Mergi la conţinutul principal

Corbu Junior. 5 ani de puşcărie

Implicat într-o vastă grupare de proxeneţi care, trei ani la rând, au obţinut beneficii materiale de pe urma exploatării unor tinere racolate sub diverse promisiuni, Ciprian Corbu, zis "Casu", în vârstă de 22 de ani, a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru aderare şi spijinire a unui grup infracţional organizat (începând cu anul 2010) şi proxenetism în formă continuată. Arestat în ziua de 11 septembrie 2013, Corbu jr. va rămâne în arest, după ce a încercat, fără succes, să obţină liberarea sub control judiciar. Judecătorii au mai dispus confiscarea de la inculpat a unui telefon IPHONE 5 şi a sumei de 900 de lei provenită din infracţiuni. Ciprian Corbu a declarat deja apel împotriva hotărârii judecătoreşti.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o capul reţelei, Manole Alexandru Frunză, zis "Cuţit", de 25 de ani, care ar trebui să stea după gratii 5 ani şi jumătate. "Cuţit" a fost arestat şi trimis în judecată pentru iniţierea unui grup infracţional, proxenetism, trafic de minori, fals material în înscrisuri oficiale, instigare la uz de fals, instigare la săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor, lovire şi port fără drept de armă albă, judecătorii confiscându-i trei telefoane mobile şi 56.650 lei proveniţi din exploatarea minorelor.

Averi de proxeneţi. Peste 100.000 de euro şi maşini de lux

Prin aceeaşi sentinţă, instanţa a dispus ridicarea sechestrului instituit asupra autoturismelor Mitsubishi Lancer, Logan şi Nissan Almera Tino, proprietatea inculpaţilor Marius Agura, Ionel Cocoş şi Manole Frunză, asupra unui apartament aparţinând, de asemenea, lui Frunză şi asupra bijuteriilor din aur ridicate în urma percheziţiilor. În schimb, au fost confiscaţi banii proveniţi din infracţiuni (103.230 lei, 3.614 dolari şi 970 de euro) şi 13 telefoane mobile folosite la săvârşirea de infracţiuni, cei 11 inculpaţi fiind obligaţi să plătească statului cheltuieli judiciare record, de 94.000 de lei.
Demn de precizat este faptul că majoritatea inculpaţilor, mai puţin Corbu, a optat pentru recunoaşterea vinovăţiei (în baza art. 320/1 Cod procedură penală) renunţând, astfel, la un proces care s-ar fi prelungit inutil şi obţinând şi o reducere a pedepsei. Pentru toţi cei nouă inculpaţi care au primit pedepse cu suspendare, instanţa a dispus să fie eliberaţi din arest, iar acest lucru i-a nemulţumit pe procurori, care s-au decis să declare apel împotriva sentinţei. Procesul s-a desfăşurat "cu uşile închise", dat fiind faptul că unele dintre victimele traficului de carne vie au vârste de 13-14 ani.

17 percheziţii, 25 de suspecţi

Desfiinţat de către DIICOT Brăila, grupul din care făcea parte fiul lui Stănel Corbu este considerat unul dintre cele mai mari de acest fel. Potrivit acuzării, membrii grupului infracţional au fost implicaţi în "afaceri" cu minore exploatate, ani la rând, prin prostituţie (pe plan local), însă au trimis brăilence să se prostitueze şi în străinătate. Din cei 11 inculpaţi, 10 au fost daţi pe mâna instanţei de judecată în stare de arest preventiv. Pentru definitivarea cercetărilor, au fost efectuate nu mai puţin de 17 percheziţii şi au fost audiaţi zeci de martori, inclusiv minorele exploatate în apartamente închiriate sau în mai multe hoteluri din Brăila.
Potrivit dosarului penal instrumentat de DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, "începând cu anul 2010 şi până în luna septembrie 2013 (când, prin intervenţia organelor de urmărire penală grupul infracţional a fost destructurat, iar activitatea infracţională a fost stopată) cei 11 inculpaţi au exploatat prin prostituţie un număr de 24 de tinere, din care 21 de victime cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani", obţinând importante beneficii materiale.
Surse din cadrul DIICOT ne-au precizat că, pe lângă toate acestea, cei 11 inculpaţi au înlesnit practicarea prostituţiei în Spania, Anglia, Belgia, Italia şi Germania, pentru victimele majore. Într-un singur caz, o minoră racolată de unul din membrii reţelei a încercat să plece din România cu carte de identitate şi paşaport falsificate, însă a fost întoarsă de la graniţă. Proxenetul, care se afla cu ea în autocar, şi-a continuat călătoria.
Reprezentanţii acuzării precizează că toate cele 21 de minore exploatate, unele cu vârste de 13-15 ani, au fost folosite de către membrii grupului infracţional în ţară, practicând prostituţia la domiciliile lor, în apartamente închiriate de proxeneţi şi în hotelurile din Brăila, unde apăreau inclusiv clienţi străini, dornici de sex cu minore.
În momentul finalizării urmăririi penale, anchetatorii ne-au confirmat că minorele au practicat prostituţia cu complicitatea cel puţin a unui recepţioner de hotel care-i anunţa pe proxeneţi atunci când se iveau clienţii români şi mai ales străini. Ei ne-au precizat că e vorba de mai multe hoteluri brăilene, printre care "Paris", "Triumph" şi "Orient" de pe B-dul Dorobanţilor, unde adolescentele au practicat prostituţia în camere închiriate de proxeneţi.
În ziua de 10 septembrie 2013, procurorii DIICOT şi poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Brăila au efectuat concomitent 17 descinderi pentru destructurarea celei mai mari grupări infracţionale specializate în exploatarea minorelor. Iniţial, au fost reţinute nouă persoane, printre care şi fiul lui Stănel Corbu (considerat de mai mulţi ani liderul interlopilor din cartierul Lacu Dulce). Acuzaţiile erau extrem de grave, iar iniţial s-a afirmat că suspecţii ar fi traficat în jur de 38 de tinere, pe care le-au îndemnat să practice prostituţia în ţară şi în străinătate.
În urma descinderilor, au fost ridicate în vederea efectuării cercetărilor trei autoturisme (pe care s-a aplicat ulterior sechestru), 18 telefoane mobile, şapte laptop-uri, o tabletă, patru hard-disk-uri şi alte dispozitive de stocare a datelor, precum şi 27 de cartele SIM, bijuterii din aur, înscrisuri şi sume de bani. De asemenea, au fost aduse la audieri, pe 10 septembrie, 25 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 63 de ani.
A doua zi, după ore de audieri, judecătorii Tribunalului Brăila au dispus arestarea preventivă a nouă din cei 11 inculpaţi anchetaţi în dosarul traficului de minore. Palatul de Justiţie şi împrejurimile au fost împânzite cu poliţişti de la Crimă Organizată şi subofiţeri din cadrul grupei de intervenţie a Jandarmeriei, pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite.
În afară de Ciprian Corbu, zis "Casu", au mai fost arestaţi: Manole Frunză zis "Cuţit", Bogdan Frunză, Laurenţiu Stan, Cătălin Epuraş, Silviu Ureche, Marius Agura, Ionel Cocoş (cel mai vârstnic, de 63 de ani) şi Dumitru Chirică. Ulterior, a mai fost arestat Viorel Alexandru Brana.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro