Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Corina Creţu a reclamat Ucraina la CE pentru incidentele recente de la punctul de trecere a graniţei

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, a sesizat Comisia Europeană cu privire la incidentele de la frontierea româno-ucraineană, prin care autorităţile din Ucraina au încercat să împiedice intrarea în această ţară a unor cetăţeni români ce doreau să participe la sfinţirea unei biserici ortodoxe dintr-o zonă cu populaţie majoritar românească, informează un comunicat de presă.
"Autorităţile ucrainene au încălcat dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor români ce au dorit să participe la slujba de sfinţire a bisericii ortodoxe din satul Camâşovca. Doar intervenţia Consulatului României la Odessa a făcut posibilă trecerea frontierei de către circa 130 de reprezentanţi ai societăţii civile şi presei. Doi jurnalişti, însă, nu au primit dreptul de acces, sub pretextul unei interdicţii emise în anul 1999, perioadă în care au relatat despre încălcările drepturilor românilor din Ucraina", se arată în sesizarea Corinei Creţu.
Europarlamentarul român critică totodată, în interpelarea adresată Comisiei, nerespectarea de către autorităţile ucrainene a standardelor internaţionale în materie de drepturi ale minorităţilor naţionale. În acest context, Corina Creţu lansează un apel către diplomaţia română să fie mai activă în apărarea drepturilor cetăţenilor români şi ale conaţionalilor noştri din afara graniţelor.
Eurodeputata solicită Comisiei Europene să condiţioneze, într-o manieră fermă, aprofundarea parteneriatului UE-Ucraina de aplicarea Convenţiei-cadru cu privire la respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, semnată şi ratificată de Ucraina.
"Solicit pentru minoritatea română din Ucraina un tratament similar celui pe care îl au ucrainenii în România. Deznaţionalizarea, şicanarea reprezentanţilor românilor, descurajarea formelor asociative şi a presei în limba română, nerespectarea dreptului la educaţie şi servicii religioase în limba maternă sunt realităţi specifice altor epoci şi altor zone, nu Europei secolului 21. Dacă Ucraina doreşte să fie respectată, trebuie să-şi respecte, în primul rând, toţi cetăţenii în mod egal, indiferent de naţionalitate, nu să continue abuzurile tipic staliniste", a mai declarat europarlamentarul român.
Corina Creţu a precizat că va continua să sesizeze forurile europene cu privire la abuzurile comise împotriva românilor din afara graniţelor ţării. "Există, de asemenea, probleme grave în Ungaria şi Serbia şi este datoria noastră, inclusiv a autorităţilor deocamdată încremenite de la Bucureşti, să acţionăm pentru apărarea identităţii şi drepturilor românilor supuşi discriminărilor şi deznaţionalizării", menţionează vicepreşedintele PSD.
Ministerul Afacerilor Externe al României face demersuri pentru clarificarea situaţiei create, după ce autorităţile ucrainene nu au permis sâmbătă accesul pe teritoriul ucrainean a doi ziaristi români, invocând o interdicţie de acces în Ucraina emisă anterior.
Consulatului General al României de la Odessa i s-a solicitat sâmbătă sprijinul pentru facilitarea intrării în Ucraina a unor cetăţeni români care doreau să participe sâmbătă la sfinţirea bisericii ortodoxe din localitatea ucraineană Kamîsovka. Reprezentantul Consulatului s-a deplasat de la primele ore ale dimineţii la punctul de trecere a frontierei Reni, acordând asistenţă consulară de specialitate cetăţenilor români în efectuarea formalităţilor, arată MAE într-un comunicat. Potrivit datelor transmise de Consulatul General al României la Odesa, începând cu ora 10.00, în urma demersurilor efectuate, au trecut frontiera aproximativ 130 de cetăţeni români, reprezentanţi ai societăţii civile si ai mass-media.
În cazul a doi jurnalisti români, autorităţile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul ucrainean invocând interdicţia de acces în Ucraina, emisă anterior.
Categorie articol: 

Comentarii