Mergi la conţinutul principal

Consumul de alcool în exces poate duce la demenţă

Bărbaţii şi femeile cu vârste între 50 şi 60 de ani, care până la această vârstă au consumat alcool în exces, sunt predispuse la demenţă, putând manifesta probleme grave de memorie în următorii 20 de ani din viaţă, potrivit unui studiu publicat într-o revistă americană de specialitate, scrie BBC, în ediţia online.
Studiul, publicat în „The American Journal of Geriatric Psychiatry", întăreşte teza deja demonstrată că excesul privind consumul de alcool afectează în timp creierul.
Cercetătorii au declarat că aceasta este o problemă de sănătate publică care trebuie rezolvată. În cadrul acestui studiu au fost chestionaţi peste 6.500 de americani adulţi de vârstă mijlocie asupra consumului de alcool. Ei au trebuit să răspundă la un set de trei întrebări: dacă s-au enervat vreodată când cineva îi critica pentru consumul de alcool, dacă s-au simţit vreodată vinovaţi pentru că beau prea mult şi respectiv dacă au băut vreodată alcool dimineaţa, cum s-au dat jos din pat, pentru a scăpa de mahmureală sau pentru a-şi calma nervii. Răspunsul afirmativ la oricare dintre aceste întrebări îl plasa pe respondent în categoria celor care consumă alcool în exces.

Cât şi cum bei

„Ştim că alcoolul este nociv pentru creier în general, însă nu este vorba doar despre cât de mult se bea, ci şi despre modul în care consumul de alcool îl afectează pe cel care bea", a declarat pentru BBC, coordonatorul studiului, dr. Iain Lang, profesor la şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Exeter. „Cantitatea de alcool consumată este importantă - însă la fel de important este şi dacă întâmpini probleme atunci când consumi alcool sau dacă alţi oameni îţi spun că ai probleme", a mai declarat dr. Iain Lang.
Dr. Doug Brown, director de cercetare şi dezvoltare în cadrul organizaţiei caritabile Alzheimers Society, a declarat că există un cost ascuns al abuzului de alcool, luând în considerare numeroasele dovezi că un consum exagerat poate afecta cogniţia. „Acest studiu arată că persoanele care au recunoscut că până la un punct în viaţa lor au consumat alcool în exces întâmpină un risc de două ori mai mare de a suferi de probleme severe de memorie", a adăugat dr. Doug Brown.
„Deşi studiile precum acesta pot fi foarte utile pentru a observa tendinţele în sănătate, este important de subliniat că nu sunt în măsură să determine o relaţie de cauzalitate, şi nu este clar dacă nu cumva există şi alţi factori care ar fi putut influenţa aceste rezultate", a declarat dr. Eric Karran, director în cadrul Alzheimers Research UK.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro