Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consilierii județeni au stabilit prețul mediu la masa verde de pe pajiști în 2021

* este vorba despre aprobarea unei propuneri venite din partea Direcției pentru Agricultură Județeană Brăila de 10 lei/tonă * consilierii județeni PNL au încercat să propună o majorare a prețului, dar fără succes * tot cu această ocazie s-au stabilit și prețurile medii ale produselor agricole, pentru evaluarea în lei a venitului brut, în cazul în care arenda se exprimă în natură

 

Prețul mediu la masa verde de pe pajiști pentru anul 2021 rămâne neschimbat. Este vorba despre un proiect de hotărâre analizat și aprobat, recent, de consilierii județeni, ca urmare a unei propuneri venite din partea Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Brăila. Pe scurt, membrii CJ Brăila au aprobat prețul mediu la masa verde de pe pajiști pentru anul 2021, în suma de 10 lei/tonă.

”Având în vedere producția de masă verde în zona de câmpie a județului Brăila și ținând cont de cheltuielile cu lucrările specifice de întreținere, fertilizare și supraînsămânțare, prețul orientativ rezultat depinde de categoria de pajiște, de zonele unde sunt amplasate, de soluri și de productivitate”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Din aceeași sursă aflăm că a fost nevoie de stabilirea prețului mediu la masa verde obținută de pe pajiști în 2021, deoarece acesta este utilizat la stabilirea prețului concesiunilor (redevențelor), conform ordinului Ministrului Agriculturii privind aprobarea contractelor-cadru de concesiune și închiriere a suprafețelor de pajiști aflate în domeniul public/privat al comunelor, orașelor, respectiv al municipiilor.

Liberalii, prin vocea consilierului județean Vasile Cortez, au încercat să majoreze prețul, însă fără prea mare succes.

”Domnule președinte, prețul acesta a stagnat de o bună perioadă de timp. Vă fac propunerea să mărim acest preț cu cinci procente. Asta înseamnă trei bani”, a declarat Cortez.

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a explicat că nu este de datoria instituției Consiliului să modifice acest preț, ci doar să ia act de propunerea venită de la nivelul Ministerului Agriculturii. Chiar și așa, a supus amendamentul la vot, însă cum era de așteptat, acesta a primit doar 12 voturi ”pentru” din partea consilierilor PNL și PMP și 18 abțineri. Ulterior proiectul în forma sa inițială a fost aprobat cu 18 voturi ”pentru” și 12 abțineri.

Tot cu această ocazie, consilierii județeni au mai aprobat (în unanimitate) un alt proiect privind stabilirea prețurilor medii ale produselor agricole, pentru evaluarea în lei a venitului brut, în cazul în care arenda se exprimă în natură, valabile pentru anul fiscal 2021 la nivelul județului nostru. Mai exact, 0,59 lei/kg la cultura de grâu, tot ca urmare a unei propuneri venite din partea DAJ.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii