Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Control în Lacu Sărat: Poliţia, Vânătorii şi Protecţia Mediului, pe urmele păsărilor ucise

În urma articolului intitulat "Măcel în Lacu Sărat", în care sesizam, în baza declaraţiilor lui Marius Vernescu, şeful Societăţii Ornitologice din România (SOR) pentru Brăila, şi Cristinel Stoica Popa, preşedintele ONG-ului Euroteens, faptul că pe Lacu Sărat 2 din localitatea cu acelaşi nume au fost găsite, în ultimii ani, mai multe păsări moarte, cel mai probabil prin împuşcare, instituţiile îndrituite să soluţioneze acest caz s-au autosesizat. Drept urmare, ieri, reprezentanţii Poliţiei, ai AJVPS şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului au mers la faţa locului de unde au ridicat cadavrul unei păsări şi scheletele altor două.
"Au fost duse la Direcţia Sanitară Veterinară pentru analize, pentru a vedea dacă, într-adevăr, au fost împuşcate sau au murit din alte cauze. Da, îmi amintesc că am mai fost sesizat despre o situaţie similară în 2010, tot pe Lacu Sărat 2, dar atunci, din câte îmi amintesc, păsările muriseră fiindcă mâncaseră crustaceea aceea roşie care se află pe lac", ne-a declarat Laurenţiu Radu, directorul AJVPS Brăila. Din punctul acestuia de vedere, "nici păsările de acum nu au fost împuşcate, ci au murit din cauze naturale, vom vedea ce vor spune medicii DSV".

Acolo e şi fond de vânătoare

Laurenţiu Radu a confirmat faptul că la faţa locului erau mai multe stâni cu animale, dar susţine că e greu de precizat cine anume ar fi putut împuşca acolo, "mai ales că locul este viran, dar e şi fond de vânătoare".
Reamintim că Marius Vernescu şi Cristinel Stoica Popa au afirmat că "în ultimii patru ani, acolo au fost ucise prin împuşcare sute de păsări, unele rare, împuşcate cel mai probabil pentru distracţie". În acest sens, cei doi ne-au prezentat şi fotografii.
Miercuri, Marius Vernescu, reprezentantul SOR, a depus sesizare şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean.
"Poliţiştii de la Arme, Explozivi, Substanţe Toxice au făcut cercetare în teren şi în funcţie de ceea ce au găsit acolo vor dispune măsurile ce se impun", ne-a confirmat scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Cel mai probabil săptămâna viitoare, DSV va emite concluziile sale în urma analizei făcute cadavrelor găsite pe Lacu Sărat 2.
Precizăm că Lacu Sărat 2 este şi fond de vânătoare, însă potrivit lui Laurenţiu Radu, vânătorii nu împuşcă păsări dintre cele enumerate de către reprezentantul SOR: pescăruşi, gâşte, lebede..."dar nu este exclus ca acolo să se găsească şi cartuşe, tocmai fiindcă e fond de vânătoare", a mai spus Laurenţiu Radu. Vom reveni.

 
Categorie articol: 

Comentarii