Mergi la conţinutul principal

Concedieri colective în cascadă

* cele mai consistente disponibilizări vor fi la SC "Promex" * conducerea uzinei vrea să dea afară, în două tranşe, 135 şi apoi încă 200 de persoane * la final de an, societatea va mai avea doar jumătate din numărul de salariaţi din ianuarie 2009 * pe total, în acest an, 1.800 de brăileni au rămas sau vor rămâne fără loc de muncă în urma concedierilor colective * lor li se adaugă alte câteva sute de şomeri proveniţi din concedierile individuale

Peste 500 de brăileni sunt pe cale să-şi piardă locurile de muncă până la finele anului, întrucât patronii se declară doborâţi de criză. Cele mai recente comunicări privind concedierile colective indică faptul că cinci companii locale şi-au programat în noiembrie şi decembrie reducerea în masă a numărului de angajaţi. Grosul persoanelor concediate provine de la uzina "Promex", care a anunţat că va aplica un plan de restructurare pe parte de personal cu o ţintă de peste 300 de salariaţi, în două tranşe: 135 persoane, primul val, plus încă aproximativ 200 de persoane, valul doi.
Comunicarea uzinei referitoare la disponibilizarea primei tranşe de 135 de salariaţi din totalul de 971, este datată la finele lunii trecute şi este în derulare la acest moment, cu termen final 27 noiembrie. Mai mult, aşa cum ne-a comunicat organizaţia sindicală a societăţii, zilele trecute, Consiliul de Administraţie al "Promex" a decis că se impune suplimentarea numărului celor care ar urma să fie disponibilizaţi. "Decizia a fost luată marţi, 10 noiembrie, în cadrul Consiliului de Administraţie şi vizează 200 de salariaţi, în afară de cei 135 pentru care s-a depus notificare în data de 27 octombrie. Practic, va fi a treia tranşă de disponibilizări colective în uzină, de la începutul acestui an, în contextul în care atât anul trecut, dar şi în 2009 s-a procedat şi la concedieri individuale. În mod evident sindicatul nu este de acord cu astfel de măsuri de reducere a personalului, în contextul în care toţi factorii decizionali ai societăţii au fost de acord cu faptul că au plecat din unitate prea multe persoane care ar fi putut să pună umărul la contractarea de noi comenzi ca să fie asigurat frontul de lucru", ne-a declarat Staicu Rădulescu, liderul sindical al uzinei, vădit îngrijorat de situaţia din societate. După primul val de concedieri ce vizează 135 de angajaţi, mai rămân în uzină 782 de salariaţi, iar dacă alţi 200 vor pleca, aşa cum a anunţat sindicatul, la final de an vor mai semna state de plată în "Promex" circa 640 de persoane. Raportat la numărul de salariaţi existenţi la începutul anului, aproximativ 1.200 persoane, rezultă că, numai până în prezent, criza a înjumătăţit valorile la capitolul personal, după ce la semestru uzina mai avea circa 1.089 salariaţi.

Ultima strigare la capitolul disponibilizări: 520 salariaţi

Revenind la situaţia centralizată la nivelul instituţiilor locale unde angajatorii care fac disponibilizări notifică intenţia de concediere, în afară de "Promex" mai apar şi alte patru unităţi care au anunţat în ultimul timp iminenţa concedierilor colective. Este vorba despre "Telbra Com" SRL, care în perioada noiembrie 2009 - martie 2010 inclusiv va renunţa la 18 dintre cei 30 de angajaţi precum şi "Urban Serv" SRL, care începând de luna viitoare va da afară 52 dintre cei 78 de salariaţi. De asemenea, tot începând cu decembrie vor fi concediaţi 81 dintre cei 95 de angajaţi ai "Concas" SRL, în timp ce "Armax" a anunţat că de săptămâna viitoare se aplică un program de restructurare care prevede concedierea colectivă a 34 de persoane raportat la cei 79 de salariaţi pe care unitatea îi are în prezent. Un total general arată că, începând cu această lună, restructurările de personal anunţate recent de cei 5 angajatori vizează 520 de persoane dintre care mai mult de jumătate salariaţi ai "Promex". De asemenea, important de precizat este că toate notificările de concedieri colective din acest an vizează un număr de aproape 1.600 de salariaţi, la care se adaugă şi ultima tranşă de 200 de persoane de la "Promex" pentru care instituţiile abilitate nu au primit încă adresa oficială din partea uzinei.

"Promex" a mers bine în ultimii ani

SC "Promex" a rămas printre cei mai mari producători din România de echipamente complexe pentru industria metalurgică, echipamente şi piese de schimb pentru industria materialelor de construcţii, echipamente pentru industria navală, piese turnate şi forjate. Nu în ultimul rând, uzina a rămas singurul producător din ţară de excavatoare hidraulice pe pneuri şi şenile, dar şi de dragline hidromecanice, rulouri compactoare, încărcătoare şi echipamente pentru ecologizarea cursurilor şi luciilor de apă.
Anul 2006 compania l-a încheiat cu un profit de 1,44 milioane lei la o cifră de afaceri de aproape 70 milioane lei, clasându-se pe locul 23 în Top Profit al firmelor brăilene. Pentru anul 2007, rezultatul a fost un profit net de aproape 1,6 milioane lei, iar pentru 2008 de 2,3 milioane lei, la o cifră de afaceri de 95,6 milioane lei.
Reamintim că uzina brăileană a fost vândută de fosta Autoritate pentru Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului, la sfârşitul anului 2002, către "Uzinsider Group" Bucureşti, aparţinând omului de afaceri Constantin Savu. Din acest grup mai fac parte alte 5 societăţi: "Comelf" Bistriţa, "24 Ianuarie" Ploieşti, "Uzinsider General Contractor" Bucureşti, "Uzinsider Techno" SA Bucureşti şi "Uzinsider Engineering" Galaţi.

Rata şomajului la Brăila a depăşit media pe ţară
* numărul de şomeri brăileni se apropie de 10.000, iar rata şomajului a fost de 7,2% în octombrie, faţă de 7,1% media pe ţară

Numărul total de şomeri de la nivelul judeţului Brăila a crescut în octombrie cu 559 faţă de luna septembrie, ajungând la 9.907, dintre care 3.946 femei. Rata şomajului a urcat la 7,2%, de la 6,8% în luna precedentă. Din numărul total de şomeri, 4.360 sunt indemnizaţi şi 5.547 neindemnizaţi. Cu aceste date statistice, Brăila se numără printre judeţele cu cele mai mari rate ale şomajului. La nivel naţional, rata şomajului a urcat la 7,1%, de la 6,9% în septembrie.
La nivel naţional, numărul total de şomeri a crescut în octombrie pâna la 653.939, nivel maxim al ultimilor cinci ani şi şase luni, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cea mai mare rată a şomajului se înregistrează în judeţul Mehedinţi (13,2%), urmat de Vaslui (12,4%), iar cea mai mică în Bucuresti şi Ilfov (2,1%).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro