Mergi la conţinutul principal

Constructorii câştigă licitaţii oferind sume ridicol de mici

Primarul Aurel Simionescu este extrem de supărat pe constructorii care vin cu oferte chiar şi la o treime din preţul real al unei lucrări, numai pentru a câştiga licitaţia respectivă, pentru ca mai apoi să ceară suplimentarea sumelor şi să forţeze astfel autorităţile să le dea mai mulţi bani decât ar fi cazul în mod normal. Edilul-şef nu a dorit să dea nume, însă a spus că aceste cazuri sunt foarte frecvente, mai ales când vine vorba de proiecte de zeci de milioane de euro. "Vreau să vă spun, fără să dau acum nume, pentru că nu are rost, că anumite lucrări au fost licitate la două treimi din preţ, deci cu 33% mai puţin faţă de devizul estimat prin proiect. Însă, cu toată sărăcia despre care se spune şi cu toată foamea de lucrări despre care se vorbeşte, din punctul meu de vedere nu putem avea o calitate a unei lucrări atunci când suma cu care se licitează este de două treimi din suma iniţială. Ceea ce pot eu să spun este că un lucru făcut pe o astfel de formulă ne va da bătăi de cap de la început până la sfârşit. Pentru că se vor invoca fel de fel de motive, despre proiect - care nu a fost tocmai cum ar fi vrut să fie, despre structura solului - care nu a fost tocmai cum era, despre clădirea care trebuie reabilitată, eventual, şi tot aşa, din dorinţa de a mări suma respectivă". Simionescu a mai adăugat că cei avizi după bani obţinuţi în felul acesta nu vor să înţeleagă că suplimentarea nu vine de la UE, ci din banii cetăţenilor: "Oamenii respectivi nu ştiu sau nu vor să înţeleagă că, pe bani europeni, suma este fixă. Există un 5% cheltuieli neprevăzute, dar nu se poate întâmpla ca la altele, să mergem cu încă 20 - 30% în plus. Şi atunci urmează o întreagă poveste, cheltuieli neeligibile pe care trebuie să le susţinem noi în continuare. La o lucrare de talia Dorobanţiului, dacă în loc de 28 - 30 de milioane o să vină cineva cu 14 milioane, vă daţi seama ce efect are asupra întregii activităţi. Şi până la urmă administraţia locală este de vină, că nu a făcut lucrări de calitate, că nu s-a lucrat cum trebuie, noi fiind condiţionaţi, pe de o parte, de suma respectivă, dar şi de termenele în care trebuie să executăm lucrarea, pentru că altfel, banii se dau înapoi către Comisia Europeană. Şi atunci ar însemna să ne îndreptăm împotriva constructorului care deja şi-a luat banii, iar constructorul are subfinanţări, subantreprenori etc". Primarul a mai precizat că această situaţie a semnalat-o personal la Bucureşti, solicitând să se găsească o formulă prin care să se descurajeze astfel de iniţiative în domeniul investiţiilor. "Repet, dacă este vorba de o şcoală, o grădiniţă, alea mai vedem cum le mai scoatem. Dar dacă este vorba de nişte lucrări foarte mari, lucrări de anvergură, este extrem de greu să gestionezi o astfel de problemă ca să iasă bine, că lucrăm în nişte investiţii care ar trebui să dureze 30 - 40 de ani în continuare. Nu schimbăm linia de tramvai în fiecare zi, nu umblăm la Canalul Colector în fiecare zi", a mai comentat edilul-şef.

Acesta a mai adus în discuţie şi o altă metodă aplicată de constructorii inventivi, aceea de a contesta tot ce ţine de o licitaţie publică, în speranţa că vor obţine ceva bani de la firma care a câştigat licitaţia şi care doreşte să nu se mai amâne lucrurile. "De exemplu, acum, la reabilitarea str. Griviţa am ajuns la contestarea contestării. O firmă care nu a participat la licitaţie a contestat caietul de sarcini, a pierdut şi acum a contestat licitaţia. Deci, mai aşteptăm 30 de zile...Nu pot să dau acum numele firmei care, teoretic, a câştigat pentru că nu s-a finalizat procesul. Mai sunt firme din acestea care contestă ca să şantajeze firmele câştigătoare, «bine, mă opresc cu contestaţia dacă îmi dai şi mie ceva», dar astea nu ajung la noi, ci fac ei între ei aşa ceva. La «drumul mării», la CJ, am stat 4 luni după contestaţii, la staţia de epurare a contestat unul proiectul...e ca şi cum nu v-ar plăcea dumneavoastră biroul meu şi de aia nu veniţi la Primărie, că nu vă place biroul primarului. Nu contest dreptul la contestaţii al nimănui, doar că tărăgănează foarte mult lucrările şi cresc costurile acestora", a mai adăugat primarul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro