Mergi la conţinutul principal

Coplata în sănătate, aprobată de Guvern

Începând de anul viitor, serviciile medicale la medicul de familie sau în spital vor fi accesibile prin achitarea unei coplăţi, prin tichetul moderator pentru sănătate. Coplata va intra în vigoare, cel mai probabil, din vara anului 2011.
Guvernul a aprobat proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, ce stabileşte cadrul legal pentru introducerea sistemului de coplată a serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază. "Actul normativ va intra în vigoare anul viitor, dar numai după ce este acceptat şi aprobat de către Parlamentul României. Introducerea mecanismului de coplată prin tichetul moderator pentru sănătate reprezintă una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială în anul 2009", a precizat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se va face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele de sănătate nu va depăşi anual 600 lei. După acest plafon maxim, un pacient nu va mai achita coplata. Categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plată. Sumele aferente coplăţii vor constitui, în totalitate, venituri ale furnizorilor de servicii medicale. Reprezentanţii MS estimează că, prin introducerea tichetelor pentru sănătate, se vor genera în sistem aproximativ 378 milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate.

Contribuţia personală, maxim 600 de lei/an

În cazul serviciilor de medicină primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi de 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore va fi de 15 lei. Pentru serviciile medicale în ambulatoriu, consultaţia la medicul specialist va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist, dar în afara programului de lucru va costa 20 lei. Spitalizarea de o zi va costa pacientul 10 lei, iar pentru o spitalizare continuă va plăti 50 lei pe fiecare episod de internare. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii consideră că nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar.
Nu toate serviciile medicale se vor plăti. În continuare rămân gratuite serviciile acordate bolnavilor cronici, cu afecţiuni incluse în Programele de sănătate, serviciile medicale acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală până la stabilizarea bolnavului şi urgenţe medicale precum infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colică biliară, renală, etc. , dacă pacientul se internează în spital prin UPU, CPU sau Camera de Gardă. De asemenea, pentru afecţiuni endemo-epidemice: boli infecţioase acute (meningite, encefalite) până la stabilizarea pacientului, boli transmisibile, până la negativare, nu se va încasa coplată. De asemenea, pentru naştere nu se încasează coplată.
Doar 62% din populaţia ţării este vizată să achite coplata. Copiii cu vârsta până la 18 ani, tinerii cu vârste între 18 şi 26 de ani, fără venituri, pensionari cu venituri de până la 700 lei pe lună şi bolnavii incluşi în Programele Naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. Reprezentanţii MS apreciază că noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi la realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor, reducerea plăţilor informale, asigurându-se astfel creşterea calităţii asistenţei medicale. Implementarea sistemului de coplată va fi finalizată la jumătatea anului 2011.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro