Mergi la conţinutul principal

Copaci morţi cu zile, în Parcul Monument

• în ultima perioadă, mai mulţi arbori s-au înclinat foarte mult, ameninţând să se prăbuşească, după ce rădăcinile le-au cedat • există voci care spun că situaţia este cauzată de irigarea în exces a zonei de către angajaţii “Seroplant” • conducerea acestei instituţii respinge, însă, acuzaţiile, spunând că pentru o mare parte din suprafaţa parcului există în funcţiune un singur aspersor, deci nu se poate vorbi despre un exces de apă

 

Câţiva copaci din Parcul Monument, pe latura dinspre Şos. Buzăului, sunt pe punctul de a se prăbuşi. Unii s-au înclinat atât de tare încât este doar o chestiune de timp până când rădăcinile vor ceda. Unii brăileni sunt de părere că situaţia este provocată de irigarea în exces a zonei. Asta spune, de exemplu, Alex P., inginer agronom de profesie. “Sunt copaci foarte bătrâni pe care îi omoară cei de la Seroplant cu irigatul. Aceasta este o zonă de pădure, în niciun caz nu ar trebui irigată. Nu cred că e mai important gazonul decât arborii, mai ales în condiţiile în care nici măcar nu este permis să te poţi aşeza pe acest gazon, aşa cum se întâmplă pe spaţiile verzi din oraşele civilizate din Europa sau din alte părţi. La fiecare furtună, ies din rădăcină săracii. Unde mai pui că-s nişte exemplare care au lejer suta de ani”, ne-a scris Alex P. într-o sesizare adresată redacţiei noastre, la care a ataşat şi fotografii concludente. Brăileanul în cauză se întreabă retoric dacă nu cumva există o politică de distrugere a acelei porţiuni de parc, pentru a se face loc unui eventual proiect imobiliar de genul celui aflat în derulare pe cealaltă parte a Şoselei Buzăului.

Conducerea Serviciului “Seroplant” din cadrul Primăriei Brăila consideră că irigarea care se face în Parcul Monument nu este în măsură să afecteze rădăcinile arborilor. “Toată acea suprafaţă se udă cu un singur aspersor, deci nu se poate pune problema de irigare făcută în exces. Faptul că se prăbuşesc unii arbori poate să aibă cu totul alte cauze decât această irigare făcută la suprafaţă, pentru întreţinerea gazonului”, ne-a declarat Ligia Drăgan, directorul “Seroplant”.

După cum se ştie, Parcul Monument a fost parţial reabilitat, în perioada 2013 - 2014, în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Grosul investiţiei - 6,02 milioane lei - a fost acoperit din fonduri europene nerambursabile, restul banilor provenind de la bugetul naţional - 1,32 milioane lei şi de la bugetul local 150 mii lei. În cadrul proiectului, a fost ecologizat spaţiul verde, îndepărtându-se copacii crescuţi sălbatic, ce dădeau parcului un aspect de pădure neîngrijită. Apoi a fost refăcut sistemul de irigaţii, s-a modernizat reţeaua de alimentare cu apă şi s-au reabilitat cele două cişmele publice, s-a modernizat reţeaua de canalizare, s-a reabilitat bazinul fântânii arteziene, a fost reabilitat şi completat gardul de beton de pe aleea ce leagă Stadionul Municipal de Sala Polivalentă, au fost refăcute prin turnare de covor asfaltic aleile carosabile şi pietonale. La capitolul amenajare peisageră, au fost plantaţi 1.981 de arbori, 446 arbuşti şi 13.467 flori perene şi anuale. Au fost amenajate două noi spaţii de joacă şi s-au montat în parc 63 coşuri de gunoi şi 80 de bănci noi.

Nu toată suprafaţa parcului a beneficiat, însă, de această reabilitare. Partea dinspre linia de tren a rămas în vechiul stadiu, spaţiul verde fiind acaparat de vegetaţia crescută haotic. Acea porţiune de parc nu este nici păzită, astfel că în ultima perioadă au fost tăiaţi efectiv zeci de copaci, care au ajuns lemne de foc pentru locuitorii săraci din cartierul Lacu Dulce.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro