Mergi la conţinutul principal

Copil luat din spital de Protecţia Copilului. Mama biologică acuză: «Fetiţa era sub tratament şi trebuie operată de urgenţă!»

• o mamă îşi caută cu disperare fetiţa, după ce aceasta a fost luată din spital de angajaţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Brăila, deşi se afla sub tratament şi, susţine aceasta, aştepta ca medicii brăileni să-i dea trimitere pentru a o opera la Bucureşti • cei de la Protecţia Copilului ne-au confirmat că ei au luat copilul, dar spun că de fapt medicii i-au informat că o externează vineri • la mijloc este un proces în instanţă între Protecţia Copilului şi asistenta maternală a fetiţei, o fostă angajată a direcţiei, proces câştigat în primă fază de instituţie • deşi mama şi-a exprimat dorinţa să-şi ia acasă fetiţa, acest lucru nu s-a concretizat niciodată

 

O luptă în instanţă între Protecţia Copilului Brăila şi o fostă angajată fac ca o mamă şi fetiţa ei să stea despărţite şi să sufere. Ultimul episod care ilustrează cel mai bine această luptă, probabil cu interese financiare: mama biologică îşi caută cu disperare fetiţa de 6 ani, care a fost luată de angajaţii Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Brăila direct din patul de spital, vineri dimineaţă. Mama biologică, Florica Ene, a fost cea care ne-a sesizat cazul, în lacrimi, spunând că fetiţa ei se afla internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru o otită mai veche, iar acum, aşa cum i-au spus medicii, minora ar avea nevoie urgentă de o operaţie într-un spital din Bucureşti. De aproximativ 3 ani şi jumătate, fetiţa era crescută de un asistent maternal, o angajată a Direcţiei Protecţiei Copilului căreia i-a fost desfăcut contractul de muncă în aprilie 2017. Totuşi, minora a rămas în grija acesteia, iar mama biologică o vizita adesea la domiciliul asistentei maternale. Între timp, instanţa de judecată a dat voie Protecţiei Copilului Brăila să ia fetiţa de la fosta angajată şi să o dea în grija altui asistent maternal, prin decizie care nu este definitivă şi poate fi contestată, dar are putere executorie. Fosta angajată ar fi contestat această decizie.

Din data de 15 martie 2018, fetiţa se afla internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi tratată pentru o otită mai veche. Minora era supravegheată atât de fosta asistentă maternală, cât şi de mama biologică, care îşi dădeau liber una alteia. “Fetiţa mea a stat la Protecţia Copilului timp de 3 luni, când avea ea doar 2 ani şi 9 luni. În acel timp, a fost bătută de un alt copil şi i-a spart timpanul. De atunci ne chinuim cu ea prin spitale, cu tratamente, iar acum ne-a zis doctorul că boala a recidivat şi ne trimite la Bucureşti, la operaţie. Mie mi-au zis doctorii că o mai ţin internată în spital încă o săptămână, numai că astăzi (vineri - n.r.), eu m-am dus până la magazin să cumpăr apă, iar doamna asistentă maternală plecase acasă să-i facă mâncare şi să-i aducă haine curate. A fost chestie de câteva minute, când m-am întors nu am mai găsit fetiţa, patul era gol. Am întrebat medicii şi nu au vrut să-mi spună unde e copilul meu. Am aflat abia de la o asistentă de pe altă secţie că au venit 6 persoane de la Protecţia Copilului şi au luat-o. Fetiţa mea era îmbrăcată în colanţi şi maiou. Avea în picioare o pereche de papuci. Aşa au luat-o! Hainele mai groase i le-am găsit pe pat, la fel şi medicamentele pe care trebuia să le ia. Am lăsat-o în salon cu perfuzia pusă! Cum au luat-o aşa? Pe vremea asta au scos-o doar în maiou şi-n papuci afară! Am reţetele pe care trebuie să i le cumpăr la mine. Cine îi cumpără ei medicamentele astea? Cine i le dă? Nu ştiu unde este copilul meu acum!”, ne-a povestit, disperată, mama, vineri în jurul orei 12.00. Întrebată dacă a făcut demersurile necesare pentru a-şi lua acasă fetiţa, Florica Ene ne-a răspuns că da. “Mi-au cerut nişte acte, le-am dus la Protecţia Copilului, după care am primit anchetă socială acasă. Nu mi-au dat fetiţa, pe motiv că nu am gresie, faianţă, parchet şi baie în casă”, susţine femeia.

 

Reprezentanţii Protecţiei Copilului susţin că doar au pus în aplicare o decizie a instanţei de judecată

Contactată telefonic, Simona Cimpoae, directorul Protecţiei Copilului Brăila, ne-a declarat că la mijloc este vorba despre o sentinţă judecătorească definitivă şi executorie, dar nu irevocabilă, adică o decizie care poate fi contestată în termen de 10 zile. Procesul a pornit pentru că reprezentantul legal al copilului era fosta angajată, la adresa căreia ar fi existat foarte multe reclamaţii depuse la sediul direcţiei, astfel că acum, instanţa a decis ca fetiţa să fie dată în grija altui asistent maternal. “Într-adevăr, colegii mei au mers vineri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru a lua fetiţa, pentru că medicii ne-au transmis că aceasta va fi externată vineri, în jurul orei 10.30. Marţi, pe 20 martie 2018, am primit hotărârea instanţei care ne-a permis să luăm fetiţa de la fosta angajată. Este vorba despre o decizie definitivă şi executorie, dar nu irevocabilă, adică poate fi contestată de oricare dintre părţile implicate, chiar şi de către mama minorei, nu doar de asistenta care a avut-o în grijă. Persoana căreia i s-a dat în grijă fetiţa acum este asistent maternal, a venit cu hăinuţe groase, pregătită pentru a o lua acasă, deci nu a fost scoasă din spital doar în maiou şi papuci. Ţinem permanent legătura cu asistentul maternal, care ne-a spus în urmă cu câteva minute că fetiţa se joacă, construieşte un puzzle, e bine şi nu a întrebat de familia ei, nu plânge. Mama îşi poate lua oricând copilul acasă, ba chiar şi-a exprimat această dorinţă acum ceva vreme, iar noi i-am înmânat lista cu actele necesare pentru dosar. Mama biologică nu a mai revenit cu actele respective. Cât despre condiţiile care i-ar fi fost impuse, adică să aibă gresie, parchet şi ce a mai spus mama, ele există, dar sunt valabile doar pentru asistentul maternal care vrea să ia în grijă un copil, nu pentru părinţi. Acum, la proces, mama nu şi-a exprimat dorinţa de a-şi reintegra fetiţa în familie, adică să o ia acasă, în faţa judecătorilor”, ne-a declarat Simona Cimpoae.

 

Cum a ajuns fetiţa la Protecţia Copilului

În urmă cu 7-8 ani, Florica Ene, de loc din oraşul brăilean Însurăţei, a trăit în concubinaj cu un bărbat, în judeţul Buzău. În urma relaţiei lor, a rezultat fetiţa. Numai că povestea de iubire nu a durat, ci au început să apară certurile, iar mama a fost izgonită de la domiciliul bărbatului, acesta din urmă oprind copilul, aşa cum ne-a povestit Florica. Deşi femeia a încercat să-şi mai viziteze fetiţa, nu prea a reuşit. Între timp, pentru că bărbatul nu era chiar uşă de biserică, a intrat în atenţia poliţiştilor, care au descins la domiciliul acestuia şi l-au arestat. Atunci, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Buzău s-a sesizat şi a luat copilul, care avea la acea vreme doar 2 ani şi jumătate. Pentru că mama era domiciliată în Brăila, minora a fost transferată către Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Brăila, unde a stat 9 luni într-un centru. Florica Ene acuză că fetiţa ei a fost lovită de un copil mai mare, care i-a spart timpanul, şi de atunci se chinuie cu ea prin spitale, atât ea, cât şi fosta angajată a Protecţiei Copilului, căreia i-a fost plasată în regim de urgenţă. Femeia ne-a prezentat şi o scrisoare medicală de externare din spital, care atestă că minora a fost internată în perioada 6 iunie - 11 iunie 2014, cu otită şi pneumonie, iar în perioada respectivă încă se afla în centrul DGPC Brăila. “Am făcut mai multe sesizări că fetiţa mea este bătută în centru, dar n-am primit niciodată răspuns la sesizări!”, acuză Florica Ene.

Directorul instituţiei, Simona Cimpoae ne-a confirmat acest lucru, însă spune că nu a ştiut că fetiţa a fost bătută cât timp a stat în centru. “La noi nu a ajuns nicio sesizare în acea perioadă. Şi eu am aflat această variantă abia zilele trecute, tot de la mama minorei”, ne-a declarat aceasta.

Florica Ene ne-a declarat că este hotărâtă să-şi ia fetiţa acasă, iar pentru acest lucru va apela la un avocat, care să o ajute. Tot cu acesta a promis că se va prezenta şi la sediul Protecţiei Copilului, pentru că directorul instituţiei a invitat-o, vineri după amiază, la o discuţie, pentru a lămuri situaţia. “Nu mai merg acolo fără avocat! M-au minţit de atâtea ori, au minţit inclusiv în faţa instanţei! De ce să merg? Ce să-mi spună? Eu vreau copilul! Mi l-au luat ca pe un câine din spital! Aşa se procedează? De ce nu m-au anunţat că urmează să vină? Mie doctorii mi-au zis că mai trebuie să stăm internate în spital încă o săptămână ca să ne dea trimitere la Bucureşti, să o operăm! Lor de ce le-a zis că o externează astăzi (vineri - n.r.)?”, sunt întrebările la care Florica Ene caută răspuns. (Vom reveni)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro