Mergi la conţinutul principal

Conducerea "Hercules" cauta vinovati, Primaria cauta alta macara

Citeva zeci de muncitori au lucrat pina la miezul noptii, luni, spre marti, pentru a debloca macar un sens de mers, pe strada Grivitei, dupa prabusirea unei macarale de 70 de tone in curtea Scolii Waldorf. Utilajul fusese trimis in zona pentru a ridica doi plopi din curtea scolii, ce urmau a fi taiati. Dupa taierea primului copac, macaragiul l-a ridicat, incercind sa-l culce usor la pamint, insa o pala de vint mai puternica a facut ca utilajul sa se dezechilibreze si sa se rastoarne in curtea scolii, blocind complet soseaua si strivind si doua masini parcate in apropiere. Din fericire, dat fiind ca elevii erau la cursuri, iar in masinile respective nu se afla nimeni, singurul ranit a fost macaragiul, care nu a suferit leziuni foarte grave. Procedura de eliberare a soselei, dar si a curtii unitatii de invatamint de masinaria rasturnata a fost cu atit mai greoaie, cu cit s-a procedat la dezmembrarea acesteia din suruburi, bucata cu bucata, pentru a nu fi distrusa prin taiere. Bucatile desfacute au fost ridicate cu doua macarale mai mici si au fost transportate la sediul firmei "Hercules". A fost solutia aleasa pentru eliberarea partiala a soselei blocate de uriasa masinarie, dat fiind ca in intreg judetul, nu s-a putut gasi o macara mai mare, care sa o poata ridica pe cea rasturnata. Dupa ore de truda, pentru demontarea mastodontului, s-a putut desface si transporta din zona cea mai mare parte a utilajului, bratul macaralei, greu de 28 de tone, fiind insa lasat in curtea scolii peste noapte. Lucrarile au fost urmarite din primul si pina in ultimul moment, luni, de directorul "Hercules", Sorin Costin, la fata locului fiind prezent si seful Politiei Rutiere, subcomisar Dumitru Budes. Toata seara, cit s-a lucrat in zona, trecatorii se opreau si priveau cu uimire dezastrul din zona, ingrozindu-se la gindul nenorocirii care s-ar fi putut intimpla, daca macaraua cadea numai cu citiva metri mai departe, exact peste scoala unde se aflau elevii la cursuri. "Doamne-Dumnezeule, daca asta cadea peste scoala, omora copii nevinovati, dar chiar si lumea care trecea pe aici, ii omora pe toti. Manevrele astea sint periculoase, de ce n-au luat masuri de prevedere? Putea sa cada peste teava de gaze, sarea in aer tot centrul orasului, e o chestie serioasa, nu te joci cu asa ceva! De ce n-au taiat copacul pe bucati, daca stiau ca macaraua poate sa se prabuseasca?", comenta o femeie.
Operatiunile au fost oprite la miezul noptii, cind circulatia in zona a fost deblocata pe un sens de mers, raminind de ridicat doar bratul utilajului, aflat in curtea scolii. Acesta a fost fixat pe un suport metalic, pina dimineata. Politistii de la Serviciul Circulatie au supravegheat lucrarile pina la finalizarea acestora, si au asigurat toata noaptea o patrula in zona, pentru a se preveni eventuale accidente, cauzate de blocarea unui sens al drumului, de o portiune a bratului utilajului rasturnat. De altfel, tocmai pentru ca vreun sofer neatent sa nu intre direct in bratul metalic care acoperea un sens de mers, in dreptul acestuia a fost parcat un camion.

CASETA

Firma "Hercules" are toate autorizatiile ISCIR necesare

Ieri dimineata s-au reluat operatiunile de ridicare a bratului macaralei, sub indrumarea aceluiasi Sorin Costin. Dupa patania de luni, prudenta, conducerea scolii a decis sa nu se reia cursurile pina la ora 12, cind se estima ca, in mare parte, lucrarile vor fi terminate. De altfel, procesul de invatamint nu se putea desfasura in conditii optime, in contextul in care nu se reluase furnizarea curentului electric si a gazului metan. Administratorul Scolii Waldorf si directorul acesteia au urmarit si ei lucrarile constatind cu durere ca, dupa ce le-a fost distrus gardul, muncitorii lucreaza in curtea institutiei, ca pe santier, intrind cu excavatorul cu lama si tiriind lama respectiva pe asfaltul terenului de sport, fara nici o retinere. "O sa ne faca terenul de sport praf, n-o sa avem de reparat doar gardul . Uite, au indoit si teava de la canalul de apa", comentau cei doi, intre ei, urmarind cum muncitorii se simt acolo ca acasa, si demonteaza, indoaie sau arunca tot ce ii deranjeaza in operatiunile lor, inclusiv poarta terenului de fotbal care si-asa fusese indoita de macaraua in cadere.
Sorin Costin ne-a declarat ca utilajul implicat in nefericitul eveniment de luni apartine de mai bine de 7 ani societatii "Hercules" si ca se afla in perfecta stare de functionare, avind la zi avizele eliberate de Oficiul de Metrologie si Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat. "In urma expertizei care se va face, urmeaza sa vedem cine se face vinovat pentru ce s-a intimplat. Nici despre valoarea completa a pagubelor provocate nu putem vorbi deocamdata, pina nu se va face un calcul final", ne-a declarat Costin. In ceea ce priveste macaraua, acesta este de parere ca existe sanse ca ea sa fie reparata si repusa in functiune.
Contactat telefonic, reprezentantul structurii teritoriale ISCIR, Dorin Croitoru, a confirmat faptul ca institutia pe care o conduce isi deruleaza propria ancheta in legatura cu acest accident. De asemenea, el a confirmat faptul ca firma "Hercules" are toate autorizatiile necesare, documentatia din punctul de vedere al ISCIR fiind completa. Dorin Croitoru a mai precizat ca asteapta sa ia o declaratie si macaragiului, aflat inca in spital, pentru a stabili cu exactitate imprejurarile in care s-a produs accidentul.

CASETA

Primaria umbla prin vecini dupa alta macara

Unul dintre efectele imediate ale scoaterii din uz a macaralei de 70 tone a "Hercules" este imposibilitatea continuarii campaniei de doborire a arborilor batrini de pe raza municipiului, care nu mai pot face fata vintului puternic si ameninta sa se prabuseasca peste oameni sau bunuri materiale. Dupa cum ne-a spus viceprimarul Daniela Vasioiu, in momentul de fata municipalitatea se mai poate baza doar pe doua macarale a cite 18 t, inchiriate de la "Electrica", respectiv "Braicar". Cu acestea nu se poate interveni, insa, decit la copaci de marime medie, in nici un caz la plopi de dimensiunea celui de linga scoala "Waldorf". De asemenea, cu ajutorul celor doua utilaje se vor indeparta crengile uscate care ar putea fi rupte de vint. "Exista o firma in Galati care are o macara de mare tonaj. Vom trata problema cu ei, sa vedem daca ne-o pot inchiria si la ce pret. Pina la sfirsitul saptaminii, speram sa avem un raspuns", ne-a spus Vasioiu. Potrivit acesteia, municipalitatea a platit chirie pentru macaraua de la "Hercules" 3 milioane de lei vechi pe ora, intr-o prima faza, pentru ca in ultima perioada tariful sa scada la 1,8 milioane/h. Pe parcursul acestui an, in municipiul Braila s-au doborit circa 300 de arbori care constituiau un pericol. Problema este, insa, departe de a fi rezolvata, fiindca inca mai sint in picioare 400 de copaci aprobati pentru taiere. "S-a ajuns aici fiindca de 15 ani nu s-a ocupat nimeni de asta", ne-a mai spus viceprimarul Vasioiu.

"Dupa mintea mea, juridic vorbind, raspunderea integrala este a administratiei"

Celalalt viceprimar al municipiului, Lucian Tilea, considera ca este evident ca nu s-au luat masurile de siguranta impuse de lege, privind conditiile in care lucreaza macaralele. Acesta s-a declarat ingrozit de faptul ca lucrarea a fost facuta in timp ce, la numai citiva metri, zeci de elevi se aflau la cursuri, fiind in orice moment in pericol: "Pe mine ma mira in primul rind faptul ca erau masini, de jur imprejur. Ce cautau acolo masinile?! Si am inteles ca a fost un lucru si mai grav: erau copii in scoala. Am trecut prin zona si am vazut macaraua aia cazuta acolo. Nu ma ocup eu de aceasta chestiune, deci nu m-am bagat sa vad exact despre ce este vorba, a fost primarul si doamna viceprimar, dar din ce am vazut, m-am ingrozit. E vorba de o macara de 70 de tone, sa fi cazut aia pe scoala, nici nu vreau sa ma gindesc ce se putea intimpla! Eu am lucrat cu macarale si stiu ca trebuie luate masuri de siguranta speciale. Cind lucreaza un utilaj de asta, in jur nu trebuie sa fie nici un om, nici o masina, nimic care ar putea fi lovit si distrus, in cadere. Masinile nu trebuia sa fie acolo, indiferent cind fusesera parcate, elevii nu trebuia sa fie in scoala. Eu, cind am vazut bratul macaralei, am inghetat, marturisesc, am crezut ca a cazut pe scoala, iar cind am auzit ca au fost si elevi inauntru, m-am ingrozit. Am lucrat ani de zile in domeniu si pe raza de actiune a macaralei nu misca nici o fiinta umana si nu era nici un obiect care putea fi distrus. Se pot intimpla atitea, se rupe cirligul, se rupe cablul, prinderea nu-i buna..."
Intrebat direct cine este raspunzator pentru ceea ce s-a intimplat, viceprimarul Tilea a declarat, fara ezitare, ca, in opinia sa, Primaria trebuie sa-si asume responsabilitatea: "Dupa mintea mea, juridic vorbind, raspunderea integrala este a administratiei. Noi am luat legatura cu o firma pentru prestarea unui serviciu. Daca impotriva noastra va veni cineva cu o actiune, oricare va fi aceea, pentru daunele cuvenite, noi, la rindul nostru, vom actiona in instanta firma pe care am angajat-o pentru serviciul respectiv, pentru a ne recupera pierderile. Pentru ca poti sa presupui ca acel care ne da in judecata cistiga, si tu, ca administratie locala, pierzi bani. Si gardul scolii, care a fost distrus, in prima instanta, s-ar putea sa fie reparat pe banii Primariei, pentru ca aceea care a facut actiunea de doborirea copacilor a fost Primaria".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro