Mergi la conţinutul principal

Consiliul Local Însurăţei se luptă pentru păstrarea Judecătoriei din oraş

Decizia Ministerului Justiţiei, de desfiinţare a Judecătoriei Însurăţei, pune pe jar administraţia locală. Consiliul Local Însurăţei spune că nu vede logica Ministerului Justiţiei în această decizie - în contextul în care această judecătorie deserveşte o bucată importantă din judeţ - şi cere sprijin Guvernului, Ministerului Justiţiei, Parlamentului României prin parlamentarii de Brăila, Consiliului Superior al Magistraturii, Prefecturii Brăila, Curţii de Apel Galaţi şi Tribunalului Brăila, pentru a stopa punerea în practică a deciziei luate la începutul acestei luni. "Cu privire la acest proiect de lege, Consiliul Local Însurăţei apreciază ca imperios necesară funcţionarea în continuare a acestei instanţe în oraşul nostru şi susţine acest punct de vedere prin următoarele argumente: înfiinţarea Judecătoriei Însurăţei, în septembrie 1994, a fost o măsură extrem de benefică pentru locuitorii oraşului nostru, precum şi pentru celelalte 29 de localităţi arondate acestei instanţe, deoarece deplasarea justiţiabililor la celelalte două instanţe din judeţ (Brăila şi Făurei) necesită cheltuieli foarte mari. În prezent, Judecătoria Însurăţei deserveşte aproximativ 49.000 de locuitori din 30 de localităţi aflate în această parte a judeţului Brăila", se arată în scrisoarea adresată tuturor instituţiilor menţionate mai sus.

Mai departe, consilierii locali din Însurăţei subliniază ceea ce ar însemna pentru brăilenii din acea zonă desfiinţarea instanţei respective: "În eventualitatea nedorită în care această instanţă s-ar desfiinţa, toţi aceşti oameni ce au preocupări preponderent agrare şi venituri foarte mici vor întâmpina probleme materiale deosebite atunci când vor dori să se adreseze justiţiei, având în vedere faptul că Judecătoria Brăila se află la peste 50 km distanţă. De aceea, opinăm că desfiinţarea judecătoriei ar putea limita accesul unor cetăţeni la actul de justiţie, impactul social al proiectului de lege fiind, deci, unul negativ".

Desfiinţarea judecătoriei - impact financiar nefavorabil asupra bugetului local al oraşului Însurăţei

Consilierii mai atrag atenţia şi asupra repercusiunilor pe care eventuala desfiinţare a Judecătoriei Însurăţei o va avea în ce priveşte munca poliţiştilor din zonă, dar şi ce va însemna acest lucru pentru bugetul local: "Apreciem că un alt impact negativ, în eventualitatea desfiinţării instanţei, va fi asupra eficienţei activităţilor derulate de organele de poliţie, care vor fi nevoite să se deplaseze, cheltuind inutil timp şi bani, 100 de km (dus-întors) zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, în oraşul reşedinţă de judeţ, la Judecătoria Brăila. Proiectul de lege, odată ce va deveni lege, va avea un impact financiar nefavorabil asupra bugetului local al oraşului Însurăţei, având în vedere că în prezent taxele de timbru se constituie sursă la bugetul local, sursă ce va dispărea odată cu instanţa".

Nu în ultimul rând, Consiliul Local Însurăţei încearcă să convingă factorii de decizie că, dacă tot se doreşte reforma în Justiţie, poate ar fi cazul să se ţină cont şi de cel căruia i se adresează acest act, adică de justiţiabil: "Aşa cum reiese din comunicatul Tribunalului Brăila (...) punctul de vedere al Colegiului de Conducere al Tribunalului Brăila, comunicat Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii, în 4 martie 2010, este acela că menţinerea judecătoriei constituie o prioritate şi un beneficiu pentru locuitorii din zona Câmpiei Bărăganului, apreciind ca necesară funcţionarea celor 3 judecătorii din judeţ şi nu desfiinţarea (reorganizarea) lor. (...) În concluzie, opinăm că analiza asupra oportunităţii desfiinţării instanţei ar trebui făcută în primul rând din punctul de vedere al intereselor şi nevoilor cetăţeanului - justiţiabil. Acestea sunt motivele pentru care Consiliul Local al oraşului Însurăţei solicită funcţionarea în continuare a Judecătoriei Însurăţei şi a Parchetului de pe lângă aceasta şi înaintează prezenta tuturor instituţiilor şi persoanelor cu decizie în domeniu", se mai arată în scrisoarea deschisă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro