Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Copii în pericol

• condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că şi-a bătut propria-i fiică (primită în luna martie 2018) nu l-a speriat deloc pe Mihai Burlacu, un brăilean de 31 de ani • spunem asta pentru că săptămâna trecută, bărbatul nu a ezitat să-şi lovească fără milă fiica de 8 ani, învineţind-o din cap până-n picioare • concubina agresorului fugise de acasă după o ceartă aprinsă cu el, neluând în considerare că cei doi copii, pe care-i au împreună, vor suporta repercusiunile • fetiţa a fost văzută de medici, iar în prezent, alături de mama şi frăţiorul ei, se află departe de Mihai Burlacu, în siguranţă • deşi bătăile extrem de violente la care au fost supuşi atât copiii, cât şi femeia erau frecvente, de fiecare dată concubina l-a iertat pe agresor şi s-a întors la el, retrăgându-şi totodată plângerile penale formulate la poliţie

 

Înrăit consumator de alcool şi etnobonatice, internat de mai multe ori la Psihiatrie, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru rele tratamente aplicate minorului, în martie 2018, Mihai Burlacu loveşte din nou. Tot în propriii copii. Săptămâna trecută, agresorului i s-a pus pata pe fetiţa sa, pe care a bătut-o până a învineţit-o din cap până-n picioare. Ar fi dat-o cu capul de pereţi şi ar fi lovit-o cu pumnii, satisfăcându-şi pofta de violenţă. Mama copilei nu ar fi fost acasă în momentul în care s-a întâmplat monstruozitatea. Aceasta ar fi părăsit domiciliul, după o ceartă aprinsă cu Mihai Burlacu, fără a lua şi micuţii cu ea, crezând că bărbatul nu-şi va vărsa nervii pe copii. Numai că planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, spune o vorbă din bătrâni, iar la revenirea mamei la domiciliu, fetiţa era plină de urmele violenţei fizice pe care a suportat-o din partea tatălui.

Minora a fost examinată de medicii legişti, apoi dusă la spital pentru investigaţii amănunţite. Din fericire, loviturile crunte aplicate fără milă de Burlacu nu i-au cauzat răni adânci, deşi faţa îi era plină de vânătăi. În prezent, atât femeia, cât şi cei doi minori sunt bine. Au fost separaţi de concubinul şi tatăl violent, iar acum beneficiază de servicii specializate, inclusiv de consiliere psihologică.

Poliţiştii au fost alertaţi şi au demarat cercetări în acest caz, deschizând, pentru a “n” oară, dosar penal pentru violenţă în familie şi rele tratamente aplicate minorului, în cazul lui Mihai Burlacu.

Acum, rămâne de văzut dacă femeia va alege, din nou, dragostea “bolnavă” pentru Mihai Burlacu, în detrimentul siguranţei copiilor săi, ori îi va pune mai presus de orice pe cei doi micuţi şi îi va apăra - aşa cum ar face o mamă - de violenţa fizică la care i-a supus, în nenumărate rânduri, “monstrul” din Apollo. Şi spunem asta, pentru că după fiecare “corecţie” încasată atât de concubină, cât şi de copii, femeia l-a iertat pentru că-l iubeşte şi şi-a retras plângerile penale.

Mihai Burlacu este “client” vechi al oamenilor legii. Are 31 ani, iar de la vârsta de 11 ani este în atenţia poliţiei, potrivit unor surse. Din 2012 şi până în prezent, ar fi fost expertizat psihiatric de cel puţin 6 ori, rezultatul fiind acelaşi: tulburări de comportament în momentul în care consumă alcool ori etnobotanice. Unul dintre rapoartele de expertiză medico-legală psihiarică arată că Mihai Burlacu “prezintă tulburare de personalitate de tip antisocial prin carenţe afective, instructiv-educative şi socio-economice, agravate de consumul cronic şi abuziv de alcool”. Totodată, “prezintă tulburări de comportament cu raptusuri auto şi heteroagresive şi intelect la limită (IQ - 70)”. Internat de mai multe ori la Psihiatrie, bărbatul a fost externat la cererea familiei, deşi starea sa nu era ameliorată.

O reacţie în acest caz a avut-o şi dr. Gina Ilie, şefa Serviciului de Medicină Legală. Tot ea a fost cea care a văzut-o pe fetiţă şi în 2016, după bătaia zdravănă primită de la tatăl agresor. “Este a doua oară când văd această fetiţă, care este la fel de bătută ca acum 2 ani. Nu pot să înţeleg de ce acest copil trebuie să suporte furia oarbă a unui părinte cunoscut cu probleme psihice şi tulburări grave de comportament. Sper ca de această dată, Protecţia Copilului şi instanţele să-şi facă datoria pentru ca fetiţa şi frăţiorul ei să aibă dreptul la viaţă. Altfel, nu-i văd bine!”, a punctat dr. Ilie.

Mihai Burlacu a mai fost condamnat de două ori, de către instanţe străine, iar în anul 2012 a primit amendă penală. A fost, totodată, anchetat pentru o tâlhărie comisă în anul 2015. Cea de-a treia condamnare a fost chiar anul acesta, în luna martie, culmea, tot pentru că şi-a bătut fetiţa. Fapta a fost săvârşită în anul 2016. Nici concubina nu a dus-o bine lângă agresor. Aceasta a fost bătută, înjunghiată şi băgată de mai multe ori în spital, însă şi-a retras de fiecare dată acuzaţiile, în condiţiile în care a avut nevoie de zeci de zile de îngrijiri medicale. În cadrul ultimului proces, femeia a precizat că nu solicită daune civile şi că nu poate formula plângere penală pentru că-l iubeşte (!), deşi a fost bătută şi umilită de nenumărate ori în faţa celor doi copilaşi.

 

Luna şi bătaia în casa lui Burlacu

Totuşi, potrivit unor surse, mama copiilor ar fi fost plecată din ţară timp de circa 2 luni, la muncă. În această perioadă, cei doi copii nu ar fi mai ajuns în atenţia autorităţilor, ar fi fost duşi la şcoală, iar tatăl nu ar fi fost violent fizic cu ei.

Reamintim că Mihai Burlacu a fost violent cu concubina lui încă de la începutul relaţiei, pe fondul afecţiunilor psihice de care suferă. Anchetatorii au stabilit că, deşi femeia era însărcinată, bărbatul nu a ţinut cont că în pântecele iubitei sale se află o viaţă şi a bătut-o. “În perioada în care persoana vătămată era însărcinată cu fiica lor, concubinul său a început să o agresioneze. Ulterior, inculpatul a început să consume etnobotanice şi alcool în exces, împrejurare în care comportamentul său a devenit din ce în ce mai violent. A fost internat în repetate rânduri la Spitalul de Psihiatrie, de unde a fost externat la cererea concubinei, fără însă ca starea sa să fie ameliorată”, potrivit anchetatorilor, citaţi într-un articol recent al cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”.

Agresiv faţă de concubină şi faţă de vecini şi cunoscuţi, inculpatul a băgat-o pe iubită de mai multe ori în spital, însă aceasta l-a iertat de fiecare dată, renunţând la acuzaţii (potrivit anchetatorilor, victima s-a împăcat mereu cu concubinul, întrucât “îl iubea şi nu dorea să-i facă rău”). A făcut acest lucru cu toate că era bătută în faţa copilaşilor, ori de câte ori bărbatul consuma alcool. “Din depoziţia persoanei vătămate, rezultă faptul că inculpatul avea şi alte manifestări nefireşti, umilind-o în prezenţa copiilor. De exemplu, venea acasă însoţit de persoane necunoscute împreună cu care consumase băuturi alcoolice şi, în prezenţa copiilor, îi cerea să-i lingă picioarele (!) să-i stingă ţigara pe limbă, să execute diverse alte dispoziţii”, au susţinut procurorii.

 

Bătută şi umilită, fugită cu copiii de acasă, concubina l-a iertat mereu pe Burlacu

Un alt episod a avut loc în noaptea de 11 spre 12 februarie 2016. Mihai Burlacu s-a îmbătat şi a devenit violent, cu toate că în garsonieră se afla şi mama sa. Speriată, concubina a cerut ajutorul poliţiei. A fost condusă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), împreună cu copiii, dar, la un moment dat, a fost sunată de către soacra sa care i-a promis că “Mihai se va purta frumos”. Două zile mai târziu, femeia a părăsit în grabă centrul, luându-şi şi copiii. Nici măcar nu a anunţat personalul Direcţiei. Mai mult, chiar a refuzat să formuleze plângere penală împotriva concubinului.

Nu mult a trecut până la următoarea “corecţie”. În martie 2016, femeia a fost lovită cu ciocanul de bătut şniţele, chiar în prezenţa copiilor. “Înainte de agresiune, inculpatul a încuiat uşa de la intrare şi a păstrat cheia asupra sa, împiedicându-şi, astfel, concubina să părăsească domiciliul. A reuşit să plece abia după două zile, când inculpatul le-a trimis pe ea şi pe fiica lor, la un chioşc să-i cumpere bere. Acestea s-au deplasat la vecina lor, unde au rămas peste noapte. La data de 29 martie, Burlacu a agresionat-o din nou, tot în prezenţa copiilor. Persoana vătămată a precizat că, de fiecare dată, «fata a reacţionat ciudat, nu părea speriată, ci se uita fix, insistent, şi râdea». Băiatul, în schimb, a început să plângă”, au mai precizat anchetatorii.

Fetiţa, care nu împlinise nici măcar 6 ani la vremea aceea, a fost agresată fără motiv. În momentul în care i-a spus că a dormit la o vecină, Burlacu a acuzat-o că minte şi a început să o lovească cu pumnii şi picioarele. Minora le-a povestit anchetatorilor că tatăl său a lovit-o cu un băţ de la aspirator, după care a tras-o de păr şi a lovit-o cu capul de braţele de fier de la patul în care dormea. Apoi, după ce a bătut-o, Burlacu a pus-o pe minoră să mintă că a fost lovită de fratele în vârstă de 1 an, în caz că o vede cineva vânătă.

Numai că, pe 1 aprilie 2016, a fost formată o echipă din poliţişti şi angajaţi ai DGASCP şi a mers acasă la agresor. Urmele violenţei tatălui încă erau prezente pe corpul fetiţei, aşa că a fost transportată la spital pentru investigaţii. Minora le-a spus oamenilor legii adevărul despre vânătăi, după ce tatăl nu s-a mai aflat prin preajmă. “Apreciem existenţa unui grad major de risc pentru cei doi copii în condiţiile menţinerii acestora la domiciliul tatălui”, au notat, atunci, anchetatorii. Astfel, cei doi copii au fost luaţi şi duşi la un centru al DGASPC, însă mama lor i-a luat de acolo fără să-i anunţe pe asistenţii sociali, ieşind, pur şi simplu, pe o fereastră.

 

Concubina şi-a retras, de fiecare dată, plângerile penale împotriva bărbatului

O altă scenă extrem de dură a avut loc pe 11 mai 2016. Concubina se afla cu cei doi copii în parcul din vecinătatea Şcolii “Mihu Dragomir”, moment în care Burlacu şi-a făcut apariţia, în stare avansată de ebrietate, şi le-a spus să meargă acasă. De teama bătăii, femeia a plecat în acea noapte la nişte prieteni. Numai că bărbatul a găsit-o imediat şi i-a cerut să vină acasă, ameninţând-o. Reprezentantul parchetului a precizat, la acea vremea, că “Ajunşi la domiciliu, inculpatul a încuiat uşa, a scos cheia şi a început să o lovească pe concubină. Iniţial, a lovit-o cu picioarele, apoi cu bara de susţinere a hainelor din şifonier peste cap, fapt pentru care aceasta şi-a ridicat mâinile deasupra capului, încercând să se apere. Inculpatul a târât-o în cada de la duş, a lăsat apa rece să curgă peste ea, apoi a scos geamul de la cabina de duş, lovind-o cu acesta peste cap. După ce geamul s-a spart, a continuat să o lovească, ţinând-o de ceafă, cu faţa în chiuvetă, cu o oală aflată în baie şi cu coada de la mop”. Fără milă, agresorul a scos din buzunar un briceag şi a tăiat-o pe iubită, aceasta pierzându-şi cunoştinţa. A stropit-o apoi cu apă şi a solicitat intervenţia unui echipaj de la Ambulanţă, care a transportat-o pe spital. Cu atât mai groaznică este scena, cu cât aceasta s-a derulat sub privirile celor doi copii. Fetiţa stătea în pat şi privea fără să spună nimic, în timp ce frăţiorul ei ţipa speriat.

Concubina a ajuns la spital, unde a refuzat internarea şi intervenţia chirurgicală, motivând că nu are bani. A primit totuşi îngrijiri medicale, după care a fost găzduită la un centru al DGASPC, însă câteva zile mai târziu a părăsit din nou instituţia. Deşi Mihai Burlacu a recunoscut că şi-a lovit iubita, nu a putut fi cercetat pentru violenţă în familie, deoarece victima a preferat să-şi retragă acuzaţiile. A rămas în picioare doar acuzaţia de “rele tratamente aplicate minorului”, pe care a negat-o. Şi totuşi, după toate aceste atrocităţi, primeşte o pedeapsă cu închisoarea? Cine răspunde dacă se întâmplă ceva ireparabil, Doamne fereşte!, cu copiii?

 

 
Categorie articol: 

Comentarii