Mergi la conţinutul principal
“Vrem, nu să ni se facă dreptate, ci nu mai vrem să fim excluşi!”

Consiliul Judeţean, acuzat de discriminarea copiilor cu autism din şcolile speciale

• la Brăila, copiii cu autism din învăţământul special şi integrat nu primesc sumele acordate de stat pentru alocaţiile de hrană şi pentru rechizite şi cazarmament, bani de care beneficiază  doar copiii diagnosticaţi cu această boală, dar integraţi în învăţământul de masă • de-a lungul anilor, părinţii au fost în audienţe şi au depus sesizări peste sesizări la Consiliul Judeţean Brăila, prin care cer să le fie respectate drepturile micuţilor, însă nimeni nu a găsit până acum o soluţie la această problemă

 

Părinţii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale ne-au sesizat, în urmă cu două zile, o problemă legată de neacordarea drepturilor legale ale acestora. Este vorba despre sumele acordate de stat pentru alocaţiile de hrană şi cuatumul anual alocat pentru rechizite, cazarmament, îmbracăminte şi încălţăminte, bani pe care copiii integraţi în învăţământul de masă îi primesc deja, dar cei din învăţământul special şi integrat nu, deşi există legi în favoarea lor. 

Mariana Sîrbu, mama unui băiat de 12 ani diagnosticat cu autism, retard grav şi epilepsie, şi Vasilica Panchici, mama unui băiat de 12 ani cu autism şi retard sever, ne-au vorbit despre demersurile lor, dar şi despre indiferenţa autorităţilor locale faţă de copiii cu CES  înscrişi la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Brăila, faţă de drepturile care, conform legii, li se cuvin.

“Povestea a pornit de când a început băieţelul meu şcoala şi a intrat în clasa I. În învăţământul de masă, în urma demersurilor făcute în grup de părinţi, problema legată de alocaţia de hrană s-a rezolvat prin hotărârea de guvern (n.r. - HG 423/2016), care a alocat fonduri de la bugetul de stat şi copiii şi-au primit bănuţii. Problema a fost că învăţământul special avea aceste drepturi cu mult înaintea celor din învăţământul de masă. Eu am ştiut, şi din clasa I de când l-am înscris la şcoală specială m-am dus singură să depun cerere la Consiliul Judeţean. Numai că mi-au dat-o înapoi. Mi-au zis că nu există modalitate legală de a mi se da aceşti bănuţi. În următorul an, tot la şcoala specială, am vorbit cu mai mulţi părinţi să mergem în grup. Ne-au primit cererile, în schimb am primit răspuns acasă că nu există o hotărâre de guvern şi norme metodologice care să aloce aceste drepturi copiilor cu cerinţe educaţionale speciale din învăţământul special”, ne povestea Mariana Sîrbu

Ca să înţelegeţi contextul, facem câteva precizări. În luna iunie a acestui an, prin hotărârea de guvern nr. 431/2016, s-au repartizat pe judeţe sumele aprobate prin lege pentru finanţarea drepturilor copiilor/elevilor/tinerilor cu CES integraţi în învăţământul de masă. Consiliul Judeţean Brăila a aprobat ulterior proiectul de hotărâre nr. 43/2016 pentru repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumei de 2.183 mii lei alocată judeţului nostru, bani ce au ajuns la 889 de copii beneficiari. Aşadar, banii au fost alocaţi doar copiilor din învăţământul de masă, cei din învăţământul special fiind excluşi, deşi există norme care susţin alocarea acestor drepturi: art. 51 din Legea Educaţiei Naţionale, HG 904/2014, HG 1251/2005.

“Problema este că sunt norme care susţin alocarea acestor drepturi învăţământului special. Deci copiii din învăţământul special trebuia să primească aceşti bani din momentul în care au apărut normele, cel puţin din 2014. Mămicile sunt foarte supărate pentru că vă daţi seama suntem părinţi din toate mediile sociale şi nu neagă nimeni că şi în şcolile de masă sunt tot la fel. Dar când ştii că ai ceva de partea ta, nu poţi să te simţi decât şi mai frustrat decât eşti. Vrem, nu să ni se facă dreptate, ci nu mai vrem să fim excluşi. De ce? Copiii noştri sunt grav bolnavi, de aia sunt la şcoala specială, nu noi am vrut să fie aşa. Suntem marginalizaţi destul de societate, măcar atât să ni se facă dreptate pe un temei legal”, a adăugat mămica.

Memoriu la Ministerul Muncii

Doamna Sîrbu a tot încercat de-a lungul anilor să atragă atenţia autorităţilor în legătură cu această situaţie. Lovindu-se de refuz după refuz la cererile de alocare a drepturilor legale ale copilului ei şi ale altor părinţi, ea a înaintat anul trecut un memoriu la Ministerul Muncii prin care i-a cerut sprijinul în acest demers. “Ministerul mi-a dat dreptate”.

Tot în 2015, împreună cu un grup de părinţi a dat în judecată Consiliul Judeţean Brăila. “Avem o sentinţă civilă locală care ne dă dreptate. S-a făcut recurs şi acum pe 18 octombrie avem  proces la Curtea de Apel Galaţi”.

Mai mult, Mariana Sîrbu deţine informaţii şi documente care vin în sprijinul celor spuse de ea, acte ce au fost înaintate şi către CJ, în condiţiile în care în judeţe precum Dolj, Constanţa, Buzău sau Bistriţa, consiliile judeţene alocă sumele pentru alocaţia de hrană, rechizite şi cazarmament şi copiilor din învăţământul special şi special integrat.  

“Nu înţeleg de ce ne poartă atâta pe drumuri. Copiii ăştia au drepturi dinaintea celorlalţi. Nici domnul Chiriac nu a priceput de ce cei din învăţământul de masă să primească, iar copiii noştri care sunt mai grav afectaţi, nu. Şi eu i-am spus: există legea Educaţiei, hotărârea 904, hotărârea 1251, care toate vin în sprijinul învăţământului special şi suntem purtaţi pe drumuri. Nu înţeleg!”.

Sesizări peste sesizări

În martie anul acesta, mai mulţi părinţii s-au dus în audienţă la Consiliul Judeţean. Atunci au stat de vorbă cu secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu ,care le-a dat asiguări că până la vacanţa de vară copiii vor primi banii. După aprobarea proiectului de hotărâre 43/2016 al Consiliului Judeţean, văzând că copiii lor sunt excluşi, părinţii au mers din nou împreună în audienţă la noul  preşedinte, Francisk Chiriac, pentru a-şi expune problema.

“Am ajuns din nou la Consiliul Judeţean şi am intrat în audienţă la domnul preşedinte Chiriac. Dânsul a fost foarte deschis şi chiar a părut surprins în momentul în care noi i-am spus că ai noştri copii nu primesc bănuţii. «Păi , de ce? Am crezut că problema dumneavoastră a fost rezolvată». «Nu, pentru că, prin specificaţie directă în hotărârea dumneavoastră, copii sunt doar cei din învăţământul de masă», i-am răspuns. L-a chemat pe domnul secretar Priceputu, i-am dat documentele în copie şi mi-a spus să îl contactez luni (n.r. - 3 octombrie) că va face şedinţă, va chema autorităţile direct implicate şi vom discuta atunci. A venit ziua de luni şi s-a făcut ora 12.00 şi s-a făcut 14.00 şi mi-am permis să îi trimit domnului Priceputu un mesaj în care i-am spus: «Nu m-aţi contactat până la ora actuală, cred că nici nu se va mai întâmpla, nu înţeleg de ce evitaţi o soluţionare care este deja previzibilă». A durat vreo oră şi mă sună înapoi şi îmi spune că să-i dau eu de la mine înţelegere pentru că doamna directoare a şcolii speciale a fost ocupată, că viitorul recurs fiind pe 18 octombrie este practic legat de mâini şi să vin din nou eu cu altă sesizare cu semnături ale părinţilor prin care să ne manifestăm nemulţumirea că ai noştri copii nu au primit bănuţi şi să o depun la CJ”, a povestit Mariana Sîrbu.

Marţi, 4 octombrie, părinţii s-au întors la Consiliul Judeţean ca să afle ce soluţie a găsit secretarul Dumitrel Priceputu la problema sesizată de ei.

“Poziţia domnului secretar Priceputu a fost de înţelegere şi compasiune faţă de părinţi. În încheierea întâlnirii, a ţinut să precizeze că ne mulţumeşte pentru faptul că am făcut acest demers, astfel va putea face un proiect în favoarea cererii noastre şi va încerca să ne sprijine. Sincer, nu cred că se va întâmpla această minune, mai ales că a menţionat că dacă va fi să se primească aprobare se vor acorda aceste drepturi abia cu anul şcolar în curs, deşi copiii cu CES din şcolile de masă au primit drepturile aferente perioadei ianuarie-iunie 2016”, a continuat povestea d-na Sîrbu. 

Chiriac promite că va da banii

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a afirmat că are în plan o rectificare bugetară la proxima şedinţă ordinară pentru a rezolva această problemă. Şeful judeţului a afirmat că nu este străin de doleanţele părinţilor nemulţumiţi de situaţia creată, cu precizarea că problema a venit de la nivel guvernamental, însă îşi va găsi rezolvarea în plan local.

“A fost dată o hotărâre de Guvern prin care s-a acordat acest sprijin financiar doar copiilor cu CES din învăţământul de masă, dar copiii cu probleme mai speciale, care sunt în centre, nu i-au menţionat în Hotărârea de Guvern şi trebuie să rezolvăm noi aici, intern, toată chestiunea. Noi o să cerem informaţiile de la Centrul de Educaţie Incluzivă care trebuie să ne dea toate datele, astfel încât să se facă referatul, să ştim câte persoane sunt şi de ce sumă este nevoie. După ce ne dau toate datele, în prima şedinţă ordinară, vom adăuga şi rectificarea de buget şi să le dăm banii copiilor. Au fost mămicile şi la mine în audienţă, ştiu de problema lor, i-am dat domnului secretar (n.r. - Dumitrel Priceputu, secretarul judeţului). Şi astăzi (n.r. - marţi) au discutat. Părinţii au făcut o solicitare oficială, aşa că trimitem la Centrul de Educaţie Incluzivă să ne luăm toate informaţiile. Rezolvăm problema asta”, a declarat Chiriac.

Despre alocarea sumelor restante, o altă cerinţă a părinţilor aflaţi în această situaţie, preşedintele CJ Brăila a evitat să dea un răspuns.

“Nu ştiu să spun acum dacă putem da bani din urmă, sau nu. Dar important este că în mod cert o să le dăm de acum încolo. Am fost informat că sunt până în 200 de copii în învăţământul special. O să facem tabel, să putem să facem apoi rectificarea de buget şi pe urmă şcoala să le dea banii. Pentru că şcoala va efectua plăţile cu banii veniţi de la CJ”, a conchis sursa citată. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro