Mergi la conţinutul principal

Contre politice ca la piaţă. Consilierii au aprobat subvenţii pentru ZOO şi redevenţă scăzută la APT

• SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (APT) Brăila a primit un sprijin financiar de 200.000 lei pentru funcţionarea ZOO în lunile rămase din acest an • de asemenea, consilierii au scăzut redevenţa SC APT de la 283.000 lei/an (23.583 lei/ lună), la 195.589,41 lei/an (16.299 lei/lună) • cum era de aşteptat, faptul că Parcul Zoo a generat în ultimii ani doar pierderi celor de la Pieţe, a stârnit un val de critici din partea consilierilor opoziţiei

 

Membrii CLM Brăila au aprobat, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare, să acorde un sprijin financiar consistent către SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (APT) SA, dar şi să-i scadă valoarea redevenţei anuale. Mai exact, aşa cum am anunţat în ediţiile anterioare, este vorba despre două proiecte de hotărâri. Primul a vizat un sprijin financiar direct în cuantum de 200.000 lei, pentru asigurarea funcţionării în condiţii optime a Grădinii Zoologice până la finele acestui an. Totodată, prin cel de-al doilea proiect s-a luat decizia micşorării redevenţei anuale a SC APT către Primărie de la 283.000 lei (23.583 lei/ lună), la 195.589,41 lei/an (16.299 lei/lună), ca urmare a predării înapoi la CLM a unui teren arabil de 18,37 ha de pe raza comunei Vădeni.

Ei bine, interesant este că prin aceste proiecte de hotărâri a fost prezentată indirect şi o situaţie financiară aferentă Parcului Zoo, rezultând că acest obiectiv a generat în ultimii ani doar pierderi celor de la Administraţia Pieţelor, care-l au în administrare. Subiectul a “încins spiritele” în rândul membrilor CLM Brăila şi a condus repede la o serie de contre politice între PSD-işti, liberali, dar şi alţi membri ai partidelor ce formează mini-Parlamentul local.

 

Acuzaţii dure între PSD şi PNL privind gestionarea Pieţelor

Pentru lunile rămase din anul în curs, CLM a decis să aloce cu titlu de subvenţie, 200.000 lei către SC APT, bani alocaţi de la bugetul local pentru buna funcţionare a Grădinii Zoologice. Potrivit proiectului de hotărâre, contextul în care s-a propus acest demers este acela în care societatea a înregistrat în mod constant, cel puţin în ultimii ani, pierderi de pe urma activităţilor derulate la Parcul ZOO. Reamintim că, deşi societatea a reuşit în ultimii ani să-şi majoreze veniturile obţinute de la Parcul ZOO, mai precis de la 0,96 milioane lei în 2015, la 1,18 milioane lei în 2017 (cel mai recent an de raportare contabilă), în paralel cu menţinerea relativ constantă a cheltuielilor de exploatare, per total, de pe urma acestui obiectiv economic, compania a înregistrat doar pierderi: 0,65 milioane lei în 2015, 0,69 milioane lei în 2016 şi 0,85 milioane lei în 2017. De altfel, fenomenul se înregistrează şi în acest an: în primele 4 luni Administraţia Pieţelor a cumulat o pierdere de puţin peste un sfert de milion de lei, motiv pentru care a solicitat ajutorul municipalităţii pentru continuarea programului investiţional asumat în perioada 2017 - 2019.

Liberalii brăileni s-au arătat deranjaţi de modul în care Primăria alege să subvenţioneze o societatea comercială “care nu este în stare să se descurce prin forţe proprii”. Cel puţin asta a subliniat consilierul PNL Adrian Tabarac, încă de la începutul dezbaterilor.

“Nu consider că este corect ca pentru a eficientiza o societate care se apropie de faliment să venim şi să aducem de la bugetul de stat în fiecare an, bani pentru a asigura eficientizarea activităţii desfăşurate. Dacă nu se mai poate susţine din punct de vedere financiar această societate şi nu are capacitatea necesară, să o transformăm din societate în direcţie”, a declarat Tabarac, adăugând că în caz contrar conducerea SC APT se va putea lăuda pe viitor chiar că a îndeplinit indicatori de performanţă, ceea ce nu i se pare normal.

Şi PND-istul Bogdan Botea a dorit să sublinieze faptul că, gradual, societatea a crescut cheltuielile în mod nejustificat, din punctul său de vedere, cu cel puţin 10%, fără măcar să îşi motiveze punctual demersul.

Şi cum liberalii au indicat că anul acesta la SC APT se va încheia contractul colectiv de muncă, că vor începe negocierile şi că Primăria va da cel mai probabil noi subvenţionări şi pentru acest lucru, au început contrele politice.

“Păi propuneţi dumneavoastră să se desfiinţeze locuri de muncă, sau...? Noi nu. Dumneavoastră?”, a replicat imediat primarul Marian Dragomir.

“Eu nu am spus asta! Văd doar că se cer bani pentru orice motiv. Ea trebuie să se descurce prin forţe proprii!”, a continuat Tabarac “lupta”, iar edilul-şef a ţinut să aibă şi el un drept la replică şi să prezinte că societatea a înregistrat pierderi cu Grădina Zoo, chiar şi atunci când era manageriată de liberalul Costel Bălan.

“Dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine activitatea din Piaţă. Vorba aceea, după atâţia ani... Cert este următorul lucru: Administraţia Pieţelor a fost şi este pe profit! Una dintre activităţile pe care le coordonează Administraţia Pieţelor generează cheltuială. Eu înţeleg că unii consilieri PNL nu doresc ca Brăila să aibă Grădină Zoologică sau ca în anii viitori să se facă modernizări acolo. Dar o să vă răspund cu nişte cifre. Sunt foarte seci, dar reale. Anul 2015: director domnul Costel Bălan, membru PNL - 655.000 lei, pierderi la Grădina Zoologică. Anul 2016: director domnul Costel Bălan, colegul dumneavoastră de la PNL - pierdere 693.000 lei. Sunt cifrele pe care dumneavoastră nu le-aţi citit. Anul 2017: mandat mixt, Bălan - Meluţa Drăguţ, pierdere: 852.000 lei. Anul 2018 (până în aprilie), director Drăguţ - doar 255.000 lei. Pierderea este net redusă faţă de anii anteriori. Cert este următorul lucru: APT a primit acum foarte mulţi ani în urmă nişte zone de agrement care nu fac parte în mod normal şi tradiţional din activitatea ei - Orăşelul Copiilor şi Grădina Zoologică. Acestea constituie pentru Piaţă un sector de activitate care nu ar trebui să fie administrat de aceasta şi care generează pierdere”, a declarat Dragomir, punctând că ajutorul Primăriei nu este pentru salarii la APT, ci pentru ca toţi copiii brăileni să poată vizita Grădina Zoo la un preţ modic de 2 lei.

 

Popa a insinuat că Bălan ar fi sărit în barca PSD

Iritat de afirmaţiile primarului Marian Dragomir, consilierul municipal PNL Petrică Popa a subliniat că “din câte ştie”, Costel Bălan s-a înscris mai nou în PSD. Lucru care a fost ulterior infirmat de edilul-şef. Revenind la subiectul Grădina ZOO, Popa a propus să se înfiinţeze o nouă direcţie, cu conducere PSD “dacă trebuie”, care să se ocupe strict de partea de Divertisment, deci implicit de Grădina ZOO şi de Orăşelul Copiilor, iar APT să aibă în administrare doar pieţe, târguri şi oboare. În cele din urmă s-a ajuns la discuţii despre iniţiative de pe vremea foştilor primari Anton Lungu şi Constantin Sever Cibu.

“Mă bucur că după mai mulţi ani, vă aduceţi aminte că primarul Cibu, «Dumnezeu să îl odihnească!», a făcut această propunere ca Orăşelul Copiilor şi Grădina Zoologică să fie arondate Pieţei. Dumneavoastră cred că aţi votat atunci fiind consilier, dar acum v-aţi răzgândit. Cred că propunerea dumneavoastră este una bună”, a declarat Dragomir, uşor ironic, făcându-i totodată o invitaţie voalată liberalului Petrică Popa la a face adeziune la PSD, plecând de la faptul că acesta avea o cravată roşie.

“Domnule primar, aşa este. Ne mai răzgândim. Unii au şi murit între timp, «Dumnezeu să îl ierte pe domnul Cibu!», dar atunci, aşa cum a procedat şi domnul primar Anton Lungu din partea dumneavoastră de sorginte socialistă, au venit cu nişte propuneri care au fost acceptate de Consiliul Local în integralitatea lui, şi în integritatea lui, pentru că erau oameni serioşi atunci. Au fost nişte formule de lucru. Aşa cum a fost şi formula care în timp s-a văzut - şi domnul Sorin Boşneag ştie -, că a fost greşită, de a se trece de la serviciu sau direcţie, cum era APT, la societate comercială. Acum se văd nişte lucruri care nu merg bine. Asta e. Vedem ce vom face mai departe”, a “înţepat” la rândul său şi Popa.

Proiectul a fost aprobat cu 19 voturi “pentru” şi 6 voturi “împotrivă” din partea consilierilor PNL prezenţi.

 

S-a dat «OK-ul» şi pentru micşorarea redevenţei SC APT

Tot cu această ocazie, consilierii au aprobat, în unanimitate, micşorarea redevenţei pe care SC APT este obligată să o plătească anual municipalităţii. Mai exact, dacă până acum APT datora anual puţin peste 283.000 lei (cu o rată lunară de 23.583 lei), din această lună redevenţa a fost micşorată la 195.589,41 lei/an, adică la o rată lunară de aproape 16.299 lei. În spatele recalculării stă o hotărâre CLM din vara acestui an prin care consilierii au decis încetarea dreptului de folosinţă instituit în favoarea APT Brăila pentru o suprafaţă de teren agricol de 18,37 ha pe raza comunei Vădeni, şi trecerea acestui lot în administrarea Consiliului Local Municipal Brăila. Cum protocolul de predare-primire a fost semnat la începutul lunii septembrie anul curent, cei de la Administraţia Pieţelor au cerut recalcularea redevenţei. Chiar dacă au cerut câteva lămuriri pe subiect, liberalii au votat acest proiect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro