Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Compensate fara plafoane

Astazi, Guvernul va adopta o Hotarire prin care vor fi desfiintate plafoanele la retetele gratuite si compensate, masura care va fi aplicata chiar cu data de 1 octombrie. Desi sistemul de sanatate nu a primit fonduri suplimentare, iar farmacistii sustin ca o parte din banii de compensate pe trimestrul IV au fost folositi deja in trimestrul ll, in urma cu doua zile, ministrul Sanatatii i-a luat prin surprindere pe farmacisti, medici si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, anuntind desfiintarea plafoanelor la retetele gratuite si compensate. Potrivit ministrului Eugen Nicolaescu, asta inseamna ca atunci cind un cetatean primeste o reteta in regim de compensare, el se va adresa farmaciei, in orice zi, la orice ora si nu vor mai fi probleme de eliberare de medicamente. Prin aceasta decizie, vor fi eliminate acele momente in care unele farmacii isi terminau plafoanele inainte de sfirsitul lunii, iar bolnavii ramineau de pe o luna pe alta cu retete, fara sa poata sa le ia de la farmacii in regimul de compensare prescris de medic.
Masura, care ar elimina cozile de la farmacii din primele zile ale fiecarei luni, ar fi foarte buna daca ar putea fi aplicata, sint de parere reprezentantii medicilor, ai farmacistilor si ai Casei de Asigurari de Sanatate. Exista insa semnale ca pina in acest moment au fost consumati peste 80 la suta din cele 30.000 de miliarde de lei vechi, suma alocata in acest an pentru retetele gratuite si compensate.
In plus, pentru aplicarea unei astfel de masuri trebuie modificat mai intii Contractul-cadru si apoi toate contractele incheiate cu farmacistii, sint de parere cei care vad in hotarirea ministrului Sanatatii o simpla pilula electorala .
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii