Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consilierii locali, supravegheati de societatea civila

Pornind de la problemele prezentate in "Raportul cu privire la integritatea si transparenta administratiei publice locale" elaborat de Transparency International Romania si Asociatia Pro Democratia (APD), Grupul pentru Integritate in Administratia Publica Locala (GIL) a inceput monitorizarea activitatii desfasurate de comisiile de specialitate din cadrul Primariei. Pentru a nu fi luati prin surprindere, consilierii locali, presedintii si secretarii de comisii, precum si primarul municipiului au primit cite o scrisoare deschisa in care sint prezentate obiectivele urmarite. Astfel, de o saptamina, membrii GIL au asistat la lucrarile care se efectueaza in cadrul comisiilor de specialitate, urmarind daca se face apelul catre consilierii locali, cine il face, daca acestia se prezinta la sedintele respective si daca se intocmesc procesele-verbale de sedinta. Despre aceasta actiune de monitorizare, care va dura trei luni de zile, au fost anuntati si liderii partidelor locale care au reprezentanti in Consiliul Local. Membrii GIL sint nemultumiti in special de faptul ca initiativa legislativa a consilierilor este destul de redusa, ca acestia nu isi intocmesc rapoarte anuale de activitate si ca nu se intocmesc procese-verbale la sedintele comisiilor de specialitate.
"Primul subiect asupra caruia vrem sa atragem atentia este initiativa legislativa redusa a consilierilor locali, in timp ce marea majoritate a rapoartelor anuale ale acestora nu sint publicate sau nu exista.
Initiativa legislativa redusa reflecta o reprezentare suboptimala de catre acestia a intereselor comunitatii, iar neintocmirea de rapoarte anuale diminueaza capacitatea cetatenilor de a responsabiliza alesii locali. Cel de-al doilea subiect se refera la lipsa proceselor-verbale aferente sedintelor comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, ceea ce face imposibila aprecierea activitatii comisiilor si a prestatiei consilierilor locali in cadrul acestora, fiind de asemenea o cauza de diminuare a capacitatii cetatenilor de a responsabiliza alesii locali. In plus, lipsa documentelor in cauza poate reflecta apelarea la practici ilegale de organizare a acestor sedinte fara anunt, prealabil, telefonic, formal chiar in cadrul sedintei de Consiliu, luarea deciziei direct de catre presedintele comisiei fara consultarea cu ceilalti membri, fapt care se rasfringe negativ asupra calitatii si legitimitatii avizelor emise de acestea catre plenul Consiliului Local", se precizeaza in informarea adresata consilierilor.
De asemenea, prin intermediul scrisorii deschise, membrii Grupului pentru Integritate in Administratia Publica Locala
le-au adus la cunostinta celor aflati in slujba cetateanului si propunerile pentru cresterea transparentei la nivelul administratiei. Coordonatorul de programe din cadrul APD, Mariana Bitca, a precizat ca GIL va solicita periodic procesele-verbale ale comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, iar la final de luna se va intocmi un raport care va fi facut public va oferi in presa un raport cu privire la activitatea consilierilor in cadrul comisiilor si va nominaliza persoanele care se fac vinovate de nerespectarea legii.
Categorie articol: 

Comentarii