Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Comisia Europeana blocheaza fonduri de sute de milioane de euro destinate Bulgariei

Comisia Europeana a blocat fonduri destinate Bulgariei in valoare de sute de milioane de euro si a retras acreditarea a doua agentii guvernamentale insarcinate cu gestionarea fondurilor, a declarat un purtator de cuvint citat de Reuters.
Raportul privind gestionarea fondurilor UE de catre cel mai sarac stat membru al blocului comunitar arata ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si a crimei organizate nu a dat rezultate, iar Comisia Europeana a trebuit sa actioneze pentru a proteja banii contribuabililor.
"In consecinta, Comisia a luat decizia oficializarii suspendarii ajutorului de preaderare si retragerii acreditarilor a doua agentii guvernamentale insarcinate cu gestionarea fondurilor de preaderare", a declarat Johannes Laitenberger, purtatorul de cuvint al Executivului comunitar.
Cele doua rapoarte referitoare la situatia din Bulgaria contin cele mai dure critici formulate vreodata de Uniunea Europeana la adresa unui stat membru, afirma oficiali comunitari.
Analistii cred ca Executivul UE incearca sa ofere un exemplu altor state candidate din zona balcanica, asigurindu-i si pe cetatenii nemultumiti de extinderea Uniunii spre est.
"Reforma justitiei si a cadrului de aplicare a legii este necesara, iar actiunile de combatere a coruptiei la nivel inalt si criminalitatii organizate nu produc rezultate", subliniaza CE.
Spre deosebire de Romania, criticata intr-un raport separat pe tema reformei justitiei, Bulgaria a fost sanctionata financiar.
Executivul UE a adoptat totusi, in ultimul moment, o pozitie mai moderata fata de proiectele de raport, fara a mai mentiona o amenintare referitoare la aminarea aderarii Bulgariei la zona euro si la spatiul Schengen.
Laitenberger nu a precizat valoarea totala a fondurilor suspendate, dar un alt purtator de cuvint, Mark Gray, a vorbit de aproximativ 486 milioane euro, fonduri PHARE, ISPA si SAPARD.
In cazul fondurilor PHARE, daca nu vor fi aplicate masuri reformiste concrete si acreditarile nu vor fi obtinute pina in noiembrie, vor fi pierdute definitiv 556 de milioane de euro.
Raportul evoca eforturile depuse de premierul Serghei Stanisev, in special prin infiintarea Agentiei de Stat pentru Securitate Nationala. Cu toate acestea, opozitia din Bulgaria a cerut Parlamentului sa supuna dezbaterii o motiune de cenzura la adresa Executivului. Votul are sanse mici de reusita in conditiile in care coalitia guvernamentala beneficiaza de o majoritate larga in Parlament. "Guvernul a provocat daune materiale si morale Bulgariei si cetatenilor din cauza pierderii fondurilor comunitare", se arata in textul motiunii de cenzura.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii