Mergi la conţinutul principal

Copiii delincvenţi şi părinţii lor, în dialog cu poliţişti şi psihologi

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Brăila, în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), a organizat, ieri, o întâlnire cu tema "Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor", la care au fost invitaţi să participe 20 de copii care au comis fapte penale şi părinţii acestora. Evenimentul, care s-a derulat conform acordului de parteneriat semnat de cele două instituţii, a reunit reprezentanţi ai Poliţiei şi specialişti de la Compartimentul de asistenţă şi sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme psiho-sociale din cadrul DGASPC Brăila. De precizat că cei 20 de copii invitaţi sunt minori care au comis o faptă penală, dar nu răspund penal şi pentru care s-a instituit măsura supravegherii specializate. "La această acţiune au fost invitaţi 20 copii care sunt în evidenţa Direcţiei, ca urmare a sesizărilor primite de la Parchet, în vederea stabilirii unor măsuri de protecţie specială, având în vedere că aceştia au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal. Au fost invitaţi şi părinţii acestor copii, care constituie un grup de lucru separat. Ne dorim ca astfel de întâlniri să fie organizate periodic, astfel încât să putem înregistra şi rezultatele acestor activităţi", a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila.

Poliţiştii au discutat cu copiii o serie de aspecte referitoare la modul în care fiecare cetăţean, copil sau adult ar trebui să se comporte în societate. Adolescenţii au fost invitaţi la un dialog deschis despre ce înseamnă încălcarea legii şi despre pedepsele pe care le primesc cei care comit astfel de fapte. Poliţiştii au oferit copiilor câteva sfaturi pentru a evita adoptarea unor comportamente antisociale, dar şi materiale informativ-educative. În acelaşi timp, într-o altă sală, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii legali ai minorilor prezenţi la activitate. Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, cei de la Poliţia de Proximitate şi reprezentanţii DGASPC au discutat cu părinţii despre cum ar trebui să comunice şi să se comporte cu copiii în situaţii vulnerabile. Părinţii au putut să adreseze întrebări, să-şi împărtăşească experienţa cu propriul copil şi să găsească soluţii împreună cu ceilalţi părinţi şi cu specialiştii prezenţi la eveniment. La finalul întâlnirii, părinţii au primit pliante informativ-educative. Acţiunea se înscrie în campania "Săptămâna prevenirii criminalităţii".

Săptămâna prevenirii criminalităţii

În perioada 21 - 25 septembrie, poliţiştii brăileni desfăşoară "Săptămâna prevenirii criminalităţii", o campanie ce se derulează la nivel naţional cu implicarea structurilor de analiză şi prevenire a criminalităţii, ordine publică şi poliţie rutieră din cadrul fiecărui inspectorat de poliţie. Astfel, în toate judeţele se vor organiza activităţi structurate pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă. În acest sens, trei zile sunt dedicate priorităţilor naţionale ale Poliţiei Române, mai exact prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirii criminalităţii în mediul rural şi siguranţei rutiere. În celelalte două zile se vor desfăşura activităţi ce vizează priorităţile locale, cum ar fi prevenirea furturilor din locuinţe şi din autoturisme.

În acest context, astăzi, începând cu ora 9.00, poliţiştii vor desfăşura activităţi de informare în comuna Traian, în cadrul
Târgului săptămânal, cu privire la diferite tipuri de infracţiuni, precum furturile din gospodării sau de animale.

Mâine, la ora 12.00, se va derula o acţiune de prevenire a furturilor din autoturisme în zonele Hipodrom-Obor, B-dul Dorobanţilor, Calea Călăraşilor, B-dul Independenţei, strazile Roşiori, Plevna, 1 Decembrie 1918 şi Tineretului, unde s-au înregistrat cele mai multe infracţiuni de acest gen, de la începutul anului până în prezent.

Joi, de la ora 12.00, oamenii legii vor răspândi materiale informative referitoare la furturile din locuinţe în zona centrală a municipiului, Piaţa Concordia, strada Şcolilor, B-dul Independenţei, B-dul Dorobanţilor, având în vedere faptul că majoritatea infracţiunilor de acest gen au avut loc în aceaste zone.

Vineri, ultima zi de prevenire, este dedicată siguranţei rutiere, când poliţiştii vor oferi şoferilor materiale informative şi sfaturi referitoare la adoptarea unei conduite preventive în trafic, activitate ce va avea loc pe strada Râmnicu-Sărat, în dreptul supermarketului "BILLA".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro