Mergi la conţinutul principal

Concursul Naţional de Pian "Virtuozii" a început în forţă

Vineri, la ora 13.00, a început cea de-a doua ediţie a Concursului Naţional de Pian "Virtuozii", la care s-au înscris 115 copii. Directorul Şcolii de Arte "Vespasian Lungu", George Romeo Bunea, a prezentat, în deschidere, o statistică a evoluţiei concursului în cei doi ani, acesta transformându-se din concurs regional, anul trecut, în concurs naţional, anul acesta. "Organizarea acestui concurs este o dorinţă mai veche a noastră, a mea şi a domnului profesor Mircea Petrescu. Ea a devenit posibilă anul trecut, când am achiziţionat un pian nou şi când spaţiile noi ale şcolii ne-au permis să ne gândim la aşa ceva. Ar fi fost şi păcat să nu facem aşa ceva, atâta timp cât toţi cei care ne trec pragul ne laudă pentru spaţiile generoase pe care le avem", a spus directorul George Romeo Bunea.

Numai cuvinte de laudă pentru şcoală şi concurs a avut şi secretarul Consiliului Judeţean, Nicu Filote, ca şi preşedintele juriului, lect. univ. dr. Adrian Leonard Mociulschi, cadru didactic al Universităţii de Muzică Bucureşti şi compozitor.
Înainte de intrarea propriu-zisă a concurenţilor în competiţie, pe scenă au urcat doi tineri foarte talentaţi, care au uimit audienţa cu abilităţile lor tehnice şi sensibilitatea interpretativă: Ana Diaconu, elevă la Liceul de Artă, şi Anthony Michael Gay de la Focşani, care a cucerit anul trecut Marele Premiu al concursului "Virtuozii". După cele 20 de minute muzicale, concurenţii au trecut, rând pe rând, prin faţa juriului şi au interpretat două piese la alegere, cu durata cuprinsă între unu şi trei minute.

La ora 18.30 a avut loc un recital Alexandru Mihai Burcă, iar de la ora 19.00 s-au anunţat premianţii zilei de vineri. Astăzi, competiţia s-a reluat de la ora 9.00, la prânz fiind programat un recital Irina Buleac şi Sonia Roşu, iar seara, de la ora 18.30, un recital Ioana Maria Lupaşcu. Premierea copiilor va avea loc de la ora 19.00.

Se acordă premii pentru fiecare grupă, secţiune şi categorie

Concursul este structurat în două secţiuni: una dedicată participanţilor care studiază pianul în sistem particular, la şcoli de artă, şcoli populare de artă, centre culturale, cămine culturale, case de cultură, şi alta dedicată participanţilor care provin din licee cu profil vocaţional, care nu au atins un nivel profesionist. Pentru evaluare, fiecare din cele două secţiuni este structurată pe grupe şi categorii de vârstă, în funcţie de anul naşterii. Prezentarea în concurs se face în ordine alfabetică, în cadrul fiecărei categorii de vârstă în parte. Se acordă diplome şi distincţii pentru fiecare categorie în parte, funcţie de punctajul obţinut: Premiul I - 95-100 puncte, Premiul II - 90 - 94 puncte, Premiul III - 84 - 89 puncte. Se mai acordă menţiuni pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti şi premii de participare pentru fiecare elev şi pentru fiecare instituţie. Preşedintele juriului este lect. univ. dr. Adrian Leonard Mociulschi, iar membri: solist concertist Ioana Maria Lupaşcu şi profesorii Adriana Burcă, Mircea Bogatu şi Mircea Petrescu.

22vespa1 Anthony Michael Gay, la numai 12 ani, este în clasa a VIII-a şi se remarcă la concursurile de pian La doar 12 ani este în clasa a VIII-a şi cântă foarte bine la pian

Anthony Michael Gay, câştigătorul ediţiei de anul trecut, este din Focşani şi studiază pianul de mai mulţi ani, în particular. A trăit în Statele Unite până acum doi ani, când a venit în România împreună cu mama sa. Deşi în Statele Unite era elev în clasa a V-a, în urma evaluărilor realizate de către specialiştii Ministerului Educaţiei, i s-a indicat să se înscrie în clasa a VII-a, cu condiţia să dea diferenţe la limba şi literatura română. Aşa a ajuns la numai 12 ani să fie elev în clasa a VIII-a. Ştia să vorbească româneşte, dar nu ştia să scrie şi să citească. A muncit ca să-şi ia diferenţele şi nu a renunţat la pian. După cum a mărturisit, îi place foarte mult pianul şi, în absolut tot ce face, urmăreşte să-i iasă totul perfect. Singura lui problemă este faptul că nu are pian acasă. "Mi-e foarte greu că nu pot studia acasă, dar merg la Şcoala de Muzică. Orele de la şcoală se termină la opt seara, după care merg la Şcoala de Muzică şi repet cât pot, de cele mai multe ori două ore. La zece vin acasă, îmi fac o parte din teme şi mă culc. Dimineaţă îmi termin temele şi apoi merg la şcoală. Nu mi se pare foarte greu, pentru că îmi place", spune Michael Gay. Compozitorul său preferat este Schubert, din care a oferit şi recitalul din deschiderea concursului, când a cântat aproape 15 minute din memorie. "Este un compozitor romantic, dar în lucrările sale întâlnesc mai multe stiluri, este şi romantic, şi dur, e schimbător, şi de aceea îmi place", a mai spus Michael.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro