Mergi la conţinutul principal

Contre între consilierii judeţeni pe tema finanţării FC Brăila

Consilierii judeţeni nu sunt foarte siguri dacă vor să mai contribuie sau nu la finanţarea echipei Fotbal Club Brăila. Deşi la momentul vânzării pachetului de acţiuni ale clubului, finanţatorul Florin Cîrligea a obţinut promisiunea autorităţilor locale că vor contribui, la rândul lor, cu aceeaşi sumă pe care el o investeşte, promisiunea din partea CJ pare să se năruie. Mai precis, contribuţia publică trebuia să fie de circa 1 milion lei (câte 500.000 lei din partea Primăriei şi a Consiliului Judeţean). Primăria s-a achitat de suma promisă, chiar a promovat anul trecul în Consiliul Local Municipal o rectificare de buget prin care a virat în plus către FC Brăila suma de 150.000 lei, achitând o parte şi din obligaţia asumată de CJ Brăila. Chiar şi aşa, la cea mai recentă şedinţă ordinară a mini-parlamentului judeţean, din luna decembrie 2014, discuţiile consilierilor au căpătat o altă turnură.
Mai exact, la rubrica "alte probleme", PSD-istul Nicu Niţă a venit cu o propunere legată de fotbalul brăilean, care a stârnit mai multe discuţii în contradictoriu. Niţă a susţinut, printre altele, înfiinţarea unui Club Sportiv al Consiliului Judeţean, prin intermediul căruia să poată fi finanţate mai multe activităţi sportive în judeţul nostru. "Propun să se înfiinţeze o societate a drumurilor naţionale a Consiliului Judeţean, unde să avem parcul nostru propriu la care să apelăm, de exemplu pentru deszăpezire. Aţi văzut, apelăm la tot felul de privaţi. Propun reînfiinţarea în spitale a cantinelor - să fie proprietatea spitalelor, să nu mai vină firme să spele vasele şi mai ştiu eu ce -, la fel, o spălătorie a spitalelor. Şi le mai propun colegilor să fie de acord cu înfiinţarea unui Club Sportiv Judeţean unde să fie finanţate toate disciplinele sportive. Va fi valabil pentru toţi cei care vor să se afilieze la acest club al CJ Brăila", a declarat Niţă. Ultima dintre ideile acestuia a fost cea care a deschis un şir lung de dialoguri şi contre. Primul care a ripostat la propunerea social democratului în privinţa realizării unui Club Sportiv în proprietatea judeţului, a fost consilierul independent Marian Căpăţână. "Terminaţi cu panaramele! Ce proprietate, ştiţi legea sau nu? Eu v-am spus mai pe scurt ca să nu pierdeţi vremea!", a declarat acesta, vizibil deranjat de ideea PSD-istului.

Chiru: "Nu mai avem niciun motiv să băgăm bani în ceea ce ei vor să spună că e performanţă"

Nici consilierul PNŢCD Gheorghe Chiru nu a primit prea bine ideea finanţării FC Brăila, explicând că, deşi înţelege dorinţa lui Niţă, nu este de acord cu finanţarea unei echipe care nu are rezultate. Ţărănistul a subliniat că sportul brăilean ar trebui într-adevăr promovat, însă la nivelul copiilor şi juniorilor. "Domnul Niţă are dreptate, am înţeles ideea dumnealui, dar noi nu trebuie să mai băgăm bani în ceva ce nu produce nimic. Nu ne gândim deloc la perspectivă, la copii şi juniori. S-au băgat bani în echipa de fotbal care a tocat şi n-a făcut nimic. Echipa de fotbal de la Brăila şi acum este manageriată extrem de prost, aduce deservicii, chiar de imagine. Inclusiv acolo sunt oameni care n-au treabă cu sportul şi e un lucru foarte rău. Noi nu avem oameni de sport în fotbalul brăilean, decât pe la secţia de copii şi juniori, oameni care au făcut sport. Nu mai avem niciun motiv să băgăm bani în ceea ce ei vor să spună că e performanţă. La nivel de divizia B, în locurile unde se situează echipa în ultima vreme, nu are niciun sens să mai dăm bani pentru a susţine. Să susţinem ce? Cine vrea să facă sport în ţara asta, la nivelul la care se face la Brăila, să bage bani din buzunarele proprii!", a declarat Chiru. Totodată, consilierul a precizat că nu susţine nici finanţarea echipei de handbal şi că mai degrabă ar fi de acord cu alocarea de fonduri pentru reabilitarea sau realizarea unui stadion pentru generaţiile următoare de sportivi. "Eu, pentru echipele mari, nu mai votez niciodată niciun leu pentru nimic! Iar ideea de a susţine şi în Consiliul Local Municipal - că e o adresă şi către ei -, în continuare, tot pe bani publici aceste echipe, e una rea, pe care aş dori să o blocăm noi de aici, de la finanţarea primordială. Nu aş vrea să mai băgăm bani în sport care nu aduce performanţă. Nu e o declaraţie doar aşa de a ne afla în treabă", a conchis Chiru.
Nici PNL-istul Marian Sârbu nu s-a putut abţine de la comentarii pe acest subiect, punctând că, deşi copiii şi juniorii sunt într-adevăr importanţi, fotbalul nu poate fi încurajat prin distrugerea echipei locale. "Ideea este dacă noi dorim sau nu să avem fotbal la Brăila? Dacă dorim să avem, ar trebui să susţinem această echipă de fotbal, pentru că este echipa fanion a Brăilei. Degeaba construim noi un stadion, pentru că s-au mai construit stadioane şi a fost degeaba dacă nu au echipe de fotbal. Rezultatele echipei sunt direct proporţionale cu banii care se investesc în aceasta. Şi dacă până acum ne aflam într-o incompatibilitate crasă şi am atras atenţia de multe ori asupra acestui lucru, în momentul de faţă putem finanţa legal această echipă de fotbal, care este o asociaţie", a declarat Sârbu.
Reamintim că, în luna decembrie 2014, clubul sportiv care administrează echipa fanion a oraşului a intrat în insolvenţă. Cererea privind declanşarea procedurii pe Legea specială 85/2006, privind insolvenţa a fost introdusă la Tribunalul Brăila de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila, în contul unei datorii de peste 270.000 lei, reprezentând obligaţii datorate statului, aferente drepturilor salariale plătite jucătorilor pe parcursul anului 2013. În şedinţa publică din 9 decembrie, judecătorul sindic căruia i-a revenit dosarul de insolvenţă a CF Brăila a admis cererea Finanţelor.

Niţă vrea bani şi pentru dirt track

Tot la acest capitol, consilierul PSD Nicu Niţă a ţinut să amintească despre importanţa dezvoltării dirt track-ului la Brăila, sport pe care îl susţine financiar de mai mulţi ani. Acesta a subliniat că încearcă să obţină o finanţare de la nivelul judeţului de foarte mult timp, însă în zadar, în ciuda avantajelor pe care le-ar prezenta un astfel de sport. "Nimeni nu pomeneşte de acest sport al curajului, sportul cu motor: dirt track-ul. Este nevoie de un ajutor financiar pentru aceşti motociclişti ai Clubului Sportiv. Bănuiesc că ştiu toţi consilierii şi toţi iubitorii sportului cu motor, de 25 de ani nu s-a dat niciun leu de la Consiliul Judeţean către acest sport. Dirt track-ul a fost şi este subvenţionat în continuare de subsemnatul. Nimeni nu a dat, toţi vor pietroaie, stadioane, lucruri care nu aduc niciun folos Brăilei. Acest sport cu motor este plăcut de absolut toţi iubitorii sportului din Brăila", a declarat Niţă, fără a primi vreun răspuns pro sau contra din partea colegilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro