Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consultari pe tema constituirii Companiei Nationale Energetice

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca va continua seria conslutarilor avind ca subiect infiintarea Companiei Nationale Energetice. "Reprezentantii AVAS, impreuna cu cei ai consultantilor, au avut mai multe runde de discutii cu factori de conducere si reglementare din sistemul energetic, precum si cu reprezentanti ai organizatiilor sindicale si patronale din domeniu. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului isi exprima disponibilitatea de a continua aceste serii de intilniri in masura in care apar elemente noi, ce nu au fost prezentate si dezbatute pina in prezent", se arata intr-un comunicat al autoritatii. In acelasi material se precizeaza ca analizele privind infiintarea companiei energetice nationale au fost elaborate de catre consultanti coordonati de firma KPMG, documentele fiind la dispozitia celor interesati pe pagina de web a AVAS. Important de punctat ca si Consiliul Concurentei a transmis un punct de vedere referitor la proiectul de act normativ, urmind ca decizia finala sa fie emisa odata cu finalizarea procedurii declansate prin notificarea operatiunii de concentrare de catre partile implicate.
In conformitate cu studiile comandate de AVAS, principalele avantaje pentru Romania ale formarii CNE sint: crearea unei companii de stat de anvergura regionala, care va actiona ca o contrapondere la lipsa de competitivitate remarcata intre companiile private din domeniul energetic, in special in sectorul de furnizare si distributie; un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrarii pe verticala; cresterea procentului de tranzactionare pe OPCOM - operatorul pietei de energie electrica din Romania - la circa 30% (o crestere cu circa 7 - 8 procente); un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite in conditii avantajoase pentru retehnologizare si investitii green-field.
Reamintim ca Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007 - 2020, prevede, printre altele, ca statul va pastra pachetul de control asupra principalelor unitati de producere a energiei electrice, totalizind o putere instalata suficienta pentru a putea asigura siguranta energetica a tarii, se va analiza integrarea acestor producatori cu societati de distributie aflate in proprietatea statului, rezultind companii puternice la nivel regional. In functie de rezultatul analizei, sint posibile regrupari ale unitatilor de producere aflate in prezent in cadrul "Hidroelectrica", "Nuclearelectric", "Termoelectrica".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii