Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Concert de Crăciun susţinut de soprana Mariana Nicolesco la Banca Naţională a României

• încă din luna ianuarie, Mariana Nicolesco va începe pregătirea ediţiei 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 25 de ani de succese continue, la care au participat până acum peste 2900 de tineri artişti din 50 de ţări şi 5 continente

 

Soprana Mariana Nicolesco şi-a încheiat anul muzical cu un splendid Concert de Crăciun susţinut la Banca Naţională a României.

După Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite în vară de celebra soprană, în memoria legendarei Hariclea Darclée, sub semnul unicităţii personalităţii lui Darclée în epoca sa, pentru Mariana Nicolesco au urmat evenimente excepţionale. Mai întâi, Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, ce a avut loc la Ateneul Român, revelând noi valori ale comorii de două secole pe care o reprezintă miile de lieduri ale compozitorilor noştri, comoară fondată pe vechiul cântec de dor, iar luna decembrie a culminat cu două evenimente extraordinare.

Pentru soprana Mariana Nicolesco, luna cadourilor a început cu deschiderea stagiunii Teatrului alla Scala din Milano, cu capodopera Tosca, compusă de Giacomo Puccini în anul 1900 pentru vocea şi pentru temperamentul artistic al Haricleei Darclée. Reprezentaţia a fost transmisă integral, în direct, atât de Radio România Muzical cât şi de Radio România Cultural.

Astfel, un public vast a trăit cu mândrie clipele în care asculta evocarea pe unde a numelui Darclée, readus în conştiinţa naţională de o altă mare soprană româncă, Regină ea însăşi a Teatrului alla Scala şi vibra cu emoţie când, într-o pauză a reprezentaţiei scaligere, Radio România a transmis o magnifică înregistrare cu Mariana Nicolesco în aria Vissi d’arte, vissi d’amore, scrisă de Puccini la rugămintea Haricleei Darclée.

Nu mică a fost surpriza ascultătorilor când l-au auzit pe starul indiscutabil al premierei de la Scala, tenorul Francesco Meli, amintind într-un încântător interviu că a urcat pentru prima oară pe o scenă lirică la Concursul Darclée de la Brăila, al cărui Laureat este şi unde prima şansă din formidabila lui carieră i-a dat-o Mariana Nicolesco.

La numai câteva zile de la prestigiosul eveniment milanez, iniţiatoarea şi sufletul manifestărilor Darclée a reunit remarcabile talente din noile generaţii de artişti lirici din ţară şi de dincolo de Prut, prezentând la Banca Naţională a României, care oferă dintotdeauna Marele Premiu Darclée, un magnific Concert de Crăciun, în care au strălucit sopranele Loredana Aldea, Marina Dobrescu, Silvia Micu, Christine Razec, mezzosopranele Oana Andra, Florentina Soare, tenorul Adrian Dumitru, başii Ioan Ovidiu Stancu, Iustinian Zetea, baritonul şi maestrul acompaniator Alexandru Petrovici.

După faimoasele arii din repertoriul liric universal, Concertul s-a încheiat cu minunate colinde româneşti şi, în aplauzele entuziaste ale celor care au trăit momente de neuitat, alături de Mariana Nicolesco, Guvernatorul Mugur Isărescu  i-a felicitat pe artiştii care au încântat publicul.

Despre proiectele sale viitoare, Mariana Nicolesco spune că, încă din luna ianuarie va începe pregătirea ediţiei 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 25 de ani de succese continue, la care au participat până acum peste 2.900 de tineri artişti din 50 de ţări şi 5 continente. “Vom trăi din nou clipe extraordinare confirmând crezul meu că nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul, crez împărtăşit de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, care ne onorează cu Înaltul Patronaj UNESCO”.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii