Mergi la conţinutul principal
Cine vrea, poate!

Construcţie nouă, exemplu demn de urmat pe Calea Regală a Brăilei

• pe strada 1 Decembrie 1918, într-o zonă protejată arhitectonic, se construieşte un imobil cu parter şi etaj, viitor spaţiu comercial • clădirea păstrează aliniamentul construcţiilor învecinate şi înălţimea la cornişă • “e un exemplu de bună practică, dat fiind faptul că imobilul preia din elementele decorative specifice construcţiilor învecinate”, ne-a declarat Corina Anghelescu, arhitectul şef al Brăilei

  

Puţini la număr, dar buni gospodari, brăilenii care au privilegiul să construiască în Centrul Istoric al Brăilei au înţeles că, respectând legile, respectă istoria multiseculară a oraşului. Şi scapă şi de sancţiuni! De aceea, autorităţile îi dau drept exemplu demn de urmat, afirmând, pe bună dreptate, că sunt sunt vrednici de toată lauda.

Un astfel de exemplu este cel al proprietarului de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 24 (fosta stradă Regală), care construieşte un imobil cu parter şi etaj, viitor spaţiu comercial, respectând întocmai aliniamentul stradal şi regimul de înălţime stabilit pentru Centrul Istoric al Brăilei.

“Este vorba de un teren care, timp de mai mulţi ani, nu a avut nicio construcţie amplasată pe el. Autorizaţia de construcţie a fost emisă în anul 2016, fiind o proprietate privată, cu continuare de lucrări. Acolo se doreşte să se construiască o clădire cu funcţie de spaţiu comercial - subsol, parter şi etaj”, ne-a precizat Corina Anghelescu, arhitectul şef al Primăriei Municipiului Brăila, contactată în legătură cu şantierul deschis în Centrul Istoric al oraşului.

Sursa citată ne-a explicat că, potrivit legii, autorizaţia de construcţie este valabilă timp de 12 luni. În această perioadă, beneficiarul are obligaţia ca, în momentul în care începe lucrarea, să anunţe Primăria Municipiului Brăila. Dacă acesta nu reuşeşte să demareze lucrările în această perioadă, legea îi permite să solicite prelungirea autorizaţiei, cererea fiind depusă cu 15 zile înainte de termenul de expirare a autorizaţiei. Cât priveşte imobilul care prinde contur pe strada 1 Decembrie 1918, proprietarul acestuia a depus anunţ de începere a lucrărilor pe data de 10 noiembrie 2017.

Arhitectul şef al Brăilei ne-a asigurat că lucrările respective au avizul Ministerului Culturii - respectiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu şi că terenul a fost descărcat de sarcină arheologică. Şi, ceea ce este de apreciat, proprietarul terenului şi constructorul au respectat indicaţiile referitoare la protejarea patrimoniului, încadrându-se, totodată, perfect în stilul arhitectonic al zonei vechi a oraşului, specific celei de a doua jumătăţi a sec. XIX - începutului de secol XX.

“Este de apreciat faptul că ei au păstrat aliniamentul construcţiilor învecinate şi înălţimea la cornişă. E un exemplu de bună practică, dat fiind faptul că imobilul aflat în construcţie preia din elementele decorative specifice construcţiilor învecinate - ancadramente ferestre şi ancadramente uşi - întregind frontul stradal existent în zona Centrului Istoric al oraşului. Este foarte bine că au ţinut cont de vecinătăţi”, a ţinut să precizeze arhitectul şef Corina Anghelescu.

Cu alte cuvinte, imobilul care prinde contur pe cea mai veche arteră a Brăilei, amplasat pe frumoasa şi pitoreasca stradă Regală, este un exemplu de “aşa DA”. Pe aceeaşi arteră a oraşului, însă, la intersecţia cu strada Griviţei, se află o altă construcţie, ridicată din sticlă şi care nu respectă nici înălţimea şi nici aliniamentul construcţiilor învecinate, încadrată de arhitecţii brăileni la capitolul “aşa NU”.

Reamintim că, de anul viitor, imobilele degradate din Centrul Istoric al Brăilei - zona situată între B-dul Cuza şi Dunăre - ale căror proprietari nu investesc în reabilitarea lor vor fi supraimpozitate cu 500%. Practic, proprietarii care, până la data de 30 noiembrie a.c., nu fac dovada că au început demersurile legale pentru a repara faţadele dragradate (certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie) vor plăti un impozit pe proprietate majorat, de 500%. În schimb, cei care investesc de bunăvoie în reabilitarea imobilelor din Centrul Istoric - respectând indicaţiile Ministerului Culturii, bineînţeles - vor fi scutiţi de plata impozitelor timp de trei ani. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro