Mergi la conţinutul principal

Contractele futures, investiţii de succes pe timp de criză

La ora actuală, contractele futures şi options au devenit la nivel mondial o adevărată industrie, fiind indispensabile tuturor categoriilor de investitori. Nume mari ale business-ului mondial şi-au construit imperiile financiare prin investiţii futures, un exemplu în acest sens fiind George Soros.

Pe piaţa de capital autohtonă, aceste instrumente sunt oferite spre tranzacţionare de Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu. Faţă de produsele bursiere clasice, ele se remarcă printr-o serie de avantaje ce le fac mult mai eficiente în orice context al pieţei. Dacă pe piaţa la vedere o investiţie aduce profit doar în cazul în care preţurile cresc, pe piaţa derivatelor se câştigă atât pe creştere, dar şi pe scădere. Deşi la prima vedere să câştigi când preţurile scad poate părea ciudat, acest lucru este posibil prin prisma specificului derivatelor, care oferă investitorilor posibilitatea de a vinde ceea ce nu au prin tranzacţiile de tip short. Iată, aşadar, un prim mare avantaj faţă de plasamentele clasice. Dar avantajele tranzacţionării instrumentelor financiare derivate sunt multiple şi pornesc de la faptul că, pentru a tranzacţiona un anumit număr de acţiuni sau valute, pe piaţa futures se investeşte doar o fracţiune de 15-20% din valoarea acestora.

Spre exemplu, pentru a tranzacţiona 1.000 de euro pe piaţa futures, (un contract futures este echivalent cu 1.000 unităţi) este necesară o sumă iniţială de doar 100 lei (sub 3%), iar pentru a tranzacţiona un număr de 1.000 de acţiuni SIF 5 (un contract futures este echivalent cu 1.000 acţiuni), investiţia este de doar 70 lei, adică circa 14,5% din banii necesari pentru tranzacţionarea aceluiaşi număr de acţiuni pe piaţa la disponibil unde ar fi trebui achitaţi 480 lei. Odată cu revenirea pe plus a cotaţiilor, în martie au reapărut şi randamentele generoase pentru investitorii pe cumpărare. Spre exemplu, cotaţia DESIF5, cu scadenţa iunie, a câştigat circa 48%, iar cea a DESIF2 - 54%. Unor asemenea creşteri le-au corespuns şi randamente spectaculoase, care au putut ajunge până la 220% pe DESIF5 şi 250% pe DESIF2.

Aşadar, contractele şi opţiunile futures de la SIBEX permit tranzacţionarea derivatelor pe valute, pe acţiuni de la BVB, pe aur, cu investiţii reduse, mai mici de câteva ori faţă de cele de la Bursa de Valori sau de pe piaţa valutară.
Investiţiile reduse şi flexibilitatea contractelor futures datorată tranzacţionării lor pe scadenţe care pornesc de la o lună şi se extind până la un an, conferă derivatelor avantaje neîntâlnite în investiţiile clasice, fie ele bancare sau bursiere. În condiţiile în care scăderile cotaţiilor acţiunilor au afectat şi continuă să afecteze portofoliile investitorilor, iar aprecierea euro s-a resimţit în rezultatele companiilor de import-export, gestionarea eficientă a riscului pentru participanţii în "ringul" bursier poate fi făcută doar prin operaţiunile de hedging valutar sau de portofoliu, mediul cel mai eficient pentru acestea fiind piaţa derivatelor. Contractele futures şi options pe cursul valutar tranzacţionate pe piaţa SIBEX constituie mecanisme eficiente de protecţie împotriva riscului valutar, adresându-se atât investitorilor corporativi cât şi instituţionali - bănci, companii multinaţionale, fonduri de investiţii, firme specializate în activităţi de import-export, case de schimb valutar - precum şi investitorilor individuali.

Luând act de aceste oportunităţi, bursa sibiană vine în sprijinul tuturor celor interesaţi de acest tip de investiţie, organizând cursuri gratuite de iniţiere în tranzacţionarea pe pieţele derivate. Brăila face parte din centrele de referinţă alese şi va găzdui, în zilele 9 şi 10 aprilie, un curs de acest tip. Înscrierile la curs se pot efectua on-line, prin accesarea site-ului www.sibex.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro