Mergi la conţinutul principal

Consiliul Judeţean finanţează spitalul pentru susţinerea investiţiilor

Consiliul Judeţean Brăila se întoarce din nou cu faţa spre Spitalul de Urgenţă şi, dincolo de toate conflictele existente în unitatea medicală, a purtat noi discuţii care să ducă, la începutul anului viitor, la un plus de buget necesar extinderii reţelei de termoficare şi a celei de alimentare cu energie electrică.
Extinderea, respectiv redimensionarea sistemelor de electricitate şi a centralei termice sunt necesare pentru ca toate clădirile din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) de pe Buzăului să poată deveni, în câteva luni, funcţionale.
De fapt, acum CJ repară o greşeală făcută în urmă cu ani de către Stancu şi ai lui, în sensul că începe să privească în ansamblu proiectele de la Judeţean. Secţia de Anestezie - Terapie Intensivă, recepţionată final anul trecut şi preluată de SJU, este nefuncţională fiindcă nu poate fi legată de clădirea principală. La fel, Cardiologia, terminată, dar nerecepţionată de Consiliul Judeţean, nu poate fi dotată şi pusă în circuit fiindcă n-are străpungerile spre clădirea - mamă. Într-o situaţie incertă sunt şi Oncologia - Radioterapia, dar şi Blocul Operator.
La anul va fi gata şi Amfiteatrul. Toate aceste clădiri, chiar şi finalizate şi dotate, nu pot funcţiona ca un tot fiindcă volumul de energie termică şi electrică necesar lor este egal cu acela consumat de un întreg cartier, iar centralele termice şi panoul electric existente nu pot duce un asemenea consum.

Viorel Mortu: "Finanţările vor fi în regim de urgenţă!"

În contextul în care numai Oncologia va consuma, cu cele două acceleratoare de particule din proiect, energie electrică cât două blocuri cu zece etaje, aşa cum ne spuneau la un moment dat reprezentanţii constructorului "Confort 2000", este necesară o redimensionare a instalaţiei electrice a spitalului, astfel încât să nu apară probleme. Nici Blocul Operator nu va fi funcţional dacă prin acesta nu va fi făcut noul sistem de termoficare.
"Ne-am angajat să finanţăm noi această lucrare. Finanţările vor fi în regim de urgenţă. Ei şi-au dat seama abia acum că au nevoie de o redimensionare a acestor reţele, motiv pentru care ne-am angajat să finanţăm noi. În prima şedinţă de Consiliu Judeţean vom dezbate aceste finanţări. Nu ştim la ce sumă se ridică. Cert este că trebuie făcute aceste investiţii. De exemplu, noul Bloc Operator va avea nevoie de o celulă separată de căldură, iar centrala termică actuală nu duce un asemenea consum", ne-a declarat, ieri, Viorel Mortu, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Brăila.
Discuţii pe această temă au avut loc atât ieri, cât şi în zilele trecute, spitalul trezindu-se brusc că, gata de-ar fi, secţiile noi nu pot fi încălzite şi alimentate cu energie electrică astfel încât să funcţioneze la capacitate.
Reamintim că la Judeţean probleme sunt în mai toate departamentele, iar la capitolul investiţii au fost sesizate o serie de nereguli. Oncologia este încă în stadiul de şantier, după ce "Confort 2000" a reziliat unilateral contractul în august 2015, lăsând lucrarea în faza de 60 - 70 la sută. ATI-ul, construit tot de "Confort 2000", este gata dar nu funcţionează fiindcă nu-s făcute străpungerile spre unitatea - mamă, n-are lift şi nici sistem de stingere a incendiilor şi evacuare în caz de urgenţă. Cardiologia este terminată, de asemenea, de Vamed, prin subcontractorul Carroponte, însă nu este legată de spital. Blocul Operator e în impas, neputându-se lucra la etapa următoare fiindcă medicii nu eliberează spaţiul. De fapt, aceştia nu se pot muta în sălile noi fiindcă nu este funcţional sistemul de termoficare. Şi tot aşa.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro