Mergi la conţinutul principal

Consilierii municipali vor sancţiuni mai dure pentru "vânzătorii de vise"

Consilierii municipali doresc înăsprirea sancţiunilor pe care autorităţile locale le pot da comercianţilor de produse etnobotanice. În acest sens, consilierul PSD Doru Damian a propus colegilor de consiliu ca, până la şedinţa ordinară din martie, să discute împreună cu factorii de decizie din Primărie şi să vină cu un set de sancţiuni mult mai aspre, care să descurajeze vânzarea de etnobotanice. "Ce hotărâre am luat noi până acum privind etnobotanicele s-a dovedit a fi ineficientă ca forţă juridică, deoarece nu avem o conduită naţională în acest sens, pe care guvernul ar fi trebuit să o prezinte până la această dată, mai ales având în vedere amploarea fenomenului. Cred că administraţia publică locală nu poate să stea pasivă la ce se întâmplă şi aceste controale pe care instituţiile le fac în comun nu au eficienţa necesară care să conducă la dispariţia acestui flagel, că nu au instrumente. Mă gândesc să fiţi de acord cu mine, să reluăm în luna martie această HCLM şi să le oferim instrumente instituţiilor statului, Poliţiei, Gărzii Financiare, cu sancţiuni contravenţionale importante. Asta chiar dacă există opinii că depăşim anumite norme, e mai bine să fim acuzaţi că depăşim nişte norme decât să tolerăm, căci toleranţa e o complicitate pasivă", le-a expus Doru Damian colegilor de CLM. Acesta a mai solicitat din partea aparatului executiv al Primăriei informaţii cu privire la proprietarii spaţiilor în care se comercializează substanţe etnobotanice şi a propus ca fiecare comisie a CLM să poarte discuţii cu aceşti proprietari, în ideea că poate îi vor convinge cu frumosul să renunţe la banii făcuţi în urma dependenţei tinerilor.

Deşi s-a arătat de acord cu consilierul social-democrat, şeful Poliţiei Locale, Traian Jipa, le-a atras atenţia consilierilor că, deocamdată, de la nivel central nu există vreun act normativ care să sancţioneze în mod specific şi cât se poate de clar comerţul cu substanţe etnobotanice: "Prim-ministrul s-a întâlnit săptămâna trecută cu mai mulţi factori de decizie şi a stabilit sarcini pentru fiecare minister în parte pentru această problemă. Dar, cum nu există încă un cadru legislativ pentru această problemă, fiecare minister nu poate sancţiona decât pe legile care guvernează activitatea fiecăruia. Oricum, am înţeles că, pe modelul polonez, se vor face laboratoare de testare în fiecare oraş pentru aceste substanţe, ca să poată fi identificate cele interzise prin lege..", a explicat Jipa. Cu toate acestea, consilierul Doru Damian a insistat că, până se mişcă statul, e bine să se pună în mişcare autorităţile locale şi a solicitat sprijinul Primăriei în acest sens. Primarul Aurel Simionescu a promis că îl va susţine, pentru ca până la şedinţa din martie să se vină cu îmbunătăţiri la hotărârea de CLM privind interzicerea comerţului cu etnobotanice votată la sfârşitul anului trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro