Mergi la conţinutul principal

Copiii ar putea avea propriul avocat

În România, în medie, doi copii sunt victime ale unei forme de abuz în fiecare oră. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), doar în prima jumătate a anului trecut au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin includerea copiilor în sistemul de protecţie specială de stat sau privat. Numărul este în creştere de la an la an. Comparativ cu aceeaşi perioadă, în 2014 erau înregistrate 6.454 de cazuri, în timp ce în 2013 şi 2012 numărul acestor situaţii era situat sub 6.000. Cele mai frecvente situaţii de încălcare a drepturilor copilului, în cadrul familiei, sunt neglijarea, abuzul emoţional şi abuzul fizic. Acestora li se adaugă cazurile de exploatare sexuală, exploatare prin muncă sau în comiterea unei infracţiuni.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, conform Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a violenţei în familie 2013 - 2017, numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare.
În acest context, zeci de parlamentari au iniţiat un proiect de lege prin care să se înfiinţeze şi în ţara noastră, la fel ca în alte state europene, instituţia Avocatul Copilului, pe modelul Avocatul Poporului. Noua propunere legislativă a fost discutată ieri în Camera Deputaţilor.
Avocatului Copilului ar urma să fie o instituţie cu autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, care să vegheze la respectarea drepturilor copilului definite în Constituţia României, Convenţia cu privire la drepturile copilului şi alte prevederi legale.
Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale "Trebuie!" - Filiala Brăila, în calitate de membră FONPC, îşi reafirmă susţinerea pentru înfiinţarea unei autorităţi dedicate minorilor. "Drepturile copilului sunt încălcate zilnic acasă, la şcoală, în spitale, în societate în general, fără să ştim exact care este stadiul real al implementării Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. România are nevoie de o nouă instituţie, Avocatul Copilului, care să asigure un mecanism de verificare şi monitorizare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului şi care să apere interesul superior al copilului, uneori chiar de abuzurile statului", se arată întru-un comunicat al Asociaţiei "Trebuie" - filiala Brăila.
Membrii asociaţiei consideră că existenţa unui mecanism independent de monitorizare a drepturilor copilului va garanta respectarea drepturilor tuturor minorilor şi îi va proteja de abuzuri de toate tipurile.
Prima ţară care a înfiinţat o astfel de instituţie a fost Norvegia, în 1981, iar în prezent, în Europa există 40 de astfel de structuri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro