Mergi la conţinutul principal

Concursurile de la Spitalul Judeţean iscă un nou val de contestaţii

"Fluviul" nemulţumirilor la adresa organizării şi desfăşurării concursurilor pentru ocuparea posturilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila pare că nu va "seca" niciodată. După ce, luna trecută, pe adresa redacţiei "Obiectiv - Vocea Brăilei" au sosit mai multe sesizări anonime, în care persoanele implicate în organizarea examenelor erau acuzate de treburi "nu tocmai ortodoxe", zilele trecute am primit un nou val de reclamaţii, de această dată din partea unor "foşti candidaţi care nu au avut bani de şpagă", pentru că, au explicat ei, "angajările la Judeţean se fac pe sume frumuşele în euro".
De exemplu, într-una dintre sesizări, sub numele fictiv "Miriam Preda", se relatează că la concursul din 4 august 2015, când au fost "scoase la bătaie" 26 de posturi de asistenţi medicali generalişti, examenul nu a fost tip grilă, ci a constat în întrebări, cu subiecte ample. De asemenea, acuză Preda, peste 90 de lucrări ale candidaţilor ar fi fost corectate într-un timp record, în intervalul 13.00 - 19.00, iar secretara comisiei ar fi plecat încă de la ora 17.00 de la spital. În aceste condiţii, cine a semnat pentru afişarea rezultatelor? - se întreabă "Miriam". Mai mult, preşedintele comisiei, Olguţa Crivăţ, s-ar fi ocupat personal de organizarea concursurilor.
Reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au mers cu lista cu nemulţumiri chiar la directorul de îngrijiri medicale, Olguţa Crivăţ, pentru a-i cere un punct de vedere în legătură cu acuzaţiile ce i se aduc. "La concursul din data de 4 august 2015, subiectele au constat în cinci întrebări, conform art. 21 din H.G. 286/2011, actualizată în 2014, care spune aşa «Proba scrisă constă în redactarea unei lucrări şi/sau în rezolvarea unor teste-grilă». Asta înseamnă că e legal. Lucrările s-au corectat de întreaga comisie între orele 12.45 - 20.45, când secretarul comisiei a afişat rezultatele, apoi a plecat din spital, în jurul orei 21.30, nicidecum la ora 17.00. Nu mă ocup personal de organizare, ci fac ce spune legea", s-a apărat Crivăţ.
"Miriam" mai acuză directorul de îngrijiri medicale că ar fi făcut angajări după bunul plac, iar printre persoanele "norocoase" care au prins un loc la Spitalul Judeţean s-ar număra chiar rudele Olguţei. Spre exemplu, "Steluţa Tudorache, secretara personală, este verişoara Olguţei; Iulian Turtoi, tot un angajat la spitalului, îi este nepot, iar soţia acestuia, Mihaela Turtoi, ar fi angajată la Maternitate. Ba chiar şi fostul soţ al Olguţei e brancardier, deşi nu a susţinut niciun concurs pentru ocuparea postului".
Crivăţ a dezminţit aceste afirmaţii, spunând că "între mine şi secretara Direcţiei medicale nu există niciun grad de rudenie. Iulian Turtoi într-adevăr îmi este rudă, dar nu am făcut parte din comisie atunci când el a susţinut examenul, nu am avut nicio legătură cu angajarea lui. Iar de Mihaela Turtoi nici nu am auzit. Nu avem vreo angajată cu acest nume", a replicat directorul de îngrijiri medicale. În prezenţa reporterilor "Obiectiv", Olguţa Crivăţ a verificat dacă există totuşi vreun angajat cu acest nume. Răspunsul venit, după câteva căutări în baza de date, a fost negativ.

Firmă de îngrijiri la domiciliu, "nedeclarată"

Un alt aspect sesizat într-o scrisoare anonimă se referă la faptul că directorul de îngrijiri medicale al SJU ar avea pe numele său o firmă de îngrijiri medicale la domiciliu, pe care n-ar fi precizat-o în declaraţia de avere. De asemenea, Crivăţ ar fi preluat o parte a clădirii în care a funcţionat spitalul din Dudeşti, unde intenţionează să amenajeze un azil.
Olguţa Crivăţ a recunoscut că a avut o asemenea firmă de îngrijiri la domiciliu, însă nu mai funcţionează încă din 2010, atunci când a mers personal şi a închis-o, pentru că ar fi intrat în conflict de interese odată cu numirea sa ca director de îngrijiri medicale. De asemenea, a dezminţit total faza cu spitalul din Dudeşti.

"Pacientul se transportă cu Salvarea în poziţia răstignită"

• "perla" aparţine unuia dintre aspiranţii la un job în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila

Pentru a justifica notele mici obţinute de unii candidaţi la concursurile organizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Olguţa Crivăţ a extras câteva "perle" ale celor care aspirau la postul de asistent medical generalist. Dintre acestea, Crivăţ ne-a exemplificat: "diacnostic" în loc de "diagnostic", "azm bronşic" în loc de "astm bronşic", "trebue" în loc de "trebuie", "pintogramă" în loc de "pictogramă","a tapeta pe spate" în loc de "a tapota". Exprimările ilogice, fără documentare de specialitate, sunt adevărata "cireaşă de pe tort". De exemplu, unul dintre candidaţi a redactat că "pacientul se transportă cu Salvarea în poziţia răstignită". Altul a scris că "pacientul va fi lungit cu picioarele uşor ridicate", ori că "Se vor recolta probe, analize medicale pentru recoltarea de produse biologice". De asemenea, "pacientul poate prezenta şi vertiji (ameţeală - n.r.) cu aspect biliar".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro