Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consiliul Federatiei din Rusia aproba prelungirea mandatului prezidential la sase ani

Consiliul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) a adoptat miercuri un amendament care prelungeste durata mandatului prezidential in Rusia de la patru la sase ani, au anuntat agentiile ruse de presa, citate de AFP.
In total, 144 de senatori s-au pronuntat pentru, cu 18 mai mult decit minimul necesar (126), numai unul votind impotriva.
Aceasta decizie a venit dupa ce Duma din Rusia (Camera inferioara a Parlamentului) a adoptat vineri amendamentul adus Constitutiei care prelungeste durata mandatului prezidential de la patru la sase ani.
Consiliul Federatiei a aprobat de asemenea o prelungire a legislaturii Dumei de Stat de la patru la cinci ani, aceste masuri urmind sa se aplice la urmatoarele alegeri legislative si prezidentiale, prevazute pentru 2011 si respectiv 2012, in cazul in care nu va avea loc un scrutin anticipat.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a propus la 5 noiembrie aceasta reforma, relansind ipotezele asupra intentiilor puterii, in special a predecesorului sau de la Kremlin, Vladimir Putin, care detine, in prezent, functia de premier.
Aceasta reforma constitutionala a fost examinata in procedura de urgenta in cele doua Camere ale Parlamentului, astfel ca poate fi considerata adoptata de Legislativ.
Amendamentele vor fi ulterior examinate de adunarile regionale ale Federatiei Ruse, respectiv 83 de republici si regiuni ruse. Pentru a intra in vigoare, trebuie aprobate de doua treimi dintre entitatile Federatiei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii