Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Corina Creţu crede că intelectualii români ar trebui să susţină în străinătate cauza aderării la Schengen

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, considera ca poziţia ostilă faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen adoptata joi de trei membri danezi ai Parlamentului European reflecta eşecul diplomaţiei româneşti de a răspunde convingător temerilor exprimate oficial de partea daneză în legătură cu stadiul de pregătire a României pentru integrarea în Spaţiul Schengen.
"Danemarca s-a folosit de vocea europarlamentarilor săi pentru a ne spune, încă o dată, că are probleme cu felul în care România răspunde criteriilor de aderare", a declarat Corina Creţu, care atrage atenţia asupra coordonării poziţiilor mai multor state occidentale pe aceasta tema. "Din păcate, pe lângă motivele obiective, România şi Bulgaria sunt folosite drept paratrăsnet pentru a exploata electoral frustrările interne din vechile state membre ale UE, în unele dintre ele urmând să aibă loc alegeri în perioada următoare", apreciază vicepreşedintele PSD.
Corina Creţu critică, în acest context, faptul că diplomaţia românească nu reuşeşte să anticipeze evoluţiile din UE, mai ales cele generate de cuplul franco-german, şi nu propune nimic care să permită protejarea intereselor naţionale.
În acest context, ea consideră că intelectualii români ar trebui să susţină cauza României în ţările refractare, sau pe lângă intelectualii acestor state. „Avem şi o altă slăbiciune: nu ne adresăm direct opiniei publice din ţările reticente. Nu ştim cum suntem percepuţi în Europa şi de ce. În condiţiile eşecului diplomatic, ar fi util un gest din partea intelectualilor publici din România, care să se exprime, împreună cu intelectuali francezi, germani, olandezi, danezi, în favoarea României şi să explice situaţia şi poziţia noastră", a declarat europarlamentarul social-democrat, avertizând, însă, că principala cale de atac rămâne diplomaţia, iar responsabilitatea revine in primul rând Presedinţiei României şi Ministerului de Externe.
Europarlamentarul român a precizat că Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European susţine aderarea României la Spaţiul Schengen la termen, iar europarlamentarul socialist danez care a semnat, alături de un eurodeputat popular şi unul liberal, scrisoarea comună adresată premierului danez ar fi trebuit să respecte poziţia grupului politic din care face parte.
Europarlamentarii danezi din toate grupurile politice au insistat ca guvernul lor să susţină Franţa şi Germania şi să împiedice aderarea "prematură" a României şi Bulgariei la Schengen, relatează Focus news.
Ei au trimis o scrisoare premierului Danemarcei, a informat radioul naţional bulgar.
România şi Bulgaria nu ar trebui să adere la Schengen înainte de a rezolva problemele corupţiei şi crimei organizate, au spus patru europarlamentari din Danemarca.
În scrisoare ei citează data menţionată de preşedinţia ungară a UE, 1 octombrie 2011, spunând că este prematură. Ei vor ca UE să nu-şi asume angajamente legate de date şi termene.
Documentul a fost semnat de Bendt Bendtsen (PPE), Christel Schaldemose (Grupul Alianşei progresiste a socialiştilor şi democraţilor), Emilie Turunen (Grupul Verzilor) şi Jens Rohde (Grupul Alianţei liberalilor şi democraţilor pentru Europa).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii