Mergi la conţinutul principal

Copiii Brăilei au obţinut 7 medii de 10

* a crescut şi numărul de locuri la filiera teoretică, la aproape 50% din ofertă, în detrimentul profilului tehnologic * liceele brăilene pun la dispoziţia celor 2.331 de absolvenţi de clasa a VIII-a, 2.856 de locuri * asta înseamnă că vor fi şcoli care nu-şi vor realiza planul de şcolarizare

Elevii de clasa a VIII-a vor putea intra mai uşor anul acesta la liceul dorit decât anul trecut, din mai multe motive.
În primul rând, sunt cu 900 de elevi mai puţini decât anul trecut, iar numărul de locuri la liceu, la zi, este mai mare. La profilul teoretic numărul de locuri reprezintă aproximativ 50% din ofertă, mai mult cu 20% faţă de 2011. În al doilea rând, anul trecut erau în plus 250 de locuri, iar anul acesta sunt în plus aproape 500 de locuri. Dacă se raportează numărul de medii peste 8.00 la numărul de locuri la cele mai solicitate şcoli, unde anul trecut ultima medie de admitere a fost peste 8.00, descoperim că la aceste licee au intrat în 2011 68% dintre cei cu medii peste 8.00, iar în 2012 vor putea intra 80%. Cu alte cuvinte, ultimele medii de admitere ar putea fi puţin mai mici. La "Murgoci", "Bălcescu" şi "Iorga" sunt 504 locuri, iar cu medii peste 9.00 sunt 445 de elevi. De asemenea, anul acesta sunt de aproape patru ori mai multe medii maxime faţă de anul trecut. Acum sunt şapte elevi care au reuşit să obţină media de admitere 10.00, semn că subiectele sunt din ce în ce mai accesibile. Faptul că subiectele au dificultate medie a permis accesul în top al elevilor din mai multe şcoli brăilene, nu numai al elevilor din clasele unde se lucra strict pentru performanţă, aşa cum sunt clasele de la cele două colegii, "Bălcescu" şi "Murgoci" şi clasele speciale de la şcolile "Eminescu" şi "Creangă". Între primii 10 candidaţi sunt şapte cu media 10.00: Monica Coman, Oana Pele, Andra Ştefan de la Şcoala "Mihai Eminescu", Luana Dragostin de la Şcoala "Aurel Vlaicu", Mădălina Iacob, Claudiu Sarcoseli de la Şcoala "Fănuş Neagu", Monica Tache de la Liceul "Panait Cerna". Foarte aproape de media maximă sunt alţi şase candidaţi, care au obţinut media de admitere 9.99, dar şi ei tot cu 10 la Evaluarea Naţională. Aceştia sunt: Şerban Baicu de la Şcoala "Ion Băncilă", Teodora Ceangă de la Şcoala "Fănuş Neagu", Cristian Creţeanu de la Şcoala "Eminescu", Miruna Ionescu de la Şcoala "Ion Creangă", Adriana Chiriţă de la "Angelescu" Ianca şi Anca Enache de la Şcoala "Al. I. Cuza".
De menţionat că tot 10 la Evaluarea Naţională a obţinut şi Focşa Irina, de la "Murgoci", doar că media generală obţinută în clasele V - VIII, 9.82, a aşezat-o abia pe poziţia 23 în ierarhia admiterii. În total, 14 medii de 10 la examenul propriu-zis.
La celălalt pol se poate remarca faptul că a crescut îngrijorător numărul de note sub cinci. Anul trecut, 89% dintre candidaţi au obţinut medii la evaluare peste cinci, iar anul acesta numai 75% au reuşit acelaşi lucru, în condiţiile în care subiectele au fost de acelaşi nivel de dificultate, dacă nu mai uşoare. Este deci, din ce în ce mai evident că se produce un fenomen de segregare în rândul elevilor. Diferenţele dintre cei interesaţi de şcoală şi cei care vin la şcoală doar pentru că învăţământul este obligatoriu sunt din ce în ce mai evidente. Acest lucru, corelat şi cu dezinteresul unor cadre didactice pentru meseria pe care o practică, duce la extinderea unui fenomen îngrijorător - apariţia, în număr din ce în mare, a analfabeţilor cu diplomă de gimnaziu sau chiar liceu. Acest subiect va fi analizat în zilele ce urmează în ziarul nostru.

Medie în gimnaziu 9.14, la Evaluarea Naţională - 4.55

O altă ciudăţenie, remarcată încă de anul trecut, diferenţa mare dintre media de la Evaluarea Naţională şi media din gimnaziu, care conform rezultatelor, s-a accentuat în acest an. Sunt mai multe diferenţe de aproape trei puncte în partea a doua a ierarhiei şi cu cât se coboară în top, cu atât diferenţele sunt mai mari. De exemplu, un elev de la şcoala din Gropeni, deşi avea media în gimnaziu 8.80, a luat la Evaluarea Naţională media 4.97, din cauza matematicii, probă la care a fost notat cu doar 2.50. Sau, la Şcoala Surdila Greci, un elev cu media 9.03 în gimnaziu a obţinut la Evaluare media 4.70, tot din cauza matematicii, unde a luat doar 3.10. Şi astfel de exemple întâlnim nu numai în mediul rural, ci şi la şcoli bine cotate. Un elev de la "Perpessicius", care a terminat gimnaziul cu 9.14, a obţinut la Evaluarea naţională 4.55, pentru că la limba română a obţinut 5.05, iar la matematică 4.05.
Mediile de admitere sub cinci au crescut şi ele, de la 66 anul trecut, la 106 anul acesta. În plus, există elevi care la Evaluarea Naţională s-au prezentat doar la o probă din două, la matematică sau limba română, au luat nota 1.50, iar când s-a făcut media la Evaluare au fost trecuţi cu 0.75. Situaţii "bizare" sunt la: Cuza Vodă de Stăncuţa - media 0.90, Măraşu - 0.82 sau la Şcoala "Fănuş Neagu", unde un candidat s-a prezentat doar la proba de la limba română unde a luat 2.50 şi are media 1.25. Aceşti copii nu vor intra la repartizarea computerizată, având acelaşi statut ca şi cei ce nu s-au prezentat deloc. Conform metodologiei de admitere la liceu, dacă există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere pentru că nu s-au prezentat decât la o singură probă sau nu s-au prezentat deloc la Evaluarea naţională, aceştia vor fi repartizaţi de Inspectoratul Şcolar, în perioada 3 - 7 septembrie, după repartizarea celorlalţi candidaţi, în ordinea descrescătoare a mediilor din gimnaziu.

S-a dublat aproape numărul de locuri la frecvenţă redusă

La zi, la clasa a IX-a, sunt puse la dispoziţia celor 2.331 de elevi, 2.856 de locuri, adică vor fi şcoli care nu-şi vor realiza planul de şcolarizare. Se vor pierde aproape 19 clase, ceea ce înseamnă mai puţine catedre, deci profesori care nu vor mai avea loc de muncă.
La profil real sunt 28 de clase, adică 784 de locuri, iar la profil uman 476. La filiera vocaţională, pentru profil sportiv sunt 84 de locuri, la LPS, şi alte 112 locuri la Liceul de Artă repartizate pentru specializările: muzică, arte plastice, arhitectură şi teatru. Încă 56 de locuri la specializarea învăţător-educator sunt repartizate la "Perpessicius". Pentru filiera tehnologică mai rămân 1.316 locuri, repartizate astfel: 504 locuri la servicii, 616 la tehnic şi 196 la resurse naturale şi protecţia mediului. La liceele din filiera vocaţională repartizarea se face numai în urma trecerii unor probe practice, examinări care au avut loc până acum.
Absolvenţii interesaţi de seral vor avea la dispoziţie 252 de locuri la filieră tehnologică la "Edmond Nicolau", "Brâncoveanu", "Gh. K. Constantinescu", "Istrati" şi "Oncescu" Ianca.
Pentru frecvenţă redusă sunt şapte clase filieră teoretică, profil uman sau real - ştiinţele naturii sau matematică-informatică, în loc de patru câte au fost anul trecut şi o singură clasă, cât a fost acum doi ani. Cele şapte clase sunt repartizate la "Brâncoveanu", "Neniţescu", "Saligny" şi "Moisil". Decizia de a mări numărul de clase pentru acest tip de învăţământ este rezultatul afluxului de persoane care au abandonat acum câţiva ani şcoala, s-au angajat, şi acum au constatat că au nevoie să-şi termine liceul. Centrul de înscriere a candidaţilor din învăţământul liceal seral şi frecvenţă redusă este la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau". Înscrierile se fac în perioada 23 - 24 iulie, iar repartizarea candidaţilor are loc în perioada 24 - 26 iulie.
Pentru învăţământul particular, elevii au la dispoziţie 140 de locuri. La Liceul Economic "Petre S. Aurelian" - 112 locuri, repartizate astfel: 28 la clasa de filologie, 28 la clasa de ştiinţele naturii şi 56 de locuri la profil servicii, în domeniul de pregătire economic. La Liceul Tehnologic UCECOM "Spiru Haret" este o clasă cu 28 de locuri la filiera tehnologică, profil servicii. Înscrierile în acest caz se fac direct la sediile şcolilor.
Locurile repartizate pe licee pot fi văzute în ultima pagină a acestui ghid.

Completarea corectă a fişei cu opţiuni - esenţială pentru ca elevul să obţină ce şi-a dorit

Pentru a intra în admiterea computerizată, fiecare candidat trebuie să completeze cel puţin 25 de opţiuni în fişa de înscriere, ca să fie sigur că va fi repartizat într-o clasă de liceu conform mediei de admitere pe care a obţinut-o. Candidaţii din acest an pot folosi ca reper ultimele medii de admitere de anul trecut.
Codurile specializărilor trebuie completate cu mare atenţie, de la stânga la dreapta, aceasta fiind ordinea în care le va citi computerul. Fişele completate de către candidat în prezenţa părintelui şi a dirigintelui clasei se vor depune la şcoli în perioada 5 - 8 iulie, iar până pe 8 iulie aceste fişe trebuie să fie şi introduse în baza de date computerizată. În perioada 6 - 9 iulie trebuie verificate fişele introduse, iar pe 10 iulie bazele de date din şcoli vor fi transmise către baza de date judeţeană. Pe 14 iulie se vor afla rezultatele admiterii computerizate, care vor fi ulterior afişate la şcoli şi licee. Cei care nu vor fi repartizaţi în prima etapă vor mai avea la dispoziţie alte două etape de admitere în perioadele: iulie şi septembrie. Ei vor putea opta doar pentru locurile rămase din etapele anterioare ale admiterii.
În paginile următoare ale suplimentului veţi regăsi lista cu mediile de admitere la liceu din acest an, 2012, puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar. La finalul suplimentului mai sunt publicate numărul de locuri şi codurile tuturor specializărilor liceelor brăilene, prima şi ultima medie de admitere de anul trecut. Listele cu mediile de admitere din acest an conţin notele şi mediile de la Evaluarea Naţională şi mediile din gimnaziu. Precizăm că orice mici diferenţe între aceste liste şi cele din situaţia reală se vor rezolva la şcoala de provenienţă a elevului respectiv. Şcoala va modifica datele dacă s-a strecurat o greşeală, dar nu se va mai elabora o altă ierarhie. Datele corectate se vor lua în considerare la repartizarea computerizată.

"Obiectiv-Vocea Brăilei" îi premiază pe cei mai buni elevi

Ca în fiecare an, ziarul nostru va oferi premii celor mai buni clasaţi în ierarhie. Anul acesta au obţinut medii maxime de admitere, 10.00, şapte elevi: Monica Coman, Oana Pele, Andra Ştefan de la Şcoala "Mihai Eminescu", Luana Dragostin de la Şcoala "Aurel Vlaicu", Mădălina Iacob, Claudiu Sarcoseli de la Şcoala "Fănuş Neagu", Monica Tache de la Liceul "Panait Cerna". Ei vor fi anunţaţi în zilele următoare să vină în redacţia "Obiectiv" pentru a intra în posesia premiului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro