Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consilierii judeţeni ar putea planta stejari în Parcul Memoriei Naţionale, la Mărăşeşti

• propunerea a venit din partea consilierului judeţean PSD Viorel Mortu, care a ţinut să le transmită colegilor că toate judeţele din jurul Brăilei au făcut deja asta • acesta a afirmat că plimbarea s-ar putea face cu autocare, iar la plantare ar putea participa şi primari, consilieri municipali, elevi, profesori şi voluntari • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat de acord cu ideea • de cealaltă parte, consilierii PNL au criticat faptul că pentru restaurarea monumentelor istorice din judeţ nu se face nimic în anul Centenar

 

Membrii CJ Brăila ar putea organiza luna viitoare o excursie scurtă pentru a planta stejari în “Parcul Memoriei Naţionale - RoMândria” de lângă Mărăşeşti. Propunerea a venit din partea consilierului judeţean PSD Viorel Mortu, care a catalogat-o drept un gest care i-ar înnobila pe membrii mini-Parlamentului judeţean, având în vedere că toate judeţele din jurul nostru au făcut deja acest lucru. Social-democratul a vorbit şi despre invitaţii către primari, consilieri municipali, elevi, profesori şi voluntari la eveniment, iar preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat de acord cu ideea colegului său.

“Domnule preşedinte, stimaţi colegi, cred că ne-ar sta bine în octombrie să organizăm o activitate, care ne-ar onora, ne-ar înnobila şi poate ne-ar şi uni mai mult. Să facem o deplasare la Focşani cu un autobuz, pe care să îl plătim conform legii, şi într-o zi anume de weekend să plantăm în Parcul Naţional de lângă Mărăşeşti câteva sute de stejari, într-o activitate care ţine şi de patriotism, şi de responsabilitate, şi de conştiinţă de sine într-un an Centenar. Toate judeţele din preajma noastră au făcut acest lucru, mai puţin noi. Cred că ne calcă datoria, cum se spune, să facem acest pas. În fond, este destul de simplu: plătim, mergem, ne întoarcem. Acolo plantăm câte 10 stejari de fiecare. Focşaniul ştiu că pregăteşte aproape tot şi lotizează la fiecare cerere câte un sector, e cineva care îndrumă de la Şoseaua Naţională până la locul pe care îl avem de lucrat. Ne putem duce, ne putem întoarce într-o zi, fiecare cu 10 - 20 de stejari plantaţi acolo. Să se ştie că şi Brăila a plantat în Parcul Naţional stejari, măcar câţi brăileni au căzut în Primul Război Mondial la Mărăşeşti”, a declarat Viorel Mortu, punctând că acţiunea s-ar putea repeta mai multe weekend-uri la rând dacă se va dori.

Sursa citată a adăugat că a purtat discuţii la nivelul cancelariilor, astfel că a tras concluzia că foarte mulţi profesori îşi doresc acest lucru, la fel şi elevii de clasa a XI-a, a XII-a.

“Putem face asta într-un weekend, sâmbăta, probabil. O caravană foarte puternică prin care Brăila să îşi onoreze într-un fel strămoşii. Am spus deja. Să fim şi gravi şi responsabili în ceea ce facem. Să onorăm memoria brăilenilor căzuţi pe câmpul de luptă. Din partea dumneavoastră e simplu. Doar o chestie de organizare. Atâta lume doreşte să meargă! Chiar şi voluntari. Putem avea un autobuz - două cu voluntari. E atâta dorinţă! Aşa am văzut eu în cancelarie, între elevi, între prieteni de o anumită zonă a conştiinţei, încât acest lucru s-ar face simplu, natural. În autobuzul numărul 1 trebuie să fim noi, consilierii judeţeni, şi apoi, dacă Primăria doreşte autobuzul al doilea cu consilierii locali”, a mai adăugat acesta.

 

Chiriac - «de acord», liberalii - «avem alte priorităţi»

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat încântat de ideea propusă de Viorel Mortu şi a promis că se va interesa pentru a vedea care sunt procedurile legale pentru a organiza o asemenea excursie.

“Eu sunt de acord cu propunerea dumneavoastră! O să facem. Chiar e un lucru foarte bun. Vedem cum decurg toate procedurile legale”, le-a transmis Chiriac colegilor.

Consilierii judeţeni liberali au ţinut să sublinieze voalat că judeţul Brăila ar trebui să aibă alte priorităţi.

“Este «un pas înainte» această propunere! Nu am făcut la monumentele din judeţ nimic în plin Centenar şi mergem în excursii să plantăm stejari!”, a afirmat revoltat PNL-istul Vasile Cortez.

Reamintim că, într-o şedinţă recentă a CLM Brăila, şi consilierul municipal PND Adrian Traian şi-a exprimat dorinţa ca membrii Consiliului să se alăture proiectului demarat de Antena 3, intitulat “Parcul Memoriei Naţionale - RoMândria”. Acesta le-a propus la vremea respectivă primarului Marian Dragomir şi membrilor CLM Brăila să meargă toamna la Mărăşeşti pentru a planta stejari, dat fiind faptul că 2018 este anul Centenarului Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Interesant este că Traian le-a sugerat consilierilor să meargă pe cheltuiala proprie până la Mărăşeşti, iar propunerea sa nu s-a bucurat de prea mult entuziasm şi a rămas fără niciun fel de răspuns.
Categorie articol: 

Comentarii