Mergi la conţinutul principal

Consilierii municipali şi judeţeni au spus «DA» asocierii cu Chiscani

• pentru a da un semnal că îşi doresc salvarea staţiunii Lacu Sărat, consilierii municipali şi judeţeni au aprobat în unanimitate hotărârea privind înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltarea Intercomunitară cu Chiscani • decizia este una destul de surprinzătoare, în contextul în care, în urmă cu o săptămână, consilierii chiscăneni au respins aceeaşi asociere, tot în unanimitate • totuşi, subiectul a stârnit, ieri, dezbateri aprinse, în ambele plenuri

 

După ce consilierii locali ai comunei Chiscani au respins proiectul legat de înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Cooperare şi Parteneriat Local (ADI) a Staţiunii Lacu Sărat, membrii mini-Parlamentului judeţean şi municipal au venit cu o replică surprinzătoare. Atât CJ Brăila, cât şi CLM a aprobat, ieri, realizarea ADI “Lacu Sărat”, pentru a le transmite chiscănenilor şi nu numai, că există “voinţă politică şi administrativă” pentru salvarea staţiunii.

Primul plen care a dezbătut proiectul a fost cel al judeţului şi, cum era de aşteptat, subiectul a stârnit discuţii aprinse între consilieri. Pe de o parte, liberalii s-au arătat surprinşi că proiectul încă se mai află pe ordinea de zi, pe de altă parte PSD-iştii s-au chinuit să îi convingă de necesitatea transmiterii unui mesaj potrivit consilierilor din Chiscani.

“Eu nu înţeleg de ce nu aţi scos acest proiect de pe ordinea de zi încă de la început? Am crezut că o să o faceţi dumneavoastră. Nici nu mai ştiu până unde o să mergem! Credeţi că are vreun rost să mai discutăm despre aşa ceva?”, a declarat Ovidiu Nechita (PNL).

Imediat, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a încercat să îi convingă pe liberali că proiectul încă mai poate fi salvat.

“Mi-aş dori să ne asumăm cu toţii. Am spus că asocierea este soluţia cea mai bună astfel încât această staţiune să se dezvolte. Dar considerăm că trebuie să aducem şi noi aportul la dezvoltarea acestei staţiuni. Fără noi şi fără municipiul Brăila această staţiune nu se poate dezvolta. Cu toţii o ştim şi aş vrea să ne asumăm acest proiect de hotărâre, să dăm un semnal foarte clar. Noi ne dorim dezvoltarea staţiunii şi a judeţului Brăila. Nu avem niciun fel de parti-pris. Este un simbol, o emblemă şi a municipiului şi a judeţului. Rugămintea mea este să votăm acest proiect de hotărâre, astfel încât să dăm dovadă de seriozitate faţă de consilierii comunei Chiscani. După cele două şedinţe (n.r. - CJ şi CLM) eu sper că îşi vor da seama că e singurul mod de a merge mai departe şi a dezvolta această staţiune”, a declarat Chiriac.

O părere asemănătoare a afişat şi consilierul PND Simona Drăghincescu, care a ţinut să anunţe că în cazul în care consilierii din Chiscani nu îşi vor schimba hotărârea, partidul său va iniţia un referendum în comună, pentru a vedea ce îşi doresc oamenii pentru Staţiunea Lacu Sărat.

 

Sârbu: «Noi organizăm nunta, dar mireasa nu vrea. Ce-i facem, o violăm?»

 La rândul său, consilierul judeţean PNL Alexandru Dănăilă a subliniat că întreaga problemă a pornit de la faptul că PSD-iştii nu au reuşit să îşi convingă oamenii din teritoriu că asocierea este cea mai bună soluţie.

“Domnule preşedinte, când spuneţi că noi ar trebui să fim responsabili cu privire la staţiune faceţi referire la noi, consilierii judeţeni, la dumneavoastră ca partid sau la dumneavoastră ca persoană? (...) Noi am mai avut momente în care am încercat să ne asociem cu Galaţiul, cu Tulcea, am votat aceste proiecte şi în CLM şi în CJ. Însă finalitatea lor s-a lăsat aşteptată, ba mai mult, au apărut discuţii, divergenţe după momentul votului nostru. Astăzi, suntem în aceeaşi situaţie. Dacă dumneavoastră nu reuşiţi să daţi o linie administrativă şi politică celor de la Chiscani... Problema noastră este legată de ceea ce s-a întâmplat în comună, unde proiectul a fost respins în unanimitate. Vreau să vă anunţ că din partea PNL-ului a fost un singur consilier la şedinţă, care nu a avut materialul la timp. Ăsta a fost motivul pentru care a votat «împotrivă». Ca să fie clar! Dar cei de la PSD s-au organizat şi au votat «împotrivă» deliberat. Dacă este doar o miză a partidului să încercaţi să ne puneţi pe noi într-o situaţie delicată acum, ar fi bine să o ştim, pentru că PNL sprijină dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat. Dar nu cred că putem noi să influenţăm în niciun fel decizia celor de la Chiscani”, a declarat Dănăilă.

La rândul său, PNL-istul Marian Sârbu s-a arătat extrem de sceptic în privinţa rezolvării situaţiei, indiferent de rezultatul votului.

“Noi organizăm nunta, dar mireasa nu vrea. Ce-i facem, o violăm? Declaraţii de dragoste am făcut suficiente. Şi noi, şi primăria. Dacă nu vrea Chiscaniul... Eu consider că acei consilieri au motive întemeiate. Dacă până şi ai dumneavoastră consilieri nu au votat acest proiect de hotărâre, probabil că ei, din interior, cunosc mai bine problemele”, a afirmat Sârbu.

Intervenţia acestuia a fost însă întreruptă de consilierul PMP Brăila Viorel Botea, care a militat pentru încercarea rezolvării tensiunilor apărute.

“Discuţia se duce într-o zonă deranjantă. Într-o lună - două se deschide sezonul estival şi ne vom trezi cu aceleaşi lucruri pe care le vedem de ani de zile. Eu cred că atât în CJ cât şi în CLM trebuie să dăm semnalul din partea partidelor noastre către toţi consilierii noştri din Chiscani, că dorim să facem ceva pentru Brăila. Asta este ideea. Dacă spunem în momentul ăsta că nu putem să luăm o hotărâre politică în cadrul organizaţiilor noastre de partid înseamnă că, de fapt, nu vrem să facem ceva pentru Brăila”, a conchis PMP-istul.

În cele din urmă, proiectul a fost adoptat în unanimitate, cu 30 voturi “pentru”, iar Chiriac a ţinut să le transmită mulţumiri tuturor membrilor consiliului pentru decizie.

 

Scenariul s-a repetat şi la CLM

 Câteva ceasuri mai târziu, a venit momentul ca acelaşi subiect să fie dezbătut şi de către consilierii municipali. Încă din primul moment, PSD-istul Sorin Boşneag a anunţat că, deşi nu s-ar afla în conflict de interese, intenţionează să nu participe la vot pentru a nu influenţa într-un mod negativ rezultatul proiectului.

“Este a doua oară când suntem refuzaţi în aceste parteneriate şi tocmai de beneficiarii principali. Ar fi bine ca înainte de a purcede la adoptarea acestor măsuri să avem şi acordul de principiu al celorlalţi, ca să nu ne mai trezim în situaţia în care noi vrem, întindem o mână şi ni se întoarce spatele”, a declarat consilierul ALDE Dan Păun.

Un răspuns de susţinere pentru proiect a venit imediat, chiar de la Boşneag.

“Noi tocmai asta vrem să demonstrăm, că ne dorim această asociere. Consiliul Judeţean şi-a exprimat acordul acum câteva ore. Sperăm că şi Consiliul Local Chiscani va realiza că această asociere va aduce beneficii în special Staţiunii Lacu Sărat şi după aceea şi dumnealor, ca administraţie”, a afirmat PSD-istul.

Fără prea multe comentarii şi de această dată, consilierii au votat în unanimitate proiectul privind ADI “Lacu Sărat.

“Eu vreau să mulţumesc tuturor consilierilor, indiferent de partid politic pentru că astăzi municipiul Brăila a demonstrat că are un singur interes acela al dezvoltării unei zone şi al atragerii de fonduri în Staţiunea Lacu Sărat. Nu ne interesează discuţii despre orgolii, despre «stăpâni ai staţiunii» şi avem cu toţii un singur interes: dezvoltarea acestei staţiuni. Asocierea nu va emite certificate de urbanism, nu va concesiona şi nu va închiria terenuri, nu va încasa niciun ban din taxele şi impozitele locale în mod direct, ci doar contribuţii ale celor trei unităţi administrativ-teritoriale, pentru ca această zonă să se dezvolte în continuare. Toţi consilierii judeţeni au votat în unanimitate această asociere. Consilierii municipali, la fel. Sper şi îmi doresc mult ca şi consilierii locali ai comunei Chiscani să înţeleagă greşeala pe care au făcut-o prima dată şi să revină asupra votului acordat iniţial”, a conchis primarul Marian Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro