Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Copiii ucigasi

Andrei si-a inceput adolescenta cu o crima. Impreuna cu cumnatul sau, a omorit un barbat despre care stia ca are multi bani. "Fata lui, care lucra la vama, ii trimitea in fiecare luna bani. Mai vinduse si un cal, asa ca eram siguri ca vom gasi multi bani in casa lui. De altfel, chiar el ne-a spus ca are o gramada de bani in casa", ne-a povestit baiatul cum le-a venit ideea, lui si cumnatului sau, sa il omoare pe cel care ii angajase cu ziua.
Dar socoteala din tirg nu s-a potrivit cu cea de la casa victimei. Dupa cum a relatat in continuare Andrei, l-au omorit degeaba pe barbat: in casa victimei au gasit doar 500.000 lei. Au fost prinsi de politisti dupa aproape doua saptamini, cu ajutorul unui vecin al victimei, care ii vazuse pe cei doi in curtea barbatului, in seara crimei. Potrivit sentintei judecatoresti, Andrei va avea timp destul sa reflecteze la ceea ce a facut. Pentru ca a luat viata unui om, va plati cu 8 ani de puscarie.

"Daca nu il omoram eu, ma omora el pe mine"

Cutremurator este cazul lui Flavian, care, la momentul cind a produs crima, avea cu putin peste 15 ani. La un moment dat, beat fiind, el si-a ucis propriul frate, care avea 24 de ani. "Dupa ce am baut zdravan, fratele meu a vrut sa intre la mine in camera. Nu i-am dat voie, fiindca ar fi putut sparge geamul de la vitrina recamierului si as fi mincat bataie de la mama", si-a inceput Flavian trista poveste.
Enervat de refuzul mezinului, victima i-a tras un pumn si a sarit la el cu un cutit. Atunci, baiatul a luat un alt cutit si si-a injunghiat fratele, de mai multe ori. "Daca nu il omoram eu, ma omora el pe mine. Trebuia sa ma apar", ne-a relatat Flavian, aratindu-ne o cicatrice la brat, amintire a ultimului conflict dintre el si fratele mai mare.
Victima a decedat la citeva minute de la sosirea ambulantei, sub ochii parintilor, care, in timpul incaierarii celor doi, dormeau intr-o alta camera si nu au auzit nimic. "Eu l-am trezit pe tata si i-am spus ca l-am omorit pe frate-meu. M-am predat singur la politie, in aceeasi seara. Parintii mai veneau pe la mine, cind eram la centrul de reeducare. Aici nu prea au cum sa ajunga, dar ne scriem", a adaugat baiatul. Pedeapsa primita, pentru uciderea fratelui sau, este de 10 ani. Comentariile sint de prisos.
Interesant este faptul ca si detinutii nu ii accepta, ba chiar le fac viata grea colegilor despre care afla ca si-au omorit fratii, parintii sau ca au ucis copii. Asa ca Flavian nu le-a spus colegilor ca si-a ucis propriul frate.

De ce i-a fost frica, nu a scapat

George a ucis, de teama sa nu faca puscarie. Avea deja la activ o condamnare cu suspendare, pentru furt. In momentul in care a fost surprins de catre un batrin linga niste bare metalice de gard, s-a speriat. "Omul a crezut ca vreau sa fur barele. A sarit la mine la bataie si m-a amenintat ca anunta politia. Cum aveam deja o condamnare cu suspendare, imi era teama ca politistii il vor crede pe el si ajung la puscarie. Asa ca l-am lovit cu un tirnacop si am fugit. Nu stiam ca o sa moara, fiindca se ridicase si a vrut sa vina dupa mine. Politia m-a prins in ziua urmatoare", povesteste George, care nu a scapat de ce i-a fost frica. A ajuns in puscarie, unde are de ispasit cinci ani.
Culmea, desi au infaptuit crime, se pare ca acesti detinuti nu constientizeaza gravitatea faptelor savirsite. Unul dintre ei chiar ne-a relatat ca trebuie sa faca rost de adresa lui Traian Basescu, sa-i trimita o scrisoare prin care solicita gratierea. "Un coleg de-al meu deja i-a trimis o cerere de gratiere (lui Basescu - n.r.). Zilele acestea trebuie sa ii soseasca raspuns. Vreau sa ma gratieze si pe mine", ne-a spus baiatul, de parca ar fi omorit un soarece din podul casei, nu un om.

Pedepsele pentru faptele mentionate mai sus pot parea mici, dar reamintim ca cei condamnati erau minori la data savirsirii crimelor. Totusi, ei nu sint abandonati in penitenciar, viata lor isi urmeaza cursul relativ firesc: ei urmeaza cursuri scolare, cursuri de calificare sau de recalificare. In acest sens, asa cum am mai relatat, sint chiar stimulati, atit financiar (primesc, lunar, valoarea salariului minim pe economie) cit si cu reducerea perioadei de detentie. In concluzie, cu cit urmeaza mai multe cursuri, cu atit ies mai repede din pucarie, la plecare asteptindu-i si un cont frumusel, deschis pe numele lor in banca.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii