Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Control judiciar pentru agresorii scriitoarei Doina Popescu-Brăila

• trei persoane – un bărbat şi două femei – au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile • sunt acuzate de lovire sau alte violenţe, ameninţare şi tulburarea liniştii şi ordinii publice • Doina Popescu-Brăila a căzut victimă isteriei “ambulanţa neagră”, săptămâna trecută, fiind lovită de câţiva indivizi • scriitoarea se afla în turneul cultural “Ambulanţa pentru Literatură”

 

Judecătorii bucureşteni au decis ca trei dintre agresorii scriitoarei Doina Popescu-Brăila să fie puşi sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, ne-a comunicat Poliţia Capitalei. Măsura vine după ce scandalagiii au fost reţinuţi, după evenimentul nefericit, de către poliţişti, ulterior fiind prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, a fost deschis dosar penal pentru infracţiunile de lovire sau alte violenţe, ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Potrivit site-ului adevarul.ro, cei trei agresori săltaţi de oamenii legii sunt un bărbat şi două femei. Se pare că aceştia au fost cei mai revoltaţi de apariţia “ambulanţei negre” pe strada Mircea Vulcănescu din Bucureşti, în noaptea de miercuri spre joi.

Mitul că există persoane care răpesc copii pentru traficul de organe, cu ajutorul unei ambulanţe de culoare neagră, a condus la un eveniment violent, deşi a fost dezminţit în repetate rânduri de către autorităţi. Scriitoarea brăileancă Doina Popescu a picat victimă psihozei sociale, după ce mai mulţi indivizi au văzut-o, noaptea, într-un microbuz asemănător autospecialelor de la Salvare. Neştiind de proiectul cultural al brăilencei – “Ambulanţa pentru Literatură” -, indivizii au crezut că mitul s-a adeverit, iar Doina Popescu este în cartierul lor pentru a le răpi copiii. Cu ajutorul Facebook, falsa impresie s-a împrăştiat rapid, iar în zona Gării de Nord s-au strâns zeci de persoane. În ciuda explicaţiilor oferite de Doina Popescu-Brăila, scandalagiii n-au stat la discuţii şi, într-o clipă, au trecut la violenţă: au ars-o cu ţigara şi au lovit-o pe femeie. Poliţiştii au sosit imediat la faţa locului şi au reuşit să o scoată la timp din mâinile agresorilor. Apoi, au mers cu toţii la o secţie din Sectorul 3, pentru audieri.

Numai că evenimentul nu s-a încheiat odată cu venirea oamenilor legii, ci a continuat şi a căpătat o amploare şi mai mare, pentru că zeci de persoane transmiteau live pe Facebook din faţa secţiei de poliţie, afirmând că autorităţile o protejează pe “traficanta de copii”. Comentariile răutăcioase şi ameninţările cu moartea au curs pe pagina personală a Doinei Popescu-Brăila. Întreaga isterie a încetat abia vineri dimineaţă. Eforturi uriaşe pentru dărâmarea mitului “ambulanţei negre”, ce era s-o coste scump pe scriitoarea brăileancă, depuse de presa de calitate şi de autorităţi au contribuit enorm la stoparea fake-news-urilor pe acest subiect. Totuşi, există riscul ca mitul să fie “reînviat”, pe viitor, când o altă autospecială va crea suspiciuni în comunitate. În cazul Doinei Popescu-Brăila, a fost vorba despre o fostă ambulanţă, scoasă din uz şi adusă din străinătate. Microbuzul este în curs de înmatriculare, are numere provizorii şi nu este inscripţionată cu numele proiectului cultural, deoarece urmează vizita la Registrul Auto Român. Ulterior, după înmatricularea definitivă, autovehiculul va putea fi colantat cu “Ambulanţa pentru Literatură. Scriitor la bord”, aşa cum scria şi pe cel vechi de care Doina s-a folosit până acum.
Categorie articol: 

Comentarii