Mergi la conţinutul principal

Contestaţiile la Evaluarea Naţională: Diferenţe mai mari şi de 1,5 puncte

• 143 de elevi care au cerut ca lucrarea lor să fie reevaluată au primit o notă mai mare, diferenţele dintre notele iniţiale şi cele finale fiind chiar şi mai mari de 1,5 puncte • pe de altă parte, 82 de candidaţi s-au trezit cu note mai mici, lucru ce le-a afectat media finală la acest examen, medie extrem de importantă la admiterea la liceu • doi elevi se pot considera norocoşi, ei reuşind să promoveze examenul după recorectarea lucrărilor

 

Afişarea rezultatelor finale la Evaluarea Naţională a fost momentul extremelor pentru absolvenţii brăileni. În timp ce unii au sărit în sus de bucurie când au aflat notele după contestaţii, alţii au suferit o reală dezamăgire când s-au văzut cu note mai mici, mai ales că acest lucru le afectează mediile de admitere la liceu. Conform unei analize făcute de redactorii “Obiectiv” pe baza informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, din cele 241 de contestaţii depuse, 143 de elevi au primit o notă mai mare după recorectare, înregistrânu-se diferenţe chiar şi de 1,65 puncte între nota iniţială şi cea finală. Spre exemplu, nota unui candidat de la Şcoala din comuna Latinu care a făcut contestaţie la limba română a crescut de la 7 la 8.4, adică o diferenţă de aproape 1,5 puncte. La fel s-a întâmplat şi în cazul unui elev din Roşiori, a cărui notă la română a crescut de la 6.70 la 8.15. Tot la română, un elev de la “Aurel Vlaicu” a primit iniţial 7.30, iar după recorectare 8.55. Cu nota 8.90 obţinută la matematică acesta are acum o medie finala la EN de 8.72, mult mai mare în comparaţie cu media iniţială de 8.10. O situaţia asemănătoare este şi cea a unui absolvent din comuna Mihai Bravu. Acesta a avut iniţial nota 6.80 la română, iar după contestaţii a urcat la 8. Având nota 9.50 la matematică, viitorul licean are acum media finală la examen 8.75 (8.15 media iniţială).

La polul opus, 82 de elevi s-au trezit cu o notă mai mică la română sau matematică după recorectare, diferenţele ajungând până 0,70 puncte. Mulţi dintre ei sunt copiii care vin de la şcoli bune şi care au nevoie de o medie de admitere cât mai mare pentru a intra la un liceu de top, iar fiecare sutime contează. Astfel, la afişarea  primelor rezultate, o elevă de la “Iorga” avea nota 9.70 la română şi 10 la matematică. A făcut contestaţia la prima probă însă nota i-a scăzut de la 9.70 la 9.45, iar media iniţială de 9.85 a ajuns acum la 9.72.

In aceeasi situatie este şi un absolvent de la “Vlaicu Vodă”, care iniţial avea 9.80 la română şi 7.10 la matematică. A făcut contestaţie la cea de-a doua probă, iar nota i-a scăzut de la 7.10 la 6.40.

Au fost cazuri în care elevii au cerut recorectarea lucrărilor la ambele probe, însă la una notele au crescut, iar la cealaltă au scăzut. În această situaţie se află un candidat de la “F. Neagu”, care a avut iniţial 7.95 la română şi 6.75 la matematică. După contestaţii, la română a primit 8.35, dar la matematică nota a scăzut la 5.95.

Dar au fost şi cazuri în care elevii fie au primit mai mult la ambele probe, fie mai puţin. Spre exemplu, o elevă de la “C. Angelescu” Ianca avea înainte de contestaţii nota 8.80 la română, iar după recorectare nota ei a crescut la 9.75, adică aproape un punct diferenţă. Ea a depus cerere şi la matematică, unde nota a crescut de la 8.65 la 8.80. Pe de altă parte, un candidat de la “A. Aslan” a pierdut la ambele probe, la română de la 8.5 la 8, iar la mate de la 6.5 la 6.05.

Cu siguranţă însă, cei mai câştigaţi sunt cei doi elevi are au reuşit să promoveze Evaluarea Naţională după contestaţii. Primul este un absolvent de la “Vlaicu Vodă”, care avea iniţial 5.40 la română şi 4.50 la matematică, iar după recorectare a primit nota 6.55 la română şi i-a ieşit media de trecere - 5.52. Al doilea caz fericit este al unui elev de la Surdila Găiseanca. La română acesta a primit iniţial nota 3.9 iar după contestaţii 5.55, respectiv o diferenţă 1,65 puncte. Cu nota 5 la matematică a fost declarat promovat, media finală fiind 5.27.

Precizăm că notele a 16 candidaţi au rămas la fel în urma contestaţiilor.

 

Urmează admiterea la liceu

Calendarul admiterii este următorul:

29 iunie – 3 iulie - absolvenţii de gimnaziu şi părinţii acestora vor completa opţiunile în fişele de înscriere, asistaţi de diriginţi.
29 iunie – 3 iulie - Introducerea datelor din fişele de înscriere în baza de date computerizată (aplicaţia informatică computerizată).
30 iunie – 4 iulie - Candidaţii şi părinţii vor verifica fişele editate de calculator şi vor corecta eventualele greşeli din baza de date. Afişarea listelor corectate în aplicaţia informatică computerizată.
9 iulie - Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor claselor a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2018-2019. Unităţile de învăţământ vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi din şcolile respective şi lista cu locurile rămase libere după prima etapă de admitere.
10 – 13 iulie - Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi candidaţii.

A doua etapă de înscrieri la liceu, pe locurile rămase libere, se va desfăşura în perioada 3-7 septembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro