Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Confiscarea extinsă trebuie însoţită de modificarea Constituţiei

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a precizat că introducerea posibilităţii confiscării extinse pentru averile dobândite ilicit în Codul Penal trebuie neapărat completată astfel încât preconizata lege să nu fie vulnerabilă la contestarea la Curtea Constituţională. "Proiectul de lege nu opreşte eforturile noastre de a modifica Constituţia în ceea ce priveşte prezumţia dobândirii licite a averii. Modificarea Constituţiei este extrem de necesară. În aplicarea ei, această lege poate fi contestată la Curtea Constituţională. Practic, orice condamnat care va intra în procedura de confiscare extinsă va putea să ridice o excepţie de neconstituţionalitate, iar la CCR avem o mare problemă, pentru că acolo s-a stabilit că trebuie să rămână în Constituţie prezumţia caracterului licit al dobândirii averii", a declarat Voinescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri.
Deputatul PDL a susţinut că decizia Curţii Constituţionale, prin care se stipulează că nu poate fi eliminată din Constituţie prezumţia caracterului licit al averii, nu împiedică includerea în viitoare lege fundamentală a excepţiilor de la această normă. "În cele mai multe cazuri, normele juridice, inclusiv cele constituţionale, prevăd regula, dar prevăd şi excepţiile. Păstrând acest principiu în Constituţie, putem enumera şi excepţiile, pentru că excepţia, care este răsturnarea sarcinii probei, se realizează în cazuri punctuale: persoane condamnate la pedepse mai mari de cinci ani de închisoare asupra cărora planează suspiciuni privind dobândirea averii", a explicat Voinescu.

CSM a avertizat că pentru modificarea legislativă sunt necesare anumite modificări în textul constituţional

Democrat-liberalul a cerut opoziţiei să sprijine modificarea Constituţiei în acest sens, ca o garanţie solidă împotriva sesizărilor de neconstituţionalitate pe care cei condamnaţi la închisoare ar putea să o depună împotriva Codului Penal, aşa cum intenţionează să-l modifice Guvernul prin proiectul de lege adoptat miercuri. "Legea probabil va trece în Parlament, dar ea trebuie gardată de modificarea Constituţiei. Dacă PSD spune că votează legea, dar nu vrea modificarea Constituţiei, se demască încă o dată şi arată caracterul duplicitar cu care abordează toate problemele legate de Constituţie", a mai spus Sever Voinescu.
Şi CSM a avertizat că pentru modificarea legislativă sunt necesare anumite modificări în textul constituţional. Potrivit unui comunicat CSM remis presei miercuri, "prin preşedintele CSM, s-a subliniat necesitatea menţinerii reglementării cu privire la garantarea proprietăţii, aşa cum este ea prevăzută în actuala Constituţie, dar în acelaşi timp s-a manifestat public în direcţia prevederii unei excepţii în chiar textul Constituţiei - cazurile în care să opereze confiscarea averilor ilicite".
Categorie articol: 

Comentarii