Mergi la conţinutul principal

Coronavirus, pandemie, stare de urgenţă

Coronavirus, pandemie, stare de urgenţă. Sunt cuvinte pe care le auzim frecvent în ultima perioadă, de când bilanţul persoanelor infectate cu  COVID-19 creşte îngrijorător de la o zi la alta, de la o oră la alta. În România, panica a pus stăpânire pe întreaga populaţie, iar autorităţile iau măsuri radicale pentru stoparea virusului ucigaş.

Dacă, iniţial, ni se păreau exagerate recomandările de a ne spăla foarte des pe mâini şi de a evita, pe cât posibil, zonele aglomerate, în prezent, am ajuns la concluzia că mulţi dintre semenii noştri nu ştiu sau nu vor să ţină cont nici măcar de regulile de bun-simţ învăţate de la părinţi sau de la bunici, reguli de igienă elementară.

În timp ce epidemia de coronavirus se extinde cu repeziciune în aproape toate zonele ţării, iar Guvernul a dispus închiderea unităţilor de învăţământ, a unor instituţii publice, sau suspendarea evenimentelor culturale, sportive etc., mulţi dintre noi iau cu asalt centrele comerciale, golesc rafturile şi stau la cozi interminabile, pentru a-şi face provizii. Fie că este vorba de mâncare, de apă, de  hârtie igienică sau detergenţi, coşurile cu provizii sunt arhipline, iar noi aşteptăm confruntarea cu noul coronavirus pe la tot felul de cozi, de parcă vine Revelionul. Acelaşi lucru se întâmplă şi în farmacii sau în cabinetele medicale, iar mijloacele de transport în comun ne pun capac, atunci când aşteptăm minute în şir în staţii, după care ne îngrămădim ca sardelele în câte un maxi taxi în drum spre muncă sau spre casă. Şi toate acestea, în condiţiile în care ni se transmite non-stop, pe toate mijloacele de comunicare, să evităm aglomeraţia...

Cu siguranţă, România trece printr-o mare încercare în această perioadă, iar noi trebuie să conştientizăm acest lucru. Este un fel de examen de maturitate al fiecăruia dintre noi, o lecţie pe care trebuie să o învăţăm, cu sau fără voia noastră. O lecţie de viaţă.

Potrivit specialiştilor, coronavirusul poate fi luat de oriunde, de aceea, trebuie să evităm contaminarea, prin măsuri responsabile, pe care să le luăm oriunde ne aflăm. Dar, cum să evităm contaminarea, când, lângă noi sunt persoane care ignoră de multe ori nu doar regulile care se impun în acest sens, ci chiar regulile elementare ale bunului-simţ? Cum să te fereşti în Brăila de contaminare, când, pentru a ajunge în cartierul Viziru, de exemplu, din strada Regală, circuli în cutii de conserve, cum sunt microbuzele 16, iar unii călători îţi tuşesc sau îţi strănută în faţă, îşi şterg nasul cu mâna, iar apoi se sprijină de scaune sau de bare?

După declararea pandemiei de coronavirus, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”,  Adrian Streinu-Cercel preciza că problema este în continuare că omul de rând trebuie să înţeleagă că este nevoie să se autoizoleze, dacă vine din ţări unde este în circulaţie acest coronavirus, să înţeleagă că apa şi săpunul reprezintă elementele esenţiale în vederea prevenirii noilor infecţii cu coronavirusul cel nou...

De câteva zile, coronavirusul, nou sau vechi,  are transmitere orizontală pe teritoriul României.  Numărul persoanelor afectate de  COVID-19 creşte de la o zi la alta, de la o oră la alta. Noi însă, continuăm să luăm cu asalt centrele comerciale, să ne facem provizii, stând la cozi infernale, să călătorim la ore de vârf în aceleaşi mijloace de transport în comun, precum sardelele şi să ne rugăm, să ne apere Dumnezeu să trecem cu bine şi peste asta, dar, mai ales, peste ignoranţa celor din jur. Sănătate!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro