Mergi la conţinutul principal

A coplati

Reforma sanatatii. Doua cuvinte care se afla pe buzele tuturor de 16 ani incoace. Reforma a trebuit crescuta pornind de la zero, in vreme ce sanatatea este un mai vechi deziderat al fiecaruia dintre noi. Insa, daca pina acum romanii s-au luptat cind cu una, cind cu cealalta, de citva timp cei doi termeni s-au amestecat, iar efectul parca e si mai devastator. Putinele lucruri bune de la fiecare par sa fi disparut sub un intreg noian de vesti proaste. Senzatia unanima este ca ni s-a luat ceva. Dar ce anume? Evident, mai intii ni s-au luat banii. Este vorba despre ceea ce platim ca asigurari de sanatate. Apoi am pierdut la capitolul calitatii actului medical. Mai bine zis, am pierdut timpul, pentru ca serviciile medicale puteau fi imbunatatite de mai multa vreme, dar nu prea a avut nimeni chef sa schimbe ceva in sistem. Toata lumea i s-a supus asa cum era, ticalosit sau nu, ca sa parafrazez spusele unui presedinte care abia cistigase alegerile. Asadar, daca in atitia ani reforma ne-a mincat sanatatea, de la anul ni se promite ca, in domeniul sanitar, treburile vor merge ca unse. Au descoperit Guvernul, Ministerul Sanatatii vreo alifie minune? Daca e sa ne luam dupa proiectele de legi propuse in domeniu, specialistii coalitiei par sa fi gasit o terapie de soc. Socant in primul rind e faptul ca omului de rind i se taie accesul la medicina performanta. Romanul obisnuit va avea acces gratuit la un pachet minimal de servicii, urmind ca, pe masura ce investigatiile solicitate devin mai numeroase, iar tratamentul impus - mai complex, sa contribuie la costuri. Umar la umar cu Casa de Asigurari de Sanatate. Asta se cheama coplata si, incepind cu anul urmator, isi va face loc in bugetul de cheltuieli al fiecarei familii. "Va fi bine!", zic plini de optimism autorii noilor legi. Vor disparea platile informale - cum li se spune in termeni tehnici spagilor - iar banii vor intra atit in buzunarele medicilor solicitati, cit si in conturile CJAS si, implicit, in cele ale spitalelor. "Va fi vai si amar de noi!", se aud comentarii rostite cu vadita ingrijorare - si, uneori, cu resemnare - pe holurile policlinicilor si ale spitalelor. Protestele vin cu precadere dinspre virsta a treia, dar cind au avut batrinii motive de bucurie in ultima vreme?
Lumea s-a obisnuit ca inceputul de luna sa fie salvator atit pentru sanatate, cit si pentru buzunare, pentru ca rareori fondurile au acoperit costurile analizelor si compensarile medicamentelor. De aceea, compensarea tuturor serviciilor medicale cu anumite procente stirneste temeri serioase. Ce se va intimpla daca fondurile vor ajunge, ca si pina acum, doar pentru primele citeva zile din luna? S-a gasit remediul pentru sincopele in decontari? Daca e asa, este foarte bine. Putinul care este sa ajunga la toata lumea. Macar atit merita si romanii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro