Mergi la conţinutul principal

Copilarie traita printre animale si gunoaie

De cind a vazut lumina zilei un copil a trait intr-o casa cu un cal, doi ciini si o pisica, printre gunoaie. Fetita de 3 ani a fost luata, ieri, din locuinta din Lacu Dulce, care parea mai degraba o cocina, si dusa intr-un centru maternal, impreuna cu mama sa. Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului au reusit sa o convinga pe mama sa accepte acest tip de ajutor dupa ce, de doua ori pina acum, ea a refuzat sa plece cu copilul din casa, amenintind cu sinuciderea.
Mama fetitei, Rodica Ragovsky, de 36 de ani, traieste cu concubinul sau, Dumitru Dragan de 42 de ani, intr-o saracie lucie, intr-o camera si un antreu in care mai adapostesc un cal, doi ciini si o pisica. In jurul cocioabei se afla munti de gunoaie strinse de cei doi adulti, astfel incit mirosul este ucigator. Desi are 3 ani si 8 luni, fetita, Ana-Maria, nu vorbeste si nici nu merge pe picioarele ei. Sesizati de vecini, asistentii de la Directia pentru Protectia Copilului au venit in mai multe rinduri pentru a lua copila, macar temporar, pina se igienizeaza casa, insa mama a refuzat sa o dea si a amenintat ca se omoara. Asistentii au facut astazi o a treia incercare, iar directorul DPC, Simona Cimpoaie, care i-a insotit, a reusit sa o convinga pe mama sa mearga, impreuna cu micuta, intr-un centru maternal unde sa locuiasca macar citeva saptamini si sa i se faca fetitei o evaluare psihologica si medicala.
Vecinii spun ca era cazul ca autoritatile sa intervina, pentru ca acelea nu sint conditii in care sa creasca un copil. "Au si un animal, au un cal, si il tin in casa cu copilul. E vai de viata lui! Vedeti ce mizerie este aici, si un miros, de mori, nu altceva. eu nu stiu cum mai respira oamenii astia. Au mai venit de la Protectia Copilului, dar ea a zis ca nu da copilul, ca face crima de om daca i-l iau. Eu ii spun mereu lui Dumitru sa mai duca din gunoaie, sa-si mai faca curat in curte, ca e plin de sobolani, si-mi intra si mie in casa, din cauza lui. Dar n-ai cu cine vorbi!", ne-a spus unul dintre vecini.
"Eu mai vin si-i mai dau de pomana, ca mi-e mila in primul rind de copil. E mereu murdar si infometat, sta in pat, acolo, cu calul linga el. Nu stiu cum au stat asta iarna aici, ca peretii sint gauriti, de bagi degetele prin ei. Nu au curent, nu au nimic, si mai aduna si gunoaie, si le aduc aici, de umplu curtea. E o minune ca nu s-a imbolnavit copilul ala in acest focar de infectie. Oricum, nici normal nu este, ca la virsta asta, nu vorbeste inca...", ne-a spus un alt vecin.

"Sint animale, doamna, ce sa le fac, sa le dau afara?!"

Dumitru ne-a explicat ca, din punctul sau de vedere, acestea sint conditiile pe care i le pot oferi micutei si ca daca Primaria i-ar ajuta sa le traga curent, ar fi mult mai bine. Cit despre apa curenta, nici nu poate fi vorba. Intrebat fiind daca spala vreodata copilul, care arata de parca n-ar mai fi vazut apa de la ultima ploaie, barbatul a spus ca il mai duce la cismeaua din capatul strazii, ca sa-l spele. Evident, cu apa rece... L-am mai intrebat pe barbat de ce tine calul, ciinii si pisica in casa, unde si asa, este foarte putin loc: "Dar calul nu e chiar in casa, e un intrind, acolo. Si, pina la urma, sint animale, doamna, ce sa le fac, sa le dau afara?!"
Chiar daca, in trecut mama fetitei a refuzat sa dea copilul din casa, de aceasta data, Simona Cimpoaie a reusit sa o convinga sa mearga impreuna cu fetita la un centru unde sa primeasca ingrijiri si sa fie gazduite macar pentru o perioada, pina se mai rezolva din problemele familiei. "Din fericire, mama a acceptat propunerea noastra de a fi protejata impreuna cu copilul in Centrul maternal "Alexandra". Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare copilul sa fie evaluat in vederea incadrarii intr-o categorie de persoane cu handicap, concomitent cu acompanierea cuplului mama-copil, iar impreuna cu Primaria vom incerca sa ajutam aceasta familie sa depaseasca problemele cu care se confrunta", ne-a spus Cimpoaie, dupa ce mama si copila au fost duse la centrul amintit. Cimpoaie ne-a informat ca, oricum, daca mama ar fi refuzat in continuare sa accepte ajutorul Directiei, aceasta demarase actiunile pentru obtinerea unui ordin judecatoresc, cu care sa ia fetita din acel mediu complet nepotrivit cresterii unui copil, chiar si fara aprobarea parintilor.
Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila a mai precizat ca in perioada imediat urmatoare vor fi demarate si actiunile referitoare la obtinerea actelor de identitate pentru membrii acestei familii. Ulterior, mama, Rodica Ragovsky, va fi incadrata intr-un grad de handicap. Atit mama copilului cit si tatal, Dumitru Dragan, spun ca vor doar sa fie ajutati sa aiba conditii umane de viata in casa pe care o au unde nu exista nici macar curent electric. Cei doi mai au un copil care a fost dat spre adoptie matusii paterne.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro