaţii de birouri, spaţii comerciale, clădiri agricole, clădiri industriale, construcţii speciale) numărul de tranzacţii a fost relativ redus, fără creşteri de preţuri semnificative în anul 2019 şi, ca urmare, în mod prudent s-a menţinut acelaşi nivel al preţurilor orientative în grilele respective” se precizează în raportul de specialitate realizat de experţii evaluatori, raport pe care se bazează notarii şi Fiscul la stabilirea şi încasarea taxelor şi impozitelor aferente tranzacţiilor imobiliare din acest an.

De exemplu, construcţiile noi, din cărămidă, cu toate utilităţile, aflate în zona zero a municipiului au valori similare celor de anul trecut: cotaţia anunţată pentru acest an este de 2.700 lei/mp în zona zero, în zona 1 a oraşului cotaţia este de 2.400 lei/mp şi 2.100 lei/mp în zona 2. Dacă vorbim despre clădiri vechi, sumele sunt ceva mai mici: 1.400 lei/mp - zona zero, 1.200 lei/mp - zona 1 şi 1.050 lei/mp zona 2. Dacă trecem pe cartiere, o construcţie nouă cu zidărie în Radu Negru şi Brăiliţa este evaluată la 1.500 lei/mp şi la 900 lei/mp dacă e o casă veche. Neschimbate rămân şi cotaţiile caselor din Chercea, unde o locuinţă nouă cu zidărie ajunge la 1.500 lei/mp, iar una veche la 900 lei/mp. Dacă trecem la categoria paiantă şi sau chirpici valorile de circulaţie sunt între 600 şi 700 lei/mp la clădirile noi sau de 300 - 400 lei/mp la cele vechi.

Singura creştere faţă de anul trecut apare în cazul cartierelor PIC, Mecanizatorilor, Caporal Muşat sau Minerva unde o construcţie nouă este evaluată la 2.400 lei/mp (2.000 lei/mp în 2019) în timp ce o clădire veche este evaluată la 1.100 lei/mp (1.000 lei/mp în 2019).

Dacă trecem în mediul rural, cotaţia clădirilor noi din cărămidă se menţine la 450 lei/mp în acest an, în timp ce la clădirile vechi discutăm de 300 lei/mp. De asemenea, o clădire nouă din cărămidă în Cazasu sau la Vărsătura este evaluată la 1.200 lei/mp, la fel ca şi anul trecut.

În ce priveşte spaţiile comerciale, lucrarea de specialitate din acest an indică tot o stagnare a cotaţiilor pentru cele situate la parter de bloc. Mai precis, discutăm despre o valoare de circulaţie, în zona zero, de 3.500 lei/mp, de 3.000 lei/mp în zona 1, 2.400 lei/mp în zona 2, 1.900 lei/mp în zona 3 şi, în fine, 1.300 lei/mp în zona 4.

În următoarele ediţii vom prezenta expertizele pentru terenuri (intravilane şi extravilane), atât în municipiu, cât şi în judeţ. (Vom reveni)

Lista completă a preţurilor pe cartiere, străzi şi blocuri, în ediţia print a cotidianului “Obiectiv” de astăzi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro