Mergi la conţinutul principal

Copii uitati in spital

A devenit deja traditie ca Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta sa gazduiasca, pe linga copiii bolnavi, care necesita internarea, si cazuri sociale. Astfel, in prezent, patru paturi sint ocupate de copii parasiti, de care familiile nu se mai intereseaza sau isi aduc aminte de ei dupa nenumarate insistente ale cadrelor medicale. Abandonati de propriile mame in Maternitate sau adusi cu Salvarea, copiii din Sectia de Pediatrie ramin exclusiv in grija cadrelor medicale, luni sau chiar ani de zile.
"Vechimea" cea mai mare in spital o are Andreea care, de peste trei ani, asteapta ca parintii sa o ia acasa. Povestea fetitei, care a mai fost prezentata si anul trecut de reporterii nostri, este tragica: micuta s-a nascut cu keilognatopalatoschizis (fara cerul gurii), motiv pentru care parintii nu sint dornici sa o ia acasa, desi ea se hraneste acum normal.

Cel mai norocos urmeaza sa plece azi acasa

Alt caz dramatic este cel al micutei Ioana. In virsta de numai 10 luni, fetita a fost diagnosticata cu sindromul Down, afectiune cunoscuta sub denumirea populara de "boala mongoloida". Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura, fetita s-a nascut si cu o malformatie de cord. "Copiii cu sindromul Down pot fi ingrijiti in familie. Daca parintii ar vrea sa o ia, Ioana ar putea merge acasa. Din pacate insa, parintii au venit sa o vada, numai la insistenta cadrelor medicale", ne-a spus Aurica Cernat, asistent-sef al sectiei de Pediatrie. Sursa citata ne-a mai povestit ca mama a fost sfatuita sa se interneze cu fetita, pentru a invata cum sa o ingrijeasca, dar a refuzat categoric, motivind ca ea insasi este bolnava.
Pentru Marian (1 an), care este internat pe sectie de sase luni, se pare ca lucrurile vor reintra in normal in curind, desi familia lui a fost diagnosticata cu TBC. Cel putin asa sustine referentul social din comuna Ciocile, pe raza careia se afla domiciliul familiei lui Marian. "Nu am facut nici un demers in cazul lui Marian, deoarece chiar astazi a venit mama lui sa imi spuna ca ea si celalalt copil au fost declarati - de catre medic - sanatosi, si miine se duce sa-l ia pe cel mic acasa", ne-a declarat ieri referentul social Steluta Moruz.
Pe de alta parte insa surse din cadrul spitalului sustin ca acelasi referent social a spus ca baiatul poate sa stea foarte bine si in sectia de Pediatrie, cit se trateaza ceilalti membri ai familiei pentru TBC. Ramine de vazut cit de eficienta (si reala) a fost discutia referentului social cu mama lui Marian, care este surdo-muta.
Cel mai tragic este cazul micutei Mariana (4 luni), care s-a nascut cu hidrocefalie (cresterea progresiva a cutiei craniene). Ea este condamnata sa traiasca in spital. Desi parintii locuiesc in comuna Chiscani, ei nu au venit nici macar o data sa o vada.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro