Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Corupţia thailandeză, „expusă" într-un muzeu

La Bangkok s-a deschis un muzeu al corupţiei thailandeze, care îşi primeşte vizitatorii cu statui în mărime naturală înfăţişând funcţionari lacomi ce amintesc recentele scandaluri, saci plini cu bani, picturi cu corupţi în spatele gratiilor, relatează agerpres.ro.
„Thailanda este o ţară cu o puternică cultură a clientelismului... şi mai multe generaţii s-au confruntat cu corupţia, oamenii fiind deja obişnuiţi cu ea", a declarat Mana Nimitmongkol, membru al Organizaţiei de combatere a corupţiei, care a conceput expoziţia.

Printre exponate

Thailandezii au o relaţie complexă cu acest flagel care nu ocoleşte politica, sistemul juridic şi mediul afacerilor din regatul care se află pe locul al 85-lea din 175 de ţări luate în calcul de Transparency International în clasamentul asupra perceperii corupţiei. „Am vrut să realizăm acest muzeu pentru a arăta celor necinstiţi că lucrurile pe care le-au făcut sunt rele. Vor fi reţinuţi în istoria Thailandei, iar poporul thailandez nu îi va uita şi nici ierta", a adăugat Mana Nimitmongkol.
Sculpturile şi statuile prezintă cazuri concrete din istoria ţării. În mijlocul unei camere, bustul unui bărbat care înghite mii de piloni de construcţie are titlul de „Felul delicios de posturi de poliţie".

Şoc în rândul publicului

Acum câţiva ani au fost cheltuiţi peste 160 de milioane de dolari pentru construirea a aproape 400 de posturi de poliţie, care nu au fost realizate niciodată. Ancheta l-a găsit vinovat pe Suthep Thaugsuban, vice-premier în perioada când a fost atribuit contractul. Acesta a fost anul trecut unul din liderii revoltei împotriva guvernului lui Yingluck Shinawatra, înfăţişat şi el la muzeu în spatele unui sac cu orez. Opozanţii lui politici îl acuză de corupţie pentru aplicarea unui sistem de subvenţii în favoarea cultivatorilor de orez, pentru care are în prezent proces.
Organizatorii speră prin această expoziţie să creeze un şoc în rândul publicului. „Fiecare sculptură ilustrează un caz naţional de corupţie care mă tulbură fiindcă a produs imense pagube", afirmă un tânăr vizitator al muzeului, impresionat de expoziţie. Venind la putere în mai 2014, junta thailandeză a promis să lupte împotriva corupţiei şi să îi dea în judecată pe corupţi.

 
Categorie articol: 

Comentarii