Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Comisia de anchetă în cazul Udrea cere ANRMAP lămuriri privind achiziţia de autoturisme de la MT

"Propun să ne lămurim dacă decizia Ministerului Turismului (privind achiziţia unui lot de autoturisme, n.r.) s-a făcut cu încadrarea în prevederile legale atunci când a acceptat oferte care depăşeau sumele alocate pentru achiziţia de autoturisme pentru un anumit lot, în condiţiile în care Hotărârea de Guvern nr. 925, care aprobă normele de aplicare a OUG privind achiziţiile publice, prevede expres că oferta este considerată inacceptabilă în condiţiile în care preţul din propunerea financiară depăşeşte valoarea fondurilor ce pot fi disponibilizate pentru îndeplinirea achiziţiei", a explicat social-democratul.
Chiriţă a adăugat că ANRMAP a oferit un punct de vedere pe baza căruia Ministerul a decis că se poate face achiziţia, chiar dacă preţul depăşeşte valoarea prevăzută în bugetul iniţial, motivând că preţul rezultat este determinat de mecanismul pieţei concurenţiale. "Este util pentru Comisie să vedem scrisoarea ANRMAP prin care s-a făcut această derogare de la HG, să vedem ce conţine, pentru a evita speculaţiile dacă s-au încalcat prevederile legale în privinţa achiziţiei de autoturisme", a conchis Chiriţă .
În consecinţă, membrii Comisiei de anchetă au decis să trimită o adresă către ANRMAP, solicitând trimiterea scrisorii Ministerului Turismului, dar şi răspunsul pe baza căruia s-a făcut achiziţia.
Pe de altă parte, secretarul Comisiei, Claudiu Ţaga, a anunţat că a luat legătura cu directorul Biroului de Turism din Paris, Mihaela Miheţ, pentru a stabili o dată pentru audierea acesteia, însă Miheţ a ridicat problema decontării transportului pentru prezentarea în faţa Comisiei. "Iniţial, am convenit ca data să fie 1 septembrie, însă după o oră dna Miheţ m-a rugat să informez Comisia că, din cauză că la 1 septemrbie încep copiii doamnei şcoala, ar trebui să schimbată data, astfel că am convenit pentru 8 septembrie. Doamna Miheţ m-a întebat cine îi decontează transportul. Am spus iniţial că decontul va fi suportat de Camera Deputaţilor, însă am aflat ulterior că nu poate. O voi informa că transportul îl va suporta dânsa sau Ministerul Turismului", a relatat Ţaga.
Deputaţii au decis ca, înainte de a stabili cu exactitate data la care să fie audiată Mihaela Miheţ, să rezolve problema decontului transportului acesteia.
Ministerul Turismului a precizat marţi, într-un comunicat de presă, că nu a încălcat nicio prevedere legală în procesul de achiziţie a autoturismelor Dacia.
"Preţul estimat de Ministerul Turismului pentru autoturismele Dacia achiziţionate a fost mai mic decât preţul de fabrică. Din acest motiv, suma estimată iniţial a fost suplimentată până la acoperirea preţului de producător, cu respectarea hotărârii de guvern amintite (HG 925, n.r.).Ministerul Turismului a achiziţionat, astfel, autoturisme Dacia direct de la producător, la un preţ cu aproximativ 10% mai mic decât preţul pieţei", argumentează MT.
Categorie articol: 

Comentarii