Mergi la conţinutul principal

Concurs de evaluare in educatie pentru toti elevii

Incepind de simbata, in scolile brailene, timp de o luna se va desfasura prima etapa a concursului de evaluare in educatie. Noutatea acestor concursuri de evaluare externa in educatie consta in faptul ca le da elevilor posibilitatea sa-si verifice cunostintele pe etape de parcurgere a materiei, in vederea obtinerii unor rezultate bune la viitoarele examene si concursuri, precum Evaluarea Nationala la clasa a IV-a, Teze Unice, Bacalaureat, Admiterea la facultate. O astfel de evaluare periodica asigura o asimilare ritmica a materiei, precum si o achizitie de competente la un nivel corespunzator pentru finalitatile urmarite de fiecare elev. In acest fel se diminueaza riscul de a acumula goluri in cunostinte si apare posibilitatea de a fi descoperite acele segmente de materie pe care elevul nu le stapineste suficient, astfel incit sa le poata remedia la timp, a precizat inspectorul de matematica, prof. Catalin Stanica.
Simbata, in toate scolile se va desfasura concursul de matematica destinat elevilor din clasele a II-a a XII-a. Presedintele comisiei nationale de evaluare la matematica este profesorul Constantin Nastasescu. Pentru matematica sint inscrisi aproape 1.000 de copii din scolile: "Mihai Eminescu", "Fanus Neagu", "Mihu Dragomir", "Ion Creanga", "C. S. Aldea", nr. 10, Insuratei si "Ecaterina Teodoroiu", Liceul de Arta, Liceul "Mihail Sebastian", Liceul "Matei Basarab", grupurile scolare "Valsan" Faurei si "Ana Aslan", si Colegiul "Ion Ghica".

Premii consistente pentru cistigatori

Concursul de evaluare educationala are trei etape de evaluare curenta, in care se analizeaza gradul in care sint atinse de catre elevi obiectivele disciplinei. Etapa I este predictiva, iar subiectele vor solicita cunostinte din anii anteriori si semestrul I, etapa a II-a este de evaluare si se va desfasura in perioada februarie-mai 2009, iar etapa a III-a este cea de bilant scolar si va avea loc in iunie. Orice elev, indiferent daca a participat sau nu la etapele anterioare, poate participa la concurs. Timpul de evaluare este diferit, in functie de nivelul la care este copilul. La matematica, pentru elevii din clasele primare evaluarea dureaza o ora, pentru cei de la gimnaziu doua ore, iar pentru cei de la liceu trei ore. La fizica, elevii de gimnaziu sint evaluati timp de o ora si jumatate, iar cei de liceu doua ore. La limba si literatura romana, elevii de clasa a II-a vor fi evaluati 50 de minute, cei din clasele a III-a si a IV-a o ora, cei din clasele a V-a - a X-a doua ore, iar cei din clasele superioare ale liceului trei ore. La limba engleza, la clasa a III-a evaluarea dureaza o ora, la clasele a IV-a - a V-a 75 de minute, iar la clasele a VI-a - a XII-a o ora si jumatate. Elevii se pot inscrie direct la scoli, taxa de participare pentru toate etapele fiind de 20 de lei. Daca la o scoala sint inscrisi peste 50 de elevi la o disciplina, scoala poate fi centru de examinare. Subiectele nu vor depasi programele ministerului pentru fiecare an de studiu in parte. La matematica si fizica elevii trebuie sa demonstreze: capacitatea de a realiza rationamente dupa diferite criterii logice, de a clasifica, de a demonstra, de a gasi rapid si eficient solutii in situatii noi, abstractizate, capacitatea de a realiza operatii logice, de a transfera pe baza de analogii solutii identificate in situatii problematice noi. La cei mici, din clasele primare, se urmareste dezvoltarea gindirii logice pe baza operatiilor simple de analiza, sinteza si comparatie, corelatii cu suport concret, intuitiv. La limba romana si limba engleza se urmareste evidentierea creativitatii si flexibilitatii gindirii, utilizarea unui limbaj adaptat, contextual, competenta si performanta lingvistica corelate cu nivelul de dezvoltare psihoindividuala, relevarea intereselor cognitive, expresivitatea emotionala, disponibilitatea de relationare prin comunicare verbala, implicare in sarcina, conturarea unor trasaturi caracteriale: implicare, curaj, perseverenta. Primii zece elevi pe clasa si pe disciplina vor primi diplome de merit, iar primii cinci vor primii si medalii. Premiile constau in enciclopedii de cultura generala, aparate foto digitale, aparate de muzica MP3 iPod 4gb, calculatoare personale, burse de studiu sau excursii.
Evaluarea se va incheia cu prezentarea unui profil individual fiecarui candidat care a participat la toate etapele evaluarii, profil care poate fi utilizat in mod eficient in consilierea si orientarea personala scolara si profesionala. Acest profil va lua in considerare punctajele la evaluarile parcurse, alte rezultate scolare atinse si corelarea lor cu secvente de testare a competentelor cognitive si emotionale.
sa le poata remedia la timp, a precizat inspectorul de matematica, prof. Catalin Stanica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro