Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Copilărie de coşmar

O echipă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila a intervenit de urgenţă, la sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Vădeni, după ce reprezentanţii primăriei comunale au semnalat cazul a doi copii, cu vârsta de 4 ani, respectiv un an şi 10 luni, neglijaţi grav de către părinţi. Micuţii au rămas nesupravegheaţi după ce mama lor a plecat, în urmă cu trei săptămâni, la muncă în străinătate, iar tatăl lucrează cu ziua în sat şi nu se poate ocupa de ei. Când echipa de la DGASPC Brăila şi reprezentanţii primăriei au realizat ancheta socială pe teren, i-au găsit pe copii stând afară, în soarele arzător al amiezei, murdari, flămânzi şi plini de purici. Ei fuseseră luaţi de tatăl lor la domiciliul unui consătean, unde bărbatul presta diverse activităţi în construcţii.

"Nu am mâncat nimic"

Băieţelul de un an şi 10 luni avea pe tot corpul urme de ciupituri de insecte, dar şi fetiţa de 4 ani avea un aspect la fel de neîngrijit ca şi frăţiorul mai mic, fiind foarte murdară atât pe hăinuţe cât şi pe piele. Iniţial, tatăl a manifestat o atitudine agresivă la adresa reprezentanţilor DGASPC, solicitând preluarea şi celorlalţi doi copii ai mamei, proveniţi dintr-o altă relaţie şi care se aflau în grija bunicilor materni. În urma discuţiilor purtate, tatăl şi-a reconsiderat atitudinea şi a acceptat să meargă cu copiii la domiciliul său. Locuinţa sau mai bine zis cocioaba în care trăiau minorii şi familia lor, ridicată de tată din pământ şi paie, are două camere şi o bucătărie netencuită. Pe jos era murdar, frigiderul nu era funcţional, iar pe aragaz, care rămăsese fără butelie de 3 săptamâni, se aflau un ceaun, mai multe tigăi şi farfurii, toate murdare. Mizeria trona şi în restul casei, în care roiau muştele. În prima cameră, care avea un singur perete tencuit, se aflau o canapea şi un dulap fără uşi, din care cădeau haine amestecate, murdare şi curate, iar pe o sobă dezafectată era un morman de lucruri aruncate în dezordine. Doar ultima cameră era tencuită şi avea lumină, însă podelele erau nemăturate, fiind acoperite parţial cu preşuri murdare. Tatăl copiilor a încercat să mintă autorităţile, spunând că micuţii au mâncat la prânz parizer şi cartofi prăjiţi, lucru infirmat de fetiţă, care a recunoscut: "Nu am mâncat nimic". Pentru masa de seară, tatăl a promis că va face cartofi prăjiţi, deşi nu avea bani, cartofi şi nici butelie.

La asistentul maternal

Bunicii materni au refuzat să îşi asume responsabilitatea pentru creşterea şi îngrijirea copiilor în cauză. După ce, iniţial, a manifestat rezistenţă, în cele din urmă tatăl a consimţit la preluarea copiilor de către reprezentanţii DGASPC Brăila. "Bărbatul a beneficiat de consiliere cu privire la procedura prin care poate recunoaşte paternitatea băieţelului de un an şi 10 luni, dar şi la modalitatea prin care poate vizita copiii şi poate solicita reintegrarea acestora în familie", ne-a precizat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila. Tatăl şi-a manifestat intenţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de aproximativ un an, timp în care va munci şi va strânge bani pentru reabilitarea spaţiului de locuit şi întreţinerea minorilor.
Pentru cei doi copii s-a stabilit, prin dispoziţia directorului general al DGASPC Brăila, plasamentul în regim de urgenţă la un asistent maternal profesionist.
Categorie articol: 

Comentarii