Mergi la conţinutul principal

Contestații și acuzații, după concursul de manager al Spitalului Județean

* dr. Alina Neacșu, concurentul care a ieșit pe locul doi, susține că este dezamăgită de notare și a depus contestație pentru a afla unde a greșit și a fost depunctată * reamintim că examenul s-a desfășurat marți, 2 martie, iar în primă fază, Delia Râșnoveanu a fost desemnatăștigătoare * înainte de susținerea propriu-zisă a concursului, o altă candidată care s-a înscris la concurs dar al cărei dosar a fost respins a luat legătura cu redactorii ”Obiectiv” și a adus acuzații grave privind modul de organizare al selecției managerului

 

Concursul pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila o dă câștigătoare, înainte de soluționarea contestațiilor, pe dr. Delia Râșnoveanu, actualul manager al unității spitalicești. Așa cum v-am mai informat, concursul a constat într-o probă de evaluare de susținere și evaluare a proiectului de management, pe baza temei alese din cele cinci puse la dispoziție prin regulamentul de concurs. Au fost admise să participe două candidate: dr. Delia Râșnoveanu, actualul manager al Spitalului, și dr. Alina Neacșu, fost director medical al unității medicale.

Proba de susținere a proiectului de management a avut loc marți, 2 martie, la ora 11.00, iar un redactor ”Obiectiv” a asistat la prezentarea celor două candidate, în regulament fiind permis accesul reprezentanților mass-media. Precizăm că observatorii au stat într-o cameră alăturată, iar pe un monitor s-a transmis totul în timp real, atât prezentarea proiectului de management, cât și răspunsurile la întrebările adresate de comisia de concurs.

În urma rezultatelor afișate marți după-amiază pe site-ul spitalului, Delia Râșnoveanu a obținut nota 9,21 la proiectul de management și nota 9,38 la fișa de evaluare a abilităților manageriale, nota finală fiind de 9,29.

Alina Neacșu a obținut nota 7,58 la grila de evaluare a proiectului de management, în timp ce la abilități manageriale a primit nota 8,97. Așadar, nota finală a fost de 8,27, fiind declarată respinsă. Contactată de redactorii ”Obiectiv”, imediat după afișarea rezultatelor, dr. Alina Neacșu ne-a declarat că va contesta punctajul primit.

”Sunt dezamăgită de notare. De prestația mea nu sunt dezamăgită pentru că eu știu ce am fost întrebată și ce am răspuns. O să fac contestație pentru că nu știu exact cum au fost stabilite notele atât pentru proiect, cât și pentru partea managerială. Este dreptul meu de a contesta, să știu unde am fost depunctată. Vreau să știu unde am greșit, vreau să știu de ce în proiectul managerial eu am fost punctată cu nota cu care am fost punctată și de ce în abilitățile de comunicare eu am fost punctată cu o notă inferioară doamnei manager. Participarea la concurs demonstrează curajul meu de a mă lupta, dorința mea de a merge mai departe și de a face ceva”, ne-a declarat aceasta.

Alina Neacșu a mai precizat că este primul concurs de manager al Spitalului Județean, din ultimele trei organizate, în care există doi candidați înscriși. La cele două concursuri organizate anterior s-a înscris un singur candidat, fiind vorba despre Delia Râșnoveanu (2017) și Mihai Iugulescu (2014).

 

Cine a făcut parte din comisia de concurs?

Potrivit regulamentului, comisia de concurs este formată din președinte, doi membri și un secretar, numiți de către membrii Consiliului de Administrație al Spitalului Județean. Președintele comisiei este președintele Consiliului de Administrație al spitalului, iar ceilalți doi membri cu drept de vot și notare a candidaților pot fi membri ai consiliului de administrație sau pot fi aduși din afară, având experiență de minimum 3 ani ca manager de spital sau având calitatea de cadru didactic universitar în specialitatea management sau sănătate publică. Secretarul este numit din cadrul membrilor Consiliului de Administrație și nu are drept de vot și de notare a candidaților. La concurs a participat, ca observator, și reprezentatul ales al Asociațiilor de Pacienți.

Membrii comisiei de concurs au fost: președinte - Dumitrel Priceputu, președintele CA al Spitalului și secretarul județului (PSD); secretar Marian Căpățână, consilier PNL și membru supleant în CA al spitalului; membru - dr. Mihaela Debita (managerul Spitalului de Boli Infecțioase Galați); membru - dr. Tudor Ion Năstăsescu (managerul Spitalului Județean de Urgență Tulcea).

Pentru o corectă informare a cititorilor, precizăm că dr. Mihaela Debița este colegă de catedră la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați cu dr. Delia Râșnoveanu, actualul manager al Spitalului Județean.

Comisia este aproape identică cu cea de acum patru ani, atunci când Râșnoveanu a candidat singură pe post. Așa cum reiese din arhiva ziarului nostru, în iulie 2017, din comisia de concurs au făcut parte: dr. Marian Căpățînă - președinte, dr. Mihaela Debita - membru, ing. Florin Crăciun - membru (fost manager al Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”) și secretarul județului Dumitrel Priceputu.

 

”Acest concurs este o minciuna crasă

Aceasta este concluzia la care a ajuns Tatiana Jipa, cel de-al treilea candidat care s-a înscris la concursul de manager dar al cărui dosar a fost respins. După ce candidatura acesteia nu a fost admisă nici după soluționarea contestațiilor, Tatiana Jipa a trimis o sesizare redacției noastre în care susține că nu înțelege motivul respingerii dosarului ei de înscriere.

”Sunt licențiată în Drept Social, care prin Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare cuprinde Știinte juridice și administrative, am un Master în Dreptul Uniunii Europene, iar prin foaia matricolă aș fi putut ocupa un post de Consilier Afaceri Europene care se încadrează chiar în grupa de management administrativ care au cerut-o prin Regulamentul de concurs. Oare cei ce trebuiau să vadă acest lucru, chiar au avut ochelari dubli sau pur și simplu, din neștiință, mi-au dat respingere la dosar? (asta este ultimul lucru pe care aș putea să îl cred, în afară de preferințele politice )”, susține aceasta.

Candidata respinsă acuză lipsa de transparență în organizarea concursului, dar și subiectivism din partea membrilor comisiei, susținând că dr. Mihaela Debita și dr. Delia Râșnoveanu sunt prietene și colege la Facultatea de Medicină din Galați.

”Afișarea candidaților care s-au înscris la concurs a fost făcută cu premeditare și cu un grad de ascundere a numelui și prenumelui persoanelor care și-au depus candidaturile”, susține aceasta.

Mai mult, aceasta susține că atât la depunerea candidaturii, cât și a cererii de contestație, a constatat că lipsesc toți membrii comisiei de concurs.

”Această comisie de soluționare a contestațiilor nici nu știu dacă a existat vreodată, singurul care și-a dat verdictul la soluționarea contestației mele a fost nimeni altul decat Președintele Consiliului de Administrație - în persoana Secretarului general al Consiliului Județean Brăila”, susține aceasta.

Tatiana Jipa spune a încercat apoi să afle cine sunt membrii comisiei de concurs, însă susține că nu i s-a oferit un răspuns, fiind invocate datele cu caracter personal.

”Consider ca acest concurs - nu este de fapt un concurs - ci o continuitate a managerului în funcție (...) Dumnealor au afini până la gradul IV în aceste comisii, de aceea nu afișează numele lor pe site, inclusiv prietena doamnei manager actual, care predau împreună la Universitatea Dunărea Jos Galați. Cum să nu rămână aceasta doamnă încă 4 ani la conducerea acestui spital fără să facă nimic, să ocupe practic acel fotoliu de manager, doar atât”, ne-a mai transmis aceasta.

În final, Tatiana Jipa a mai susținut că s-a înscris la acest concurs crezând că este ”pe bune”, însă susține că totul este ”o minciună crasă”.

”Am depus acest dosar de candidatură la Sitalul Județean de Urgență Brăila considerând că este chiar pe bune, dar m-am înșelat. La Brăila predomină PSD și chiar se dă cocoș pe bună dreptate acaparând tot ce s-a putut. Îmi pare rău de un singur lucru: 4 ani de chin și așteptare vor mai avea acei salariați care chiar credeau într-o schimbare. Păcat! Oare când pleacă acest rău de pe pământ? Chiar nu este corect! Acest concurs este o minciună crasă! Și noi, ca românii, lăsăm treburile să se scalde în apa lor murdară, și dacă a murit capra vecinului chiar ne interesează? Cam așa stau lucrurile și cu acestă funcție de manager la Spitalul Județean Brăila”, susține Tatiana Jipa.

Acesta mai spune că nu înțelege care a fost motivul respingerii candidaturii sale și va face cerere în contencios administrativ.

 

Dumitrel Priceputu, președintele comisiei de concurs a respins acuzațiile

Redactorii ”Obiectiv” l-au contactat pe președintele comisiei de concurs de la Spitalul Județean, Dumitrel Priceputu, pentru a-i solicita un punct de vedere vizavi de acuzațiile aduse de candidatul respins.

”Candidatul a primit motivul respingerii, a venit, a formulat contestație, contestația a fost soluționată. Este punctul de vedere al candidatului. Candidatul nemulțumit poate face orice afirmație, dar regulamentul este destul de clar. Se depune și se înregistrează contestația, după care este soluționată. Din câte cunosc, cam asta-i și procedura în soluționarea acestei contestații. Așa se procedează. Scrie undeva că un candidat nemulțumit de rezultat trebuie să ia legătura cu membrul comisiei de contestație? Să se ducă să-l vadă, să-l pipăie, să vadă comisia de soluționare a contestației? Dumneavostră dacă aveți de depus o contestație la o instanță de judecată vă duceți și cereți membrilor completului de judecată să-i vedeți?”, ne-a declarat Priceputu.

De asemenea, președintele comisiei de concurs de la Spitalul Județean a respins și acuzațiile legate de lipsa de transparență în organizare și că tot procesul de selecție al managerului ar fi ”cusut cu ață albă”.

”Atât timp cât într-un interval de un număr de zile a fost lăsat să fie depuse dosarele de înscriere la concurs, cu un număr cert și clar și explicit de documente și o persoană, x, nu contează cine, nu depune toate documentele, pentru că nu le depune... Și eu aș vrea să mă duc să fiu înscris la un concurs de șofer de autocar dar eu nu am permis decât pentru categoria B. Nu e niciun fel de problemă, mă înscriu, apoi spun că concursul este trunchiat, este măsluit, este aranjat, este apă de ploaie, cu toate că eu nu am depus documentele minime obligatorii. Și în regulament scrie ce documente trebuie depuse, ce trebuie să conțină dosarul de concurs și așa mai departe. Din câte cunosc, contestația a fost formulată pentru faptul că a fost respins dosarul ca urmare a faptului că nu a conținut toate documentele obligatorii prevăzute de regulament. Atât pot să vă răspund și vă răspund în mod cert că așa stau lucrurile”, a fost explicația acestuia.

Întrebat de ce nu au fost făcute publice numele candidaților înscriși la concurs și s-a publicat doar numărul de dosar, acesta a invocat legea privind protecția datelor cu caracter personal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro